Allsvenskans äldste har lämnat oss

Vår gamle målvakt Hans Åkerlund har lämnat oss i en ålder av 100 år. Han var vid sin bortgång Allsvenskans äldste levande tidigare spelare. Våra tankar går i dessa dagar till hans nära och kära.
Hans Åkerlund började fotbollskarriären i Nyhems BK redan som 15-åring. Efter sex år i A-laget kom han till HBK 1942 och debuten kom i avslutningsmatchen i juni 1943 mot IFK Norrköping som redan säkrat mästerskapet. Ordinarie målvakten Ove Nilsson hade skadat sig i 0-12 debaclet mot Malmö FF dagarna innan och Hasse fick chansen. Det blev en bra debut då HBK vann med 2-1. 

Det skulle dröja nästan två år i innan nästa allsvenska match för Åkerlund. Ove Nilsson var landslagsmässig men när han lämnade föreningen satsade de på Lars Gunnarsson som förstekeeper. Han fick chansen i två matcher men när 1945/46 började var det åter Gunnarsson som de satsade på. Det var först under sista delen som Åkerlund fick spela åtta matcher i följd. 

Dock blev det degradering, men HBK gick upp direkt, och i tvåan hade Åkerlund tagit över målvaktströjan och behåll den i stort sett fram till hans sista match i november 1952 mot Råå IF i div. 2. De andra målvakterna Lars Gunnarsson, Arne Persson och Leif Johannesson fick bara spela sporadiska matcher. Inför 1953 ville Åkerlund varva ner och skrev på för Våxtorps BoIS. 

När Åkerlund var som bäst fanns det intresse från andra allsvenska föreningar och han fick vid ett tillfälle sitta på bänken i en B-landskamp. 

Som ung var han med och bildade Halmstads Handbollspojkar (HBP). 

Under förra året fyllde han 100 år och uppvaktades av HBK på sin stora dag. 


HANS ÅKERLUND  

Född 28 maj 1921, död 27 februari 2022 (100 år) 
Från Nyhems BK 1942, till Våxtorps BoIS 1953
Allsvenska matcher/mål 34/0
Kvalmatcher/mål 2/0
Div. 2-matcher/mål 89/0