HBK förlorade mot Varbergs BoIS

På lördagen spelade HBK:s herrlag årets andra träningsmatch. De mötte Varbergs BoIS i ett halländskt derby på Söndrums IP. BoIS vann med 1-0 efter att det grönsvarta laget redan i den 5:e minuten tog ledningen med 1-0 genom Des Kunst.

Båda lagen hade ett antal spelare borta på grund av skador och sjukdomar. Det ledde till att HBK ställde upp med ett mycket ungt mittfält. Till höger på mittfältet spelade Emil Tot Wikström, som är 22 år, Kazper Karlsson, 16 år, och Erik Ahlstrand, 20 år, tog hand om innermittfältet och till vänster spelade Albin Ahlstrand, 17 år.

De yttre förutsättningarna var inte de bästa för en fotbollsmatch. Det var uppehåll men det blåste kraftigt på Söndrums IP när matchen startade.

Varbergs BoIS tog direkt tag i taktpinnen och redan i den 1:a minuten kom de fram på vänsterkanten och slog ett bra inlägg mot HBK:s straffområde men utan resultat. I den 5:e minuten tog BoIS ledningen med 1-0. De vann bollen på mittfältet och kunde spela fram bollen till en omarkerad Des Kunst, som avancerade framåt och sköt ett lågt skott vid Malte Påhlssons vänstra stolpe.

HBK hade svårt för att få i gång något organiserat spel. Med en hög press, bra passningsspel och spelvändningar var det Varberg som hade kontroll på matchen. De skapade också några farliga lägen som Malte Påhlsson och HBK-försvaret kunde avstyra. HBK:s enda riktiga målchans i första halvlek kom i den 25:e minuten. Mikael Boman kom fri efter slarv av BoIS. Boman försökte chippa bollen över Fredrik Andersson i BoIS-målet men han lyckades styra ut bollen till hörna.

Nu hade vinden vänt och HBK hade en kraftig medvind, som gjorde att bollarna ofta rann i väg ut till inkast eller till inspark för Varberg.

Varberg skapade en riktigt bra målchans i den 32:a minuten när BoIS:aren Alexander Johansson kom igenom på en långboll. Malte räddade skottet från Alexander och returen lyckades HBK-försvaret få bort.
Fem minuter senare hade Des Kunst ett skott tätt över Malte Påhlsson ribba men sedan hände det inte mer i första halvlek.

I pausintervjun med Hallandspostens Jan-Owe Wikström sa HBK:s tränare Magnus Haglund det här om första halvlek:

- Det har varit en tuff fight och det är svårspelat i den hårda vinden. Vi har ett ungt lag och det här är en bra match för oss. De unga får erfarenhet av en sådan här match. Inför andra halvlek vill jag att vi ska göra de sakerna, som vi vill göra och då på ett bättre sätt.

HBK började andra halvlek lite bättre än i första halvlek och redan i den andra minuten kom HBK i en bra omställning på högerkanten. Precis utanför straffområdet blev Emil Tot Wikström fälld av Varbergs Anton Liljenbäck. Anton fick en varning och tvingades utgå på grund av skada. Erik Ahlstrand slog en bra frispark som skapade problem för Fredrik Andersson i BoIS-målet men HBK lyckades inte skjuta in bollen i mål i röran, som uppstod efter frisparken.

Ett bolltapp från HBK:s sida ledde till att Alexander Johansson i BoIS fick ett skottläge men skottet gick över. Tre minuter senare blir HBK:s mittback Taulant Parallangaj målchansutvisad. HBK slarvade i passningsspelet och det ledde till att Oliver Alfonsi var på väg igenom HBK:s backlinje. Han blev stoppad av Taulant på ett ojust sätt och det ledde till frispark och utvisning.

Efter utvisningen tog Varberg över spelet igen. I den 61:a minuten gjorde HBK ett antal byten. Bland annat kunde Alexander Berntsson komma in igen, eftersom det var en träningsmatch.

Varberg pressade HBK högt upp och HBK fick allt svårare för att få upp bollen på Varbergs planhalva.
BoIS vände ofta spelet på ett skickligt sätt och det skapade oreda i HBK-försvaret. Alexander Johansson i BoIS hade till exempel ett skott tätt utanför den ena stolpen.

HBK hade några bra omställningar, trots att man är en man mindre på plan, men de ledde inte till några farliga målchanser.

HBK:s bästa målchans kom i den 83:e minuten. Inhopparen Simon Lundevall dribblade skickligt i Varbergs straffområde och skjuter ett skott som BoIS-målvakten Fredrik Andersson gjorde en fin fotparad på. Hörnan efteråt blev resultatlös.

I slutet på halvleken har Varberg ett bra skott som täcktes ut till hörna av Alexander Berntsson. Något mer hände inte i matchen och i den 90:e minuten blåste domaren av matchen.

Alla lämnade snabbt planen för nu hade regnet kommit och blåsten tilltagit.

Det här var HBK:s sista träningsmatch före träningslägret i Portugal. Nästa match spelar de i The Atlantic Cup lördagen den 5 februari och då möter de FC Köpenhamn.

Halmstads BK - Varbergs BoIS, 0-1 (0-1)

Startelva Malte Påhlsson - Thomas Boakye, Andreas Johansson (ut 46), Alexander Berntsson (ut 46, in 61), Andreas Bengtsson - Emil Tot Wikström (ut 74), Kazper Karlsson (ut 61), Erik Ahlstrand, Albin Ahlstrand (ut 61) - Mikael Boman (ut 61), Villiam Dahlström
Avbytare Zackarias Nilsson, Joseph Baffo (in 46), Taulant Parallangaj (in 46, utv 56), Melvin Sjöland (in 61), Simon Lundevall (in 61), Pontus Carlsson (in 74), Oscar Murro
Mål 0-1 (5) Des Kunst