Dubbla guld för Vougt

På söndag den 17 juli möter HBK:s herrlag Utsiktens BK på Örjans vall. Utsikten ligger som nykomlingar på en tredje plats i tabellen. Matchprofil till den matchen är Peter Vougt, som spelade i HBK 1995-98 och var assisterande tränare i Utsiktens BK 2018-20. 
Peter Vougt började sin fotbollskarriär i Borlängeklubben IK Brage och redan som 16-åring fick han debutera i A-laget och spela i Allsvenskan.
Han blev tidigt känd i fotbollssverige genom att i maj 1990, som 16-åring, bli Allsvenskans då yngste målskytt genom tiderna. Typiskt nog kom målet mot HBK. Matchen slutade 1–1 efter att Janne Jönsson hade kvitterat.


Peter Vougt i Brage-tröjan i en match mot Helsingborgs IF 1993.

Peters rekord stod sig i 23 år. Ny rekordhållare är Filip Sachpekidis, som 2013 gjorde mål för Kalmar när de mötte Syrianska i Allsvenskan. 
- Målet kommer jag fortfarande ihåg. Det var någon som sa till mig före matchen att jag skulle slå Peter Dahlqvists rekord om jag gjorde mål. Mål gjorde jag och det var faktiskt otroligt snyggt. Jag tog ner en långboll på bröstet och lät bollen studsa en gång och sköt sedan från 25 meter in bollen i den bortre burgaveln. Det var otagbart för Björn Nordberg som stod i HBK:s mål, berättar Peter när vi pratar med honom inför matchen mellan HBK och Utsikten.

Peter spelade i Brages A-lag till och med säsongen 1994 och därefter kom han till HBK.
- Jag åkte ur Allsvenskan med Brage 1994 och då var det dags att byta klubb. Det var flera klubbar som var intresserade och det kom anbud från klubbar i både Göteborg och Stockholm. Men HBK och Halmstad kändes bäst. Jag fick en bra känsla för föreningen och det är en familjär klubb och jag blev väl mottagen. Jag visste att de hade ett spännande lag och något bra på gång. Laget var en bra mix med unga talanger och flera rutinerade spelare. Halmstad är en lagom stor stad och då blev omställningen från Borlänge inte så stor, säger Peter.


Cupguld redan efter någon månad i HBK. Här tillsammans med en annan målskytt i cupfinalen 1995 mot AIK; Niclas Alexandersson.

Redan första året i HBK-tröjan blev Peter svensk cupmästare när HBK vann cupfinalen mot AIK på Gamla Ullevi med 3–1. Peter gjorde det viktiga 2–1-målet och då hade han kommit tillbaka från en korsbandsskada i knät.
- Jag har många härliga minnen från tiden i HBK och redan den första säsongen blev det ett cupguld och ett litet silver. Jag skulle egentligen inte spela i cupfinalen eftersom mitt korsband hade gått av några veckor före finalen. Det blev aldrig någon operation utan med stenhård fysträning stärkte jag musklerna runt knät. Några dagar före matchen frågade Mats Jingblad, som var tränare, om jag kunde spela eftersom det saknades några spelare. Jag testade knät och det funkade och i matchen fick jag glädjen att göra det viktiga 2–1-målet. På tal om korsbandsskadan så har jag aldrig opererat korsbandet och jag har klarat mig under alla år på grund av starka muskler runt knät.

- SM-guldet 1997 var också häftigt att få uppleva och under åren i HBK spelade jag också många internationella matcher. Då tänker jag främst på matcherna mot Parma och Newcastle. Vi gjorde en kanonmatch hemma mot Parma och vann med 3–0 men sedan var det mycket tuffare på bortaplan. Parma hade ett lag med många världsspelare och vi förlorade med 4–0. Jag hade en bra chans när det var en kvart kvar av matchen. Jag fick ett instick, vände runt och sköt bollen mot mål men målvakten räddade. 


