Förlust på straff i slutet

I den andra gruppspelsmatchen i Svenska cupen mötte HBK på söndagen IK Brage på ett soligt Söndrums IP. Brage vann med 1-0 efter ett sent straffmål
För att visa sitt stöd för Ukraina spelade HBK i blå tröjor och gula byxor. HBK började med att sätta hög press på Brages backlinje men kunde inte skapa några chanser. Brage lyckades vid några tillfällen spela sig ur HBK:s press och skapade då några halvchanser. I den 13.e minuten kontrade borlängelaget snabbt och högerbacken Tamimi hittade Filip Sjöberg i HBK.s straffområde. Filip Sjöberg sköt ett volleyskott rakt på Joseph Baffo.

Halvlekens bästa chans för HBK kom efter en halvtimme när Alexander Johansson var ytterst nära att hinna först på Mikael Bomans fina skarv men målvakten Viktor Frodig tog bollen framför Alexanders fötter.

Brage fortsatte med att kontra snabbt och skapade chanser under halvlekens sista kvart. Douglas Karlberg nickade vid två tillfällen utanför, efter två fina inlägg. HBK vann hörnstatistiken med 5 – 1 i första halvlek.

HBK började även andra halvlek med att sätta hög press på Brages backlinje men oftast lyckades Brage spela sig ur pressen och kontra snabbt. Brages kontringar ledde till några halvchanser den första kvarten av halvleken.

I den 60.e minuten hade Brage ett jätteläge att ta ledningen. Douglas Karlberg nickade ner ett inlägg till Joakim Persson i Brage, som från straffpunkten sköt över målet. Efter den chansen för Brage gjorde HBK ett trippelbyte. Villiam Dahlström, Sadat Karim och Samuel Kroon ersatte Mikael Boman, Alexander Johansson och Emil Tot Wikström.

Inhopparna satte fart direkt och ökade trycket mot Brages backlinje men några stora målchanser skapades inte.

I den 69:e minuten fick Brage en frispark till höger utanför straffområdet men Bragespelaren sköt frisparken i muren.

Två minuter senare hade HBK hittills sin bästa chans i matchen när Samuel Kroon sköt ett skott tätt utanför målvaktens vänstra stolpe.

Brages målvakt tvingades sedan utgå på grund av skada och samtidigt kom Andreas Bengtsson in i stället för Marcus Olsson.
I den 78:e minuten skapade HBK en hörna, efter att ett skott hade täckts ut över kortlinjen. På hörnan blev det lite farligt innan en Bragespelare kunde sparka bort bollen.

Brage kontrade i den 84:e minuten och Anton Lundin sköt ett skott som täcktes av Baffo. HBK fick sedan en frispark och efter frisparken blev det irriterat mellan några spelare och Baffo fick sitt andra gula kort under matchen och visades ut.

I den 88:e minuten avgjordes matchen när Boakye drog omkull Douglas Karlberg i HBK:s straffområde. Domaren pekade på straffpunkten och varnade Boakye. Straffen sköt Douglas Karlberg hårt i nättaket. 1-0 till Brage.

HBK kom med en slutforcering under den åtta minuter långa tilläggstiden. Sadat sköt ett skott ur snäv vinkel, som målvakten räddade, och i den 96:e minuten hade Thomas Boakye en nick som räddades på mållinjen. Men det blev inget mål för HBK den här dagen.

På lördag, den 5 mars, spelar HBK den avslutande gruppmatchen mot Djurgårdens IF på Tele2 Arena i Stockholm och med söndagens förlust, så kan HBK inte vinna gruppen.

HALMSTADS BK – IK BRAGE  0 - 1

Malte Påhlsson - Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo (utvisad, 86), Marcus Olsson (Andreas Bengtsson, 77) - Emil Tot Wikström (Samuel Kroon, 60), Joel Allansson, Erik Ahlstrand, Simon Lundevall (Pontus Carlsson, 87) – Mikael Boman (Sadat Karim, 60), Alexander Johansson (Villiam Dahlström, 60)