Andra året som ansvarig för P17

Alexander Sakac är huvudtränare för P17-laget och han har sedan tidigare en lång bakgrund som spelare i HBK. Målsättningen är att ge spelarna en så god utbildning som möjligt. Själv gick han igenom hela HBK:s ungdomsverksamhet.
- Jag började i HBK:s Fotbollsskola och spelade sedan i alla lag upp till U21. I HBK:s avslutningsmatch mot Mjällby AIF i Allsvenskan 2011 var jag nittonde man och det är det närmaste jag har varit att spela i Allsvenskan. Efter åren i HBK har jag bland annat spelat i Kristianstad FF, Vinbergs IF, IS Halmia och Snöstorp Nyhem FF, berättar Alexander om sin fotbollskarriär.

Nu har han sedan några tillbaka startat en karriär som fotbollstränare.
- Jag har gått tränarutbildningen UEFA B och det här är mitt andra år som huvudtränare för HBK:s P17-lag. Jag var assisterande tränare i laget 2019-20. Jobbet i HBK är på halvtid och det kombinerar jag med en lärartjänst i Idrott och hälsa på Eketånga Montessoriskola, säger Alexander.


När hela A-lagsstaben var covidsjuka i september 2020 fick Alexander Sakac sitta på bänken när Johan Bergström fick hålla i matchen. Övriga på bilden är Amin Hasan (läkare) och Simon Bakkioui (sjukgymnast).

De flesta killarna i P17-laget är födda 2005 och förra året var de med i HBK:s P16-lag. I årets spelartrupp är det sjutton utespelare och två målvakter. 
- Vi tränar fyra gånger i veckan. På måndagarna leder vår nye assisterande tränare, Viktor Ljung, ett fyspass i gymlokalen på Örjan. Fotbollsträningen har vi på tisdagar, torsdagar och fredagar på Halmstad Arena och under helgen spelar vi match. Fokus på fotbollsträningarna är att spelarna ska få en bra utbildning i ämnet fotboll och att vi tränar på alla delar i spelet, för att spelarna ska bli så bra som möjligt, förklarar Alexander.

P17-laget spelar 2022 i P17 Allsvenskan Södra och serien har 14 lag: BK Häcken, GAIS, Halmstads BK, Helsingborgs IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Jönköpings Södra IF, Kalmar FF, Lunds BK, Malmö FF, Mjällby AIF, Trelleborgs FF och Örebro SK.
- Det är en tuff serie men det ger oss också många bra och utvecklande matcher. Våra spelare får möjligheten till att spela på den högsta P17-nivån i Sverige och får möjligheten att mäta sig mot väldigt bra motstånd varje vecka och det är något som vi tror är viktigt för deras fotbollsutveckling. Målet i år är att göra spelarna och laget så bra som möjligt och att P17 får bra och utvecklande matcher.


Efter sin ungdomskarriär i HBK spelade Alexander Sakac bl.a. i Vinbergs IF och ibland gick det inte som han ville.

- Nu under februari och mars spelar vi Ligacupen för P17 och det är ett gruppspel. I vår grupp ingår Falkenberg FF, Varbergs BoIS, Ängelholms FF, BK Häcken, IFK Göteborg och HBK. 
- Det kommer också att bli några matcher mot danskt motstånd under året, berättar Alexander.

Robert Nordström är akademiansvarig i HBK och tillsammans med Johan Bergström, som är utvecklingschef i HBK, leder de möten som akademitränarna har varje måndag.
- Det är mycket bra möten. Vi har möjlighet att sitta ner tillsammans en gång i veckan och diskutera fotboll och hur läget ser ut i P16, P17 och P19, säger Alexander.

Tränarstaben i P17 består av följande ledare förutom huvudtränare Alexander Sakac:
Tomas Carlsson, assisterande tränare
Mattias Olofsson, assisterande tränare
Viktor Ljung, assisterande tränare och fystränare
Dennis Nilsson, målvaktstränare
Haris Kasic, fystränare