Akademins referat ifrån helgen

Alla tre akademilagen var i Göteborg i helgen för att spela andra omgången av Ligacupen. Nedan kommer redogörelse från alla tre matcherna.

P19

En P19-match med väldigt hög intensitet. Det var det publiken i Prioritet Serneke Arena fick uppleva.
- Vi visade upp fina sekvenser i vårt anfallsspel vilket resulterade i fem gjorda mål. Vi är nöjda med vårt höga försvarsspel men kan konstatera att vi behöver bli bättre på att behärska fler moment och fler höjder i vårt försvarsspel, berättar huvudtränaren Max Lindén.
Max fortsätter att berätta om matchen som till slut slutade 5-5 mot regerande P19-mästarna.- Vi är väldigt nöjda med lagets upphämtning. Att gå från att leda med 3-2 i paus till att tappa till 3-5 är tufft. Men vi hämtar hem 5-5 efter kvittering i slutet på matchen och det är fruktansvärt starkt. Det visar att något väldigt starkt bor i denna gruppen.

IFK Göteborg P19 - HBK P19, 5-5 (2-3)

Startelva Zackarias Nilsson - Viktor Dahlin, Filip Eriksson, David Norrman, Wilmer Hesselgren (ut 85) - Viggo Rolfsson (ut 77), Samuel Svensson (ut 60), Mattias Saleem Almgren, Enis Krasniqi (ut 55) - Albin Binnefors, Lorent Mehmeti
Avbytare Petter Andersson, Alex Hall (in 55), Egon Kurtulus (in 60), Noel Åberg (in 77), Milanas Razinskas (in 85), Axel Abrahamsson, Benjamin Fazljiu
Mål 1-0 (13), 1-1 (25) Lorent Mehmeti (Albin Binnefors), 2-1 (35), 2-2 (41) Viktor Dahlin (Filip Eriksson), 2-3 (43) Enis Krasniqi (Lorent Mehmeti), 3-3 (49) straff, 4-3 (51), 5-3 (57) straff, 5-4 (66) Lorent Mehmeti (Egon Kurtulus), 5-5 (89) Mattias Saleem Almgren (Lorent Mehmeti)

P16

HBK inledde bra, med energi och hög press, men skapade inte några heta målchanser.

BK Häcken tog över lite efter c:a 20 minuter spelade. I minut 31 gjorde Häcken 1-0 i en omställning där P16 inte riktigt tog kampen. 2-0 kom på en diskuterbar straff (33).

Efter det tog HBK över taktpinnen igen och i en omställning slog Zack Jönsson Gustafsson sin försvarare, rundade en utrusande Häckenmålvakt och rullade enkelt in 2-1 i minut 39.

Samme Zack var nära att någon minut senare kvittera i en liknande situation men bollen smet precis utanför stolpen.

- I pausen pratade vi om att vara mer spelbara, visa fötter och vara lugna med boll, berättar huvudtränare Fredrik Andersson.

HBK startade andra halvlek riktigt bra.

- Vi hade bollen på offensiv planhalva, visade fötter och var spelbara. Vi gjorde det riktigt bra, säger assisterande tränare Tobias Dock.

HBK radade upp flera målchanser men en storspelande Häckenmålvakt stod i vägen.

Första gången Häcken kommer in och etablerade spel på HBK:s planhalva i andra halvlek, då gjorde Häcken 3-1 i minut 58. Tveksamt försvarsspel från HBK P16.

HBK fortsatte att skapa målchanser. Alfred Kjellson fick en fin passning från William Backhausen ute på vänsterkanten, Alfred vek in och sköt, men målvakten gjorde en fin räddning. Alfred höll sig sedan framme på ett inlägg, nickade fint men återigen räddade målvakten.

Albin Hyseni fångade upp en andraboll på hörna, avslutade men inget mål denna gången heller.

Dilon Ademi kom runt på vänsterkanten och avslutade men återigen räddade målvakten.

- Som helhet en bra offensiv prestation mot ett bra lag, avslutar assisterande tränaren Alexander Nilsson.

