Motståndarkollen: FC Köpenhamn

HBK möter lördagen den 5 februari kl. 16.00 FC Köpenhamn i den första matchen i Atlantic Cup i Portugal. I FCK återfinns Kalle Johnsson som här poserar tillsammans med Andreas Johansson efter senaste gången lagen möttes (2020).
FCK ligger på andra plats i Superligan och de är två poäng bakom FC Midtjylland. Superligan startar igen den 20 februari. Förra året kom Köpenhamn på fjärde plats i tabellen och kvalificerade sig till Europa Conference League. Det har gått bra i Europa-spelet för FCK och de vann sin grupp. Det betyder att de spelar åttondelsfinal i mars. Lottningen äger rum den 25 februari.

FCK har varit aktiva under transferfönstret i januari. De har lånat försvararen Denis Vavro från SS Lazio, värvat den nigerianske anfallaren Paul Mukairu från Antalyaspor, den senegalesiske anfallaren Khouma Babacar kommer från UC Sassuolo, den franske anfallaren Mamoudou Karamoko har värvats från LASK Linz, den danske landslagsanfallaren Nicolai Jørgensen kommer närmast från Kasimpasa SK och i söndags blev den tidigare hammarbyspelaren Akinkunmi Amoo klar för köpenhamnsklubben.


På den sista transferdagen sålde FCK den danske landslagsanfallaren Jonas Windtill VfL Wolfsburg och de har även sålt den unge anfallaren Rasmus Højlund till SK Sturm Graz. 


FCK, som bildades 1992 genom en sammanslagning av klubbarna KB och B 1903, har under åren haft många svenska spelare. I den nuvarande truppen är det den förre HBK-målvakten Kalle Johnsson. I somras värvade FCK den polske målvakten Kamil Grabara och efter den värvningen har Kalle mest varit reservmålvakt. 
Landslagsbacken Pierre Bengtsson lämnade i januari FCK och gick då till Djurgårdens IF.
 
Det finns fler före detta Bollklubbare med anknytning till FCK. Pascal Simpson, lånades av HBK 2002, Peter Larsson, värvades av FCK sommaren 2008, Marcus Mathisen värvades sommaren 2016 till HBK, Aboubakar Keita var på lån i HBK 2017 och Mads Roerslev var också på lån 2017. Det blev bara en match för Mads i HBK-tröjan på grund av pappersstrul, som gjorde att han inte kunde fortsätta i HBK. Roy Hodgson tränade FCK säsongen 2000/2001 och då vann de ligan. FCK har hittills vunnit den danska ligan tretton gånger.
 
I slutet av 1990-talet och början 2000-talet, så mötte HBK FCK varje år. Sedan dröjde det till 2017 innan de spelade mot varandra igen. Så här har de tidigare matcherna mellan lagen slutat:
1997 FCK – HBK 1 – 1. 
Mål: Artim Sakiri

1998 HBK – FCK 0 – 1 *

1999 HBK – FCK 1 – 1 ** 
Mål: Henrik Bertilsson

2000 FCK – HBK 2 – 4 
Mål: Björn Carlsson, Jeffrey Aubynn, Stefan Selakovic, självmål.

2001 FCK – HBK 2 – 3 
Mål: Stefan Selakovic 2, Mikael Nilsson

2002 FCK – HBK 0 – 0 

2003 FCK – HBK 1 – 3 
Mål: Joel Borgstrand, Tommy Jönsson, Patrik Redo 

2017 FCK – HBK 3 – 0 

2020 FCK – HBK 2 – 0 

* Matchen spelades i Spanien.
** Matchen spelades i Spanien och FCK vann efter straffar,
 
Minnesvärd match mellan lagen HBK inledde guldåret 2000 med att träningsspela mot FC Köpenhamn i Köpenhamn. HBK saknade Michael Svensson som var på landslagsuppdrag och kvartetten Håkan Svensson, Henrik Bertilsson, Robert Andersson och Torbjörn Arvidsson på grund av skador. Men ersättarna Stefan Selakovic, Jeffrey Aubynn, Björn Carlsson och Peter Lennartsson stortrivdes på KB-områdets konstgräs.
 
Björn Carlsson inledde målskyttet när han frispelad av Stefan Selakovic lyfte bollen över FCK:s målvakt in i mål. FCK kvitterade till 1-1 och sedan gjorde Jeffrey Aubynn 2-1. Jeff var på spelhumör den här dagen och han slog sedan ett inlägg till "Sella" som på halvvolley gjorde 3-1 till HBK. Christian Lönstrup i FCK gjorde sedan matchens två sista mål. Först reducerade han till 2-3 och sedan fastställde han slutresultatet till 4-2 genom att göra ett självmål.
 
Mikael Nilsson gjorde i den här matchen sin debut i HBK-tröjan. HBK gjorde en stabil och bra match och man kunde ana att det skulle gå bra för laget den här säsongen. 

Länk till FCK:s hemsida hittar du här.


HALMSTADS BK - FC KÖPENHAMN

Lördag 5 februari kl. 16.00
Sänds på Aftonbladet Plus från kl. 15.45.