Marcus njuter av att vara tillbaka

Senast han spelade en tävlingsmatch för Halmstads BK är över tio år sedan. I oktober 2011 spelade han i den sista matchen mot Mjällby AIF. Efter degraderingen lämnade han för spel i England. Nu är Marcus Olsson tillbaka och sugen på att spela om tre poäng igen för HBK.
Efter att ha blivit korsbandsskadad hösten 2020 var Marcus klubblös förra säsongen. På hösten fick han lite matchtid i U21-laget, där man inte behöver vara registrerad för klubben. I slutet av januari skrev han på ett kontrakt över säsongen och får återigen känna på "världens längsta försäsong".
- Det har varit en bra försäsong än så länge, väldigt tuff med många pass. Jag har varit med i varje träningspass, det känns bra även om jag inte är van. Det var länge sedan jag hade en svensk försäsong som är mycket längre än engelsk. Med typ det jag har gått igenom så behöver jag en svensk försäsong. Det är det optimala för mig, menar Marcus.

Kan du njuta av passen när du återigen är med ute på fotbollsplanen?
- Efter passen kan jag njuta i några timmar och känna att det gick bra för mig. Det kan vara jobbiga pass men jag känner varje dag att det blir lättare och att kroppen vänjer sig med belastningen och allt, så ja, jag njuter.

För två veckor sedan kom laget hem från ett tolvdagars träningsläger nere på Algarvekusten. Marcus gillade upplägget.
- Det var ett bra träningsläger med bra planer, väder och motstånd. Vi fick ju det bästa motståndet vi kunde få där borta. Jag tror det gav oss mycket också och vi fick bra resultat. Som helhet var det ett väldigt bra läger. Jag kom bra in i gänget men det har aldrig varit något problem. Det är bra killar här som är ambitiösa där alla har samma mål, så alla kommer bra överens, säger Marcus som fick nicka in ett av målen i segermatchen mot Brentford.  


Michael Görlitz har gjort 2-0 mot GAIS 2008 och firar tillsammans med Marcus Olsson och Anel Rashkaj. En trio som trivdes ihop och blev kallade "Smurfligan".


På söndag är det dags för en ny bekantskap för Marcus Olsson. IK Brage från Borlänge har han aldrig mött och han visste inte om att, hans gamla lagkamrat från HBK-tiden, Shkodran Maholli spelar i föreningen.
- Jag vet ingenting om Brage förutom att vi kollade på deras match mot Djurgården, så det är det jag har sett. De ville ligga rätt i defensiven, gick lite på kontringar, försökte vara lite fysiska verkade det som också. De såg inte dåliga ut och fick nästan med sig ett resultat från Tele2 Arena.

Vad behöver ni prestera?
- Det vi går igenom på träningarna, att vi följer vår egen spelidé som vi nöter på väldigt mycket . Nu när det är försäsong så kan vi jobba på det väldigt mycket. Sen får vi lite motstånd som vi har nu i cupen med BP och Brage, vi ska spela i samma liga, och vi får se på dem innan säsong hur de spelar och var de har att komma med.

- Denna vecka har vi tränat ganska mycket anfallsfotboll. Innan har det varit mycket defensivt hur vi ska ligga i lagdelarna. Nu senaste veckan har det varit mycket offensivt.


Jubel x2. När HBK i augusti 2010 slog Kalmar FF på hemmaplan med 2-0 svarade dåvarande anfallsspelaren Marcus för bägge målen.


Marcus Olsson anser att matchen mot Brage är viktig.
- Den är viktig. Det är cupen och det är alltid roligt att spela dessa matcher. Det är ändå poäng vi spelar om men det viktigaste är att det är tävlingsmatch, se hur vårt spel klickar och vi kan jobba på de här grejerna vi gör i träning. Så lär man sig till nästa match och vi har flera matcher på oss att nå det vi vill uppnå.

Under hans första sejour i HBK (2008-11) bodde Marcus i Halmstad. Nu har sin bostad i Domsten norr om Helsingborg. Det kommer dock bli några nätter i Halmstad.
- Nu pendlar jag, har min familj där nere. Jag kommer ha en lägenhet i Halmstad så jag kommer vara här någon gång i veckan. Men det är inga problem med att pendla, jag har gjort det mycket tidigare, säger Marcus Olsson, som för över tio år sedan spelade sin senaste tävlingsmatch i HBK. Då var det mot Mjällby AIF på Strandvallen och där HBK:s nuvarande klubbchef Jesper Westerberg spelade högerback. Nu är det nya tider.24. Marcus Olsson

Född 17 maj 1988 
Klubbkarriär Högaborgs BK -2007, Halmstads BK 2008-11, Blackburn Rovers 2012-16, Derby County 2016-19, Helsingborgs IF 2020, Halmstads BK 2022
Allsvenska matcher/mål 100/12
Allsvensk i Helsingborgs IF 2020 (2/0)
Premier League-matcher 12/0
Championchips-matcher 137/2 (Blackburn 93/1, Derby 44/1)
Landskamper 2 A, 1 U