BK Häcken P16 - HBK P16, 3-1 (2-1)

Startelva Julian Hallonlöf - Sinisa Antunovic (ut 65), Bleon Kurtulus (ut 72), Albin Hyseni, Wilton Ljunggren (ut 46) - Lajin Othman (ut 46), Isaac Carlsson (ut 46), Arvid Ekvall (ut 72), Nikola Vrban (ut 65, in 80) -

Dilon Ademi, Zack Jönsson Gustafsson (ut 80)

Avbytare Emir El-Kathemi (in 46), William Backhausen (in 46), Gustav Nilsson (in 46), Liam Pärna, (in 65), Alfred Kjellsson (in 65) Elliot Magnusson Thydell (in 72), Erion Maxharraj (in 72)

Mål 1-0 (31), 2-0 (33), 2-1 (39) Zack Jönsson Gustafsson, 3-1 (58)

P17

Det var Häcken som inledde matchen med ett bollövertag, mestadels i sin egna backlinje där HBK-spelarna lågt kompakt och försvarade sig väl.

Bortalaget däremot bjöd på en del bra och fina anfall under den första halvleken och hade några möjligheter till att ta ledningen men utan att riktigt lyckas. Men när publiken på Gothia Park inväntade halvtidsvila så slog Alex Hall till och gjorde 0-1 till bortalaget, det efter att Milanas Razinskas hittat upp med ett bra uppspel till Altin Mazreku som i sin tur satt iväg en passning i djupled till Alex Hall som inte gjorde några misstag utan placerade in 0-1 till HBK i den 42:a minuten.

- I halvtidspausen pratade vi om att det fanns intressanta ytor bakom Häckens press som vi ville åt men att det gällde att vara noggranna i teknik och passningar för att nå dit oftare, säger den assisterande tränaren Mattias Olofsson.

I andra halvlek så flyttade HBK-spelarna upp sitt försvarsspel och störde ständigt "Getingarna" i deras speluppbyggnad och lyckas flertalet gånger att vinna bollen högt upp i planen och därigenom skapa målchanser.

I minut 50 så smällde det till nätmaskorna bakom hemmalagets duktige målvakt, efter att Altin Mazreku avlossat ett distansskott som resulterade i att bollklubben gick upp i en 0-2 ledning och fick en smakstart på den andra halvleken.

Bortalaget fortsatte också att vara det bättre laget i andra halvlek och visade upp ett bra försvarsspel där BK Häcken inte tilläts att skapa många målchanser och när de väl gör det så var HBK:s duktiga backlinje eller målvakt i vägen.

Istället var det bortalaget som gjorde 0-3 på nick i den 73:e minuten genom Elis Wijk och det efter en fint slagen hörna av Altin Mazreku.

- I det här läget så kändes allt kontrollerat och vi har bud på fler mål framåt och då tänker jag speciellt på Marius Lerners ribbträff, säger Viktor Ljung som också är assisterande tränare.

Men i minut 82 så fick "Getingarna" in 1-3 och gjorde tätt därefter i minut 85 2-3 och helt plötsligt var det match igen. Men bortalaget redde ut stormen de sista fem minuterna och lyckades även göra 2-4 och stänga matchen i minut 90 genom Altin Mazreku som blev fint framspelad av Nikola Vrban.

- Jag är väldigt nöjd över hur spelarna tar sig an matchen i sin helhet även om det blev lite väl nervöst på slutet. I större delarna av matchen är vi väldigt bra defensivt då vi knappt tillåter motståndarna att komma till några farligheter. I vårt anfallsspel har vi en större variation än vad vi har haft i tidigare matcher och målen vi gör framåt gör vi på fyra olika sätt. Stort beröm till killarna för en bra prestation, säger huvudtränaren Alexander Sakac.

BK Häcken P17 - HBK P17 2-4 (0-1)

Startelva Julian Hallonlöf – Benjamin Fazljiu (ut 75), Milanas Razinskas, Noel Wikström, Joel Kelloniemi (ut 75) – Edmond Berisha (ut 70), Måns Andersson (ut 75), Laurent Qitaku, Altin Mazreku – Marius Lerner, Alex Hall (ut 60).

Avbytare Filip Andersson (in 75), Fabian Johansson (in 75), William Backhausen (in 75), Nikola Vrban (in 70), Elis Wijk (in 60)

Mål 0-1 (42) Alex Hall (Altin Mazreku), 0-2 Altin Mazreku (Måns Andersson), 0-3 (73) Elis Wijk (Altin Mazreku), 1-3 (82), 2-3 (85), 2-4 90 Altin Mazreku (Nikola Vrban).