Max Lindén är ny P19-tränare

Max Lindén är ny huvudtränare för P19 sedan någon månad tillbaka. I helgen vann de sin första tävlingsmatch mot Varbergs BoIS i Ligacupen med 3-0.
Spelarna i akademilaget P19 är de som är närmast HBK:s A-lagstrupp. 2021 var det extra tydligt då sju spelare från P19-laget 2021 flyttades upp till HBK:s A-lagstrupp 2022. Det är Kazper Karlsson, Pontus Carlsson, Albin Ahlstrand, Johan Gudmundsson, Oscar Murro, Taulant Parallangaj och Melvin Sjöland.

HBK:s P19-lag gjorde en mycket stark säsong förra året och slutade på andra plats i P19 Allsvenskan Södra och var bara en poäng bakom seriesegrarna IFK Göteborg. Göteborg blev sedan SM-segrare genom att besegra Hammarby IF, som vann den norra serien.

Som tidigare meddelats är Max Lindén ny huvudtränare för P19-laget eftersom förra årets P19-tränare, Johan Bergström, nu är ny assisterande tränare i A-laget.

Vi har pratat med Max om hans tränarbakgrund och om jobbet med HBK:s P19-lag.
- Jag bor i Farhult, som ligger mellan Ängelholm och Höganäs. Jag är uppväxt i ett samhälle, söder om Helsingborg, som heter Rydebäck. Där spelade jag fotboll i en klubb som heter Fortuna FF tills jag var 18 år och därefter blev det spel i olika seniorklubbar. Redan som 22-åring slutade jag att spela fotboll för att satsa på att vara tränare. 

- Jag har tränarutbildningen UEFA Youth Elite. De senaste sju åren har jag arbetat i Helsingborgs IF:s akademi. I HIF hade jag från 2019 till årsskiftet 2021–2022 ansvar för P17-laget. Nu ser jag framemot att i HBK få jobba med äldre spelare och att arbeta ännu närmare ett A-lag, berättar Max.

Max är heltidsanställd och förutom jobbet som P19-tränare i HBK, så är han också NIU-instruktör på Sannarpsgymnasiet. NIU står för Nationell Idrottsutbildning och det betyder att man kombinerar gymnasievalet med individuell utveckling i en idrott. I det här fallet fotboll.

I P19-laget ingår det nu 18 utespelare och fyra målvakter och det är en ung trupp, där spelarna är födda 2005 eller 2004. Många av spelarna i P19-laget går NIU på Sannarpsgymnasiet.
- Jag har tre fotbollspass i veckan med spelarna som går NIU. Då inriktar vi oss mycket på individuell teknisk träning och fysisk träning. Det är ett bra komplement till lagträningarna på eftermiddagarna. P19-laget tränar fyra gånger i veckan och har sedan match under helgen. Träningspassen varierar från 60 till 90 minuter och nu under vintern håller vi till på Halmstad Arena. När gräsplanerna är klara för träning, så tränar vi på Örjans vall, berättar Max.

Vad är fokus på träningarna?
- Vi arbetar efter variationsprincipen. Det innebär att vi under veckan försöker gå genom spelets olika skeden. Förutom det kollar vi på individen och vad varje spelare behöver arbeta med. Målet är att utbilda spelare till vårt A-lag och förutom det vill vi utbilda bra människor, säger Max. 

Johan Bergström, som i år är ny assisterande tränare i A-laget har kvar sin roll som utvecklingschef i HBK. Han ser till att fotbollsverksamheten i HBK, från Ungdomssektionen upp till A-laget, hänger ihop. Johan jobbar nära Stefan Mildaeus, som är ungdomsansvarig i HBK och Robert Nordström, som är ansvarig för Akademin.

- Varje måndag har vi som är tränare i Akademin en träff med Robert och Johan för att kunna diskutera olika fotbollsfrågor, som gör att vår verksamhet hela tiden blir bättre. Jag har också redan suttit ner med Magnus Haglund och Pelle Olsson och pratat fotboll och om vårt framtida samarbete. Allt för att spelarna ska få möjlighet att utvecklas på bästa sätt, förklarar Max.

Nytt för i år är att det blir en nationell allsvensk P19-serie för landets bästa P19-lag. HBK kvalificerade sig till serien genom att komma tvåa i P19 Allsvenskan Södra 2021.

Till P19 Allsvenskan 2022 har följande lag kvalificerat sig: AIK, BK Häcken, Djurgårdens IF, Halmstads BK, Hammarby IF, Helsingborgs IF, IF Brommapojkarna, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, IK Sirius, Malmö FF, Täby FK samt Östers IF.
- Det kommer att bli många långa bortaresor för laget men samtidigt får vi utvecklande och spännande matcher mot riktigt bra klubbar. Det är bra för våra spelare och kommer att gynna HBK:s utveckling som klubb, menar Max.

HBK har under många år skickat ungdomslag till en stor turnering i Ruurlo i Nederländerna. Turneringen heter Kareel Stegemann Tournament och spelas under pingsthelgen. Bästa placeringen hittills är en andraplats 2017 för HBK:s P19-lag. De förlorade då finalen mot Sparta Rotterdam med 1–0.
- Vi i tränarteamet hoppas att det går att genomföra turneringen i år. Det är mycket bra för spelarna att få möta internationellt motstånd, säger Max.

Max Lindén är huvudtränare men det är fler ledare som jobbar med laget:
Morgan Ljungkvist, assisterande tränare
Daniel Kaplinski, assisterande tränare
Ingvar Andersson, assisterande tränare
Dennis Nilsson, målvaktstränare
Haris Kasic, fystränare 

Kommande helg väntar den andra matchen i Ligacupen. Denna gång är det bortamatch mot IFK Göteborg på lördag.