Vougt på driv i sista matchen 1996 mot IFK Göteborg.

- Newcastle mötte vi i UEFA-cupen 1996 och då förlorade vi också med 4–0 på bortaplan men på Örjans vall vann vi med 2–1. Alan Shearer spelade då i Newcastle och det är nog den bäste spelare som jag har spelat mot. Fredrik Ljungberg slog igenom under tiden som jag var i HBK och det är den bäste spelaren som jag har spelat med.

Peter lämnade HBK efter säsongen 1998 och gick då till VfB Leipzig och de spelade då i en tysk regionalliga. I Leipzig blev han klubbkamrat med Niclas Nylén som han spelade tillsammans med i HBK 1998. Efter två år i Tyskland flyttade Peter till Göteborg och spel i BK Häcken. Det blev fem säsonger i laget från Hisingen och sedan avslutade Peter sin fotbollskarriär med tre säsonger i Falkenbergs FF.

- Jag bor kvar i Göteborg och jobbar nu som lageransvarig på ett företag. För tillfället är jag inte engagerad i någon fotbollsklubb. För några år sedan var jag assisterande tränare till Stefan Rehn i Utsiktens BK men nu hjälper jag till lite i min 13-årige sons lag i Proletärens FF. De är mycket duktiga, så det är kul. På min fritid blir det mycket padel och en del golf. Jag hade förmånen att få spela Pro-Am inför Scandinavian Mixed som spelades i Tylösand på Halmstad GK nu i juni. Jag gick i samma boll som Annika Sörenstam och det var häftigt att spela med en legendar som Annika, berättar Peter som är en duktig golfare med 2,5 i hcp.


Internationellt fick Peter möta bl.a. Parma och som här på bilden Newcastle.

Utsikten har som nykomlingar överraskat i årets Superettan. 
Varför tror du att det går så bra för dem?
- Jag har lite koll på laget eftersom det finns spelare kvar från min tid i klubben som tränare. Utsikten är ett rejält lag och var både 2019 och 2020 med i toppen av division 1 Södra. Båda åren slutade de på tredje plats och sedan vann de serien förra året och gick upp i Superettan. Man har behållit kärnan i laget och sedan värvat smart. De har tagit in spelare som har rutin både från Superettan och Allsvenskan. Laget är fysiskt starkt och då får man bra resultat i matcherna. Det har också blivit mer proffsigt i klubben och det gör att jag tror att de kommer att hamna högt upp i tabellen, menar Peter.

Hur tror du att det kommer att gå för HBK i årets Superettan?
- Jag håller HBK som favoriter att gå upp till Allsvenskan. Rutinen finns i HBK och de vet vad som gäller för att klara av uppdraget. Det är lite kul att det är lagen, IK Brage, HBK och Utsiktens BK, som jag har verkat i som ligger i toppen av Superettan och dessutom leder mitt gamla lag BK Häcken Allsvenskan.


Efter en utlandssejour flyttade han till BK Häcken och avslutade senare karriären i Falkenbergs FF.

Hur slutar matchen mellan HBK och Utsikten?
- Jag tror att HBK kommer att föra matchen och att Utsikten då satsar på kontringar. Det kommer att bli en jämn match och Utsikten är säkert nöjda med ett oavgjort resultat, så jag tippar 1–1, säger Peter avslutningsvis.


PETER VOUGT

Född  12 januari 1974
Från  IK Brage 1995, till  VfB Leipzig 1999
UEFA-matcher/mål  15/4
Allsvenska matcher/mål  88/15
Allsvensk i IK Brage (36/5) och BK Häcken (33/4)
Guld  1997
Lilla silver  1995
Brons  1998
Cupguld  1995
Landskamper  1 U, 3 U19, 29 U17
Spelarkarriär  IK Brage (-1994), Halmstads BK (1995–1998), VfB Leipzig (1999–2000), BK Häcken (2000–2004), Falkenbergs FF (2005–2007)