Motståndarkollen IK Brage

På söndag, den 27 februari, möter HBK:s herrlag IK Brage i den andra gruppspelsmatchen i Svenska cupen. I den första omgången spelade HBK och IF Brommapojkarna 1-1.

På grund av ett snöoväder i Stockholm på måndagskvällen blev matchen mot BP framflyttad till tisdag eftermiddag. Första halvlek var spelmässigt jämn och slutade mållös. I början på andra halvlek tog HBK ledningen med 1-0. Det var Simon Lundevall som, efter att ha tunnlat en försvarare, kom fri med målvakten och med fin känsla placerade han sedan bollen in i mål nära stolpen.

Efter HBK:s mål skapade BP ett antal målchanser och i den 68:e minuten kom BP:s kvittering. Wilmer Odefalk kunde från nära håll trycka in bollen i mål. HBK tryckte på för ett segermål den sista kvarten av matchen men det blev inga fler mål och matchen slutade 1–1.

Brage spelade i måndags mot Djurgårdens IF i sin första gruppspelsmatch. Djurgården vann med 1-0 efter ett mål i den 77:e minuten av nyförvärvet från Degerfors, Victor Edvardsen.

Till den här säsongen har det varit många spelarförändringar i IK Brages A-lagstrupp. Flera spelare har lämnat Brage, samtidigt som flera nya namn har tillkommit. Förra årets bäste målskytt, Leonard Pllana, har värvats av sydkoreanska laget Jeonnam Dragons och Robbin Sellin, med sju säsonger i det grönvita laget, har avslutat sin fotbollskarriär.

Bland nyförvärven märks högerbacken Jonathan Tamimi från Degerfors IF och mittbacken Pontus Rödin frän AFC Eskilstuna. På Brages hemsida utryckte sig tränare KlebérSaarenpää så här inför matchen mot Djurgården med tanke på de mångaspelarförändringarna:

– Känslan är att Svenska Cupen kommer lite för tidigt i förhållande till var vi befinner oss i vår process, men samtidigt ska det bli väldigt kul att få tävla på riktigt. Vi har inte kommit så långt i vårt byggande än, på grund av olika anledningar. Därför ligger fokuset främst på att hitta rätt i spelet.

I Brages A-lagstrupp finns den före detta HBK-spelaren Shkodran Maholli. Han kom till Brage sommaren 2021.

IK Brage har förutom cupmatchen mot Djurgården IF spelat fyra träningsmatcher i år. Det har blivit en seger, en oavgjord match och två förluster. Bäste målskytt är Douglas Karlberg med fem mål.

HBK har bara mött IK Brage i Svenska cupen en gång tidigare och det var den 2 juli 1944. HBK vann med 3-0 efter två mål av centern Åke Höög och det avslutande 3-0-målet gjorde Jan Östlund. Enligt reportaget i Hallandsposten var halvbacken Gösta Persson bäst på plan och det var ett svagt Brage som HBK besegrade. Skribenten i Hp avslutade matchreferatet så här: ”3-0. Brage resignerade och när slutsignalen kom var det en lättnad både förpublik och spelare.”