Motståndarkollen Brentford FC

I den sista matchen i The Atlantic Cup i Portugal möter HBK:s herrlag det engelska laget Brentford FC:s B-lag. Matchen spelas fredagen den 8 februari kl. 12.00 på Estádio Municipal de Albufeira.
Brentfords B-lag är ett ungt lag, där spelarna är mellan 18 år och 22 år, och laget brukar kallas för ”The young Bees”.  De har spelat två matcher i The Atlantic Cup. I den första matchen mötte de Breiðablik från Island och de förlorade med 2-1. I Breiðablik spelar två före detta HBK:are, Höskuldur Gunnlaugsson och Kristinn Steindórsson. Kristinn Steindórsson gjorde 2-0-målet i matchen mot Brentford.

I tisdags var det match mellan Brentford B och Bröndby IF och ”The young Bees” vann med 1-0 efter ett mål redan i den sjätte minuten av Nathan Young-Coombes.

HBK har också spelat två matcher i Portugal. I den första matchen förlorade de mot FC Köpenhamn med 2-1 och i tisdags mötte de Vålerenga Fotball och vann med 2-1. Alexander Berntsson gjorde 1-0 till HBK i den första halvleken och Vålerenga kvitterade till 1-1 med en kvart kvar av matchen. Fem minuter före slutet avgjorde inhopparen Alexander Johansson matchen genom att göra 2-1 till HBK. Det var ”Alles” första mål i HBK:s A-lag sedan HBK:s träningsmatch mot Lunds BK i januari 2020.

Brentford FC bildades 1889 i västra London och har smeknamnet ”The Bees”. De gick upp i den högsta serien i England 1935 och åkte ur Division 1 säsongen 1946/47. Därefter har man mest harvat i de lägre divisionerna. 2012 kom en ny ägare in i klubben. Han heter Matthew Benham och äger även det danska laget FC Midtjylland. Han satsar mycket på analyser av sina lag. Enligt Benham handlar allt om statistik och han har ett stort inflytande över allt som har med Brentford att göra.

Mads Roerslev spelade en allsvensk match för HBK 2017 innan han fick åka tillbaka till Köpenhamn igen p.g.a. pappersstrul. Han har denna säsong spelat 13 matcher i Premier League för Brentford.

Efter Benhams intåg i klubben har de sportsliga resultaten blivit bättre och bättre. 2020 spelade Brentford play off-final till Premier League och förlorade mot Fulham FC med 1-0. De spelade en ny play off-final i maj 2021 och då vann de med 2-0 mot Swansea City. The Bees var tillbaka i den högsta divisionen efter 74 år.

De spelar sina Premier League-matcher på en ny stadion som invigdes den 1 september 2020 och den heter Brentford Community Stadium.

Det finns många med dansk koppling i laget. Brentford har en dansk tränare som heter Thomas Frank och i A-lagstruppen återfinns sju danska spelare. Den senaste danska värvningen är Christian Eriksen, som nu gör comeback efter sitt hjärtstopp i EM-matchen mellan Danmark och Finland i somras.

Det finns en före detta Bollklubbare med anknytning till Brentford FC och det är högerbacken Mads Roerslev. Han var 2017 på lån till HBK från FC Köpenhamn men det blev bara en match i HBK på grund av pappersstrul.

I Brentfords A-lag finns det nu två spelare med anknytning till Sverige och det är den förre MFF-spelaren och landslagsspelaren Pontus Jansson. Pontus kom till Brentford frän Leeds United inför säsongen 2019/2020 och han är nu lagkapten i klubben. I Brentford spelar även den förre  Östersundsspelaren Saman Ghoddos.

En tidigare match mellan lagen
HBK har spelat mot Brentford FC en gång tidigare och det var för 73 år sedan. Det var på en skön försommarkväll den 18 maj 1949 som lagen möttes på Örjans vall. Enligt reportaget i Hallandsposten, från matchen, kom det 4 772 åskådare för att se det första engelska laget att besöka Örjans vall efter kriget.

Så här beskriver signaturen Tebe matchen i HP: ”Publiken fick en underhållande match till livs, åtminstone före paus, då bägge lagen kämpade väl om de obefintliga poängen och ingen missunnade engelsmännen segern.”

Det var centern i Bredford, Fred Monk, som låg bakom lagets 2-0-seger. Först gjorde han 1-0 på ett hårt skott i den 13:e minuten och i den 26:e minuten kom det andra målet. Monk sköt återigen ett hårt skott som HBK:s målvakt Hans Åkerlund räddade vid stolpen men returen kunde högerinnern George Paterson skjuta i mål.

I HBK-laget blev den unge centern Östen Ståhl publikens favorit. Signaturen Tebe skriver så här i HP om Östen: ”Säkerligen var det hans granna pådrag i skotten och alla frånvaro av buskablyghet som gjorde att han fick applåder och uppmuntran.” Östen debuterade i HBK:s A-lag 1949 och han fick sedan en lång karriär i HBK med totalt 405 A-lagsmatcher.