2022 blir ett tufft år för damerna

HBK-damerna var länge med i den absoluta toppen av div. 1 förra året med det blev till slut en fjärde plats. Inför nästa år ska det göra en serieomläggning så det gäller att komma bland de fem första lagen i serien för att stanna kvar i div. 1. Det är tuff uppgift som väntar för HBK:s damlag.
Precis som inför förra året så får damlaget bygga en ny trupp. I takt med framgångar så blir spelarna attraktiva för andra föreningar och detta har gjort att Vilma Rydell är värvad av Elitettanlaget Jitex  Mölndal BK. Dessutom flyttade Alva Hed under hösten till Helsingborg och har valt att börja 2022 som spelare i Eskilsminne IF.  

Därutöver har Alice Sandahl har flyttat till Göteborg medan Emma Nielsen flyttat till Stockholm. Duon Maja Arvehell och Emma Sjögren är gravida så spel är otänkbart för dem under 2022. 
- Vi hade några som lämnade redan under sommaren så utgångsläget är ungefär som för ett år sedan. Några är osäkra på om det blir fortsatt spel. Det krävs att man är motiverad för att kunna genomgå den tuffa träningen som krävs för att spela i div. 1, säger Fredrik ”Fidde” Andersson, tränare för damerna.


Nyförvärv Emma Skantz.

Han är dock glad för ett antal nyförvärv som har signerat på inför kommande säsong, och där tre av spelarna kommer från seriekonkurrenten IS Halmia.
- Vi har fått fina nyförvärv i de positioner där vi tappat spelare. Emma Skantz spelade samtliga minuter för Halmia i serien och är en fullgod ersättare till Alva. Saga Holm har bytt position och är en riktigt bra vänsterback. Sandra Holm är en väldigt stark spelare som kan användas på alla offensiva positioner. 


Nellie Granstam tillbaka i HBK.

Flera yngre spelare är klara för spel i damlaget. Däribland Nellie Granstam, som är tillbaka i HBK efter några år i HGH, är en av de största talangerna i sin årskull.  


F17-kvartetten som flyttas upp i damlaget.

- Vi har också lyft upp fyra spelare från F17 till damlaget. Det är Izabella Patel, Ida von Schedvin, Emma Johannson och Felicia Nyman som fyller de tomrum som uppstått i truppen. Alla fyra har redan gjort sina debuter i damlaget och de har egenskaper som blir mycket intressanta att följa, tycker ”Fidde”.

Utöver detta så har glädjande nog en spelare bestämt sig för comeback i damlaget.  
- Sist men inte minst så har vi f.d albanska landslagsspelaren Arbnora Robeli tillbaka. Hon slutade i samband med restriktionerna som infördes under 2020. Efter några samtal och funderande så har ”Abbe” bestämt sig för att satsa igen och har påbörjat sin uppbyggnadsträning lite före de andra för att komma så väl förberedd som möjligt till träningsstarten den 10 januari.  


Arbnora gör comeback

- Jag är mycket nöjd med våra nyförvärv men försöker få in någon till för att spetsa till oss ytterligare. Precis som förra året så kommer några vara ute och resa så truppen blir inte komplett förrän i mars. Det i sig är inget problem eftersom vi vet förutsättningarna. Vi kommer också träna samtidigt som vårt F17 och fördela spelare mellan oss. Över tid så skall ju de spelarna fasas in i damtruppen och får redan nu en chans att spela till sig en plats, säger Fredrik.

Det är fortfarande osäkert på målvaktssidan.
- Vi förhandlar vidare med två olika målvakter och hoppas att minst en av dem väljer HBK. Här har jag även en dialog med Emma Orrdal, som spelat i HBK samtliga år som damlagets funnits, att hon ställer upp om vi skulle behöva. 


Tvillingssystrarna Saga och Sandra Holm är nya i HBK.

- Vi har ju också samarbetet med Vittsjö GIK där vi kommer utöka antalet. Förra året hade vi Moa Karlsson och Klara Nyberg men här är vi inte färdiga med vilka som kommer ingå. För att få ett samarbete att fungera så krävs en bra dialog med alla inblandade. Vi har bra erfarenheter från 2021 men det är inte alltid helt enkelt. Det förenklar genom att jag känner personerna väl i Vittsjö, många är samma sen jag var tränare där, säger Fredrik. 

På ledarsidan sker inga förändringar. Direkt runt laget finns Johan Almén, Emma Silvandersson, Joachim Petersson och Mats Lindgren kvar, medan Cecilia Jönsson, Catrin Svensson och Pelle Nilsson ingår i damsektionen.  
 
Det kommer ske en serieomläggning till 2023 så det krävs att man är bland de fem första lagen för att vara kvar i div. 1. HBK-damerna lyckades bli fyra förra säsongen men några av lagen storsatsar för att ta sig upp i Elitettan. Lägg till att Borgeby FK kommer från Elitettan så förstår man att konkurrensen är stentuff.  
- Jag förstår svårigheten, geografiskt, att få till jämna serier men vi som ligger i ytterkant av de båda serierna kunde lika gärna hamnat i mellersta som på förhand ser mycket enklare ut.  
 
- I serien finns tre andra lag från närområdet och vi kommer spela sex matcher av derbykaraktär. Det blir speciellt och något för oss att hantera. Känslor få inte ta överhanden utan spela på ett sätt som vi vill och vara förberedda på vad som väntar i just de matcherna, säger Fredrik Andersson avslutningsvis om förberedelserna inför årets säsong. En säsong som startar upp med träningsstart på måndag.