Fem Bollklubbare i B-landslaget

Hösten 1954 var HBK tillbaka i Allsvenskan och redan efter en månad blev fem spelare uttagna till B-landslagets match mot Norge på Örjans vall. Ytterligare en var reserv och tränaren hjälpte till vid samlingen.
Måndagen den 13 september 1954 presenterar Svenska FF:s Uttagningskommitté den svenska truppen till B-landslagets match mot Norge på Örjans vall. Inte mindre än fem spelare, Nisse Håkansson, Gunnar Johansson, Östen Ståhl, Lennart Westergren och Sylve Bengtsson, var med i 11-mannatruppen med Olle Ericsson som reserv och, som HP beskrev det, var tränaren Helge Ahlström med som ompysslare. För det var Eric Persson, Malmö FF som var lagledare och var den som bestämde.

Enligt signaturen Berj. på Hallandsposten så var Lennart Westergren den lokala överraskningen. Han hade inte varit bra i de senaste matcherna och man tyckte att Olle skulle varit med i truppen i stället för Lennart.


Faksimil ur Hallandsposten 1954-09-18.

Själva landskampen var ingen höjdare vilket säkerligen merparten av de 10 362 åskådarna skulle kunna skriva under på.
- Vi föll på vårt skrala kedjespel, menade Eric Persson efter 0-2 förlusten på Örjans vall.

Trots baklängesmålen så var det försvaret som fick mest beröm och där Nisse Håkansson fick bäst av alla, och det tycktes att han skulle få en möjlighet i A-landslaget efter denna match. Även Gunnar Johansson var så pass bra att han borde få chansen vid fler tillfällen.

Bland anfallarna hade Östen Ståhl och Sylve Bengtsson ett par utomordentliga chanser före paus, men farligaste var högerbacken Håkansson som sköt ett långskott i ribban.

Norge gjorde sitt första mål efter 29 minuter genom Peter Fauchold och efter 77 minuter svarade samma spelare för 0-2 efter att ha slagit in en retur.

Hallandsposten avslutade artikeln om att Örjan-orkestern uppträdde för dagen i en ny och stilfull mundering med vinröda kavajer, blågrå byxor och vita mössor. Dessa var levererade av Stilkläder, dvs gamle HBK:aren Henry Holsten som fick all heder av sitt verk.

På bilden ovan syns från vänster Lennart Westergren, Gunnar Johansson, Östen Ståhl, Nisse Håkansson och Sylve Bengtsson.