Motståndarkollen: Vålerenga Fotball

I den andra matchen i Atlantic Cup i Portugal möter HBK:s herrlag det norska laget Vålerenga Fotball från Oslo. Matchen spelas tisdagen den 8 februari kl. 20.30 på Estádio Algarve i Faro.
I den första gruppspelsmatchen spelade HBK mot FC Köpenhamn och förlorade med 2-1. FCK tog ledningen i slutet på första halvlek men bara två minuter senare kunde Erik Ahlstrand kvittera på en frispark. FCK:s segermål kom på en straffspark i den 62:a minuten. Inhopparen i FCK, Hákon Haraldsson, sköt bollen på Alexander Berntssons hand och domaren pekade på straffpunkten.

Bästa kvitteringsläget hade Alexander Johansson, när han på övertid kom runt inne i straffområdet och föll i en närkamp med en FCK-försvarare. HBK-spelarna ropade på straff men domaren valde att fria.

Vålerenga mötte i sin första match Bröndby IF och förlorade också med 2-1. Osame Sahraoui gav Vålerenga ledningen i slutet på första halvlek men i andra halvlek gjorde Bröndby två mål och vann matchen. Vålerenga spelade sista halvtimmen av matchen med en man mindre eftersom inhopparen Brage Skaret blev utvisad efter att ha varit på planen i bara två minuter.

Vålerengens Idrettsforening bildades den 29 juli 1913 och hade olika sektioner, bland annat fotboll. I slutet på 80-talet var Vålerengen nära konkurs och då delades föreningen i tre delar och VIF Fotball blev det nya fotbollsnamnet. Nu används namnet Vålerenga Fotboll.

Vålerenga spelar sedan september 2017 på den nya arenan Intility Arena och den kallas för Vålerenga Stadion och har konstgräs.

Precis som HBK har Vålerenga en femstjärnig akademi och det är den enda klubben i Norge som har fem stjärnor. Vålerengas tidigare akademichef, Thomas Hasselgren, är sedan 2020 Akademichefsutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Vålerenga kom på sjunde plats i Eliteserien 2021. 2020 kom de på tredje plats i serien och det kvalificerade dem till Europa Conference League 2021. De åkte ut i andra kvalomgången mot KAA Gent från Belgien.

De har vunnit den högsta ligan fem gånger och senaste serievinsten kom 2005 och de har blivit norska cupmästare fyra gånger.

Före sin tid i HBK spelade Pascal Simpson under tre säsonger för Vålerenga.

Det finns en före detta Bollklubbare med anknytning till Vålerenga Fotball och det är Pascal Simpson, som spelade i Osloklubben 1998-2000. Flera andra svenska spelare har också spelat i Vålerenga, t.ex. Johan Arneng, Tobias Grahn, Andreas Augustsson och Stefan Ishizaki. I dagens trupp finns Albin Mörfelt, som kommer från Varbergs BoIS, svensk-makedonske Leonard Zuta, som i Sverige har spelat i BK Häcken och svensk-tunisiske Amor Layouni, som har spelat i Falu FK, IK Brage och Degerfors IF.

Den isländske anfallaren Viðar Örn Kjartansson, som har spelat i Malmö FF och Hammarby IF, ingår också i Vålerengas spelartrupp.

Föreningarna har mött varandra två gånger tidigare:
1985 HBK – Vålerenga  0 – 0
1991 HBK – Vålerenga  1 – 2
Mål: Tommy ”Hacke” Andersson

Senaste matchen mellan lagen
I genrepet inför Allsvenskan 1991 mötte HBK Vålerenga på Sannarp och förlorade med 1-2. Vålerengen spelade då i division 2 och tränades av Olle Nordin.

Tommy ”Hacke” Andersson gav HBK ledningen i första halvlek och norrmännen kvitterade sedan med ett tydligt offsidemål, enlig Hallandspostens artikel från matchen. Vålerenga gjorde 2-1 på en hörna i andra halvlek. HBK fick sedan chansen att kvittera på en straff men Vålerengens målvakt räddade ”Hackes” straff, så det slutade med förlust i genrepet inför Allsvenskan.

I Hallandsposten hoppades HBK:s tränare Stuart Baxter att ett dåligt genrep betyder en bra premiär. Men så blev det inte, utan det blev förlust med 0-1 i premiärmatchen hemma mot AIK.