Spelarna i F17 blir en del av U-truppen

HBK har sedan ett antal år tillbaka även en stor verksamhet för flickor. De börjar i Fotbollsskolan och därefter finns det lag för olika åldersgrupper upp till A-laget. 
På flicksidan är det F17-laget som är ett akademilag. Förra året deltog HBK:s F17-lag för första gången i SM för flickor 17 år men i år blir det ett annat upplägg för tjejerna som är 17 år. 

Vi har pratat med Fredrik ”Fidde” Andersson som är huvudtränare för HBK:s Damlag och har ett övergripande ansvar för damfotbollen i HBK.
-  Vi kommer göra en strukturell förändring i vårt upplägg med tidigare F17. De har tidigare varit en egen trupp med Leonardo Capristo, som ansvarig tränare. Tyvärr återvänder Leonardo till sitt hemland, Italien, inom kort och kommer inte att leda laget framåt. Dessutom har vi lite för få spelare i ålderskullen för att spela i F17-serien. Vi har få spelare som är födda -07, som gör att den naturliga återväxten ger ett "hack i skivan". När vi sedan kommer till spelare födda -08, så har vi ett bra underlag i varje ålderskull nedåt, berättar ”Fidde”.

Han fortsätter:
- Vi ändrar namnet till ”U-truppen” och då spelar den exakta åldern mindre roll. Laget tränar samtidigt, som damtruppen, men inte alltid tillsammans, även om vi ofta gör det. När vi kommer fram till seriespel så kommer fokus riktas på kommande match och då är det bra att ha en delning, där U-truppen jobbar på en långsiktig utveckling. Deapen Patel är ansvarig tränare för U-truppen och till sin hjälp har han Robin Svensson som assisterande. De kommer att jobba väldigt tätt ihop med damlaget, för att optimera laget och individen.

- Deapen har under flera år varit ledare i HBK och varit huvudtränare för våra killar födda -02 och -06. Han har också varit tränare i andra föreningar och har således en gedigen bakgrund. Robin studerar på Högskolan och kommer in med ny energi och får praktiskt utöva det som han dagligen utbildar sig till, säger ”Fidde”.

Laget kommer att spela i Utvecklingsserien och de hoppas kunna åka på någon cup under året. Det är naturligtvis beroende på utvecklingen av stundande pandemi. 

Hur tränar tjejerna?
- U-truppen utbildas generellt i fotboll men de flesta börjar hitta specifika positioner och träna på färdigheter, för att utvecklas individuellt. Alla spelarna har tagit stora kliv i sin utveckling under 2021 och minskat avståndet till damlaget. Flera av spelarna har redan varit med i matcher i representationslaget och vi kommer att få se ännu fler under 2022. Det är oerhört glädjande och ett steg närmare det upplägg som HBK har för killarna. Flera av spelarna i U-truppen går i skola med inriktning fotboll och får där två eller tre pass med extra träning, förklarar ”Fidde”.

Till den nystartade säsongen, så flyttades fyra spelare från förra årets F17-lag upp permanent till damtruppen. Det är Izabella Patel, Ida von Schedvin, Emma Johannson och Felicia Nyman.

Närheten mellan trupperna gör att samtliga i U-truppen är med och konkurrerar om en plats i damlaget. 
-  Vi är nu inne i en uppbyggnadsperiod och lägger stor vikt vid spelarnas fysiska status. Här ligger vi långt framme och det ser redan bra ut. Vi är samtidigt noga med att inte köra för hårt och dra på oss belastningsskador, avslutar Fredrik ”Fidde” Andersson att säga.