Uddamålsförlust mot FCK

I första matchen i The Atlantic Cup blev det uddamålsförlust 1-2 mot FC Köpenhamn efter att danskarna avgjort på en tveksam straff. Glädjande var comebacken för Jonathan Svedberg efter sin skada i januari i fjor. Noterbart är att HBK avslutade matchen med nio egna spelare från Akademin.
På bilden syns målskytten Erik Ahlstrand och Jonathan Svedberg som gjorde comeback efter 378 dagar.

Inledningsvis hade FCK lite mer bollinnehav men HBK kom efter hand in i matchen. Årsdebuterande Sadat Karim fick tag på en boll (4), gjorde några snabba dribblingar med fötterna och kom förbi tre man, men när han sen lade bollen åt sidan kom en ny FCK:are och drog undan benen för honom. En solklar straff med den portugiske domaren visade att det var en internationell match. Sadat hade en tuff första halvlek där han blev nerdragen ett flertal gånger.

FCK hade mer boll men utan att skapa några direkta målchanser utan det var mest skott och några inlägg som dock aldrig blev farliga. HBK visade tydligt att de fortfarande är starka i defensiven och den bästa chansen dittills hade Sadat Karim (30) i en omställning där han kom lite långt till höger så målvakten kunde klara hans skott utan större besvär.

HBK hade ett par hörnor med i 41:a minuten smällde det till. FCK kom runt på högerkanten, slog ett inlägg som gick förbi båda mittbackarna, träffade en FCK:are så den studsade upp och där dök Momoudou Karamaka upp och klippte till utan chans för Malkolm Nilsson Säfqvist i målet.

Det dröjde inte två minuter innan Sadat återigen blev nerdragen utanför straffområdeskrysset ute till höger. Alla ställde upp för ett inlägg. Erik Ahlstrand drog till med vänster och sköt igenom de isär hoppande FCK-försvararna och bollen smet in vid första stolpen. 1-1 var ett faktum och det stod sig halvleken ut.

I paus gjorde HBK ett dubbelbyte och det var glädjande att se Jonathan Svedberg göra comeback på fotbollsplan efter 378 dagar. Även Alexander Berntsson kom in när duon Baffo och Allansson lämnade.

Även i andra halvlek var FCK det mer bollförande laget men skapade inte så mycket. Efter dryga timman fick danskarna straff när en boll sköts upp på Alexander Berntssons hand, men den var inte lika tydlig som kapningen av Sadat i första.

Innan straffen slogs gjorde HBK ett trippelbyte där Pontus Carlsson, Alexander Johansson och Marcus Olsson kom in. Den senares sista match i A-laget var 2011. Ut  gick Lundevall, Bengtsson och Karim.

Straffen sattes säkert i mål av Pep Biel i ena hörnan och med Malkolm Nilsson Säfqvist i den andra.

Utöver målen hade FCK en jättechans fem minuter senare när Jens Stage spelade in till Hakon Haraldsson som från straffpunkten fick till ett bra skott men där Malkolm Nilsson Säfqvist gjorde en fin enhandsräddning.

Båda lagen bytte mycket och fler ungdomar kom in i Taulant Parallangaj, Johan Gudmundsson och Albin Ahlstrand. HBK hade svårt att skapa något fram men på övertid kom Alexander Johansson runt inne i straffområdet, föll i närkamp med en FCK-försvarare och domaren valde fria.

Efter drygt 94 minuter blåste domaren av matchen och då var det inte mindre än nio spelare på plan från den egna akademin. De övriga två var Thomas Boakye och Marcus Olsson, där den senare kom till HBK som tjugoåring.

Nu blir det ytterligare några träningsdagar innan det på tisdag blir ny match på kvällen mot norska Vålerenga IF. Norrmännen förlorade i sin första match på fredagskvällen mot Bröndby IF med 1-2.


HBK – FC KÖPENHAMN  1 – 2 

Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson (Taulant Parallangaj, 72), Joseph Baffo (Alexander Berntsson,46), Andreas Bengtsson (Marcus Olsson, 62) – Emil Tot Wikström (Albin Ahlstrand, 83), Joel Allansson (Jonathan Svedberg, 86), Erik Ahlstrand, Simon Lundevall (Pontus Carlsson, 62) – Sadat Karim (Alexander Johansson, 62), Villiam Dahlström (Johan Gudmundsson, 83)
Avbytare Malte Påhlsson, Zacharias Nilsson, Oscar Murro, Kazper Karlsson, Melvin Sjöland
Mål 0-1 (41) Mamoudou Karamaka, 1-1 (43) Erik Ahlstrand, 1-2 (62) Pep Biel, straff
Domare Bruno Veiera
Spelplats Estadio Muncipal de Albufeira