Mattias Hed följer sina döttrars karriärer

Han kom till HBK 1982 och var då inte riktigt tretton år fyllda. Det blev totalt arton säsonger i HBK och där SM-guldet 1997 var höjdpunkten för Mattias Hed.
Karriären började i Lilla Tjärby IK för Mattias, som då hade Karlsson som efternamn. Där fanns en tränare som hette Sven-Arne Andersson som började i HBK, precis som en annan ungdomsspelare; Tomas Andersson.
- Då började man tänka att kan de vara i HBK så kanske jag också kan det. Det var jag själv som tog tag i det och började träna 1982 med Björn Larsson som tränare, minns Mattias.

1987 åkte HBK ur Allsvenskan och många spelare försvann. In kom Stuart Baxter som ny tränare och det var många yngre egna förmågor som fick chansen. Några dagar efter sin 19-årsdag fick Mattias 1988 göra seriedebut när han gjorde ett inhopp i stället för Jan Jönsson i hemmamatchen mot BK Häcken (seger 1-0) i dåvarande div. 1.

Det blev sex matcher första säsongen. Året efter, när HBK var tillbaka i Allsvenskan, var han inhoppare i de inledande tre matcherna men sedan spelade han samtliga matcher från start som vänstermittfältare. Till slut blev det 144 allsvenska matcher för HBK för Mattias.
- Jag hade många bra år men även vissa som var mer kämpiga men jag stod i. Jag fick ett SM-guld så det gav utdelning att jag kämpade på i så många år.

- Förutom guldet så är nog tiden runt 1988-89-90 det bästa minnet. Stuart plockade upp på många yngre spelare och slussade in dessa. Det var en rolig tid på det sättet HBK tog in oss yngre, menar Mattias som även ingick i truppen under cupguldet 1995.

När han tänker tillbaka på fotbollen då och nu så tycker han kanske att han hade passat än bättre i dagens spel.
- Jag var rätt teknisk, hade en bra speluppfattning, jag var snabb och en kämpe som alltid gav allt. Fotbollen var annorlunda då och man använde inte mittfältet så mycket på den tiden, kanske hade dagens fotboll passat mig bättre.

Efter säsongen 1999 tackade Mattias för sig och gick över till Laholms FK där han spelade i sex säsonger.
- Vi började med att vinna div. 3 direkt med Magnus Haglund som tränare. Vi hade ett rätt så bra lag och låg i topp på tvåan. Även Daniel Wiberg kom från HBK samtidigt som mig.

Det har blivit en del ledaruppdrag sedan inom fotbollen, framför allt för att följa sina döttrar.
- Jag var några månader LFK:s herrlag men sen har det varit Centerns tjejer, innan det blev Halmia och  även ett år i Astrio.

I dag följer han HBK inte så ofta på plats men väl i tv när han hinner. Han har två döttrar som spelar fotboll och som han försöker hinna att se. Alva, som tidigare spelat i HBK, spelar numera för Eskilsminne IF i Helsingborg medan Ebba spelar i Allsvenskan för Djurgården.
- Jag följer mycket deras fotboll på lördagar och söndagar. När Alva spelar hemma är vi på varje match i Helsingborg medan det inte blir så ofta som vi kan se Ebba live.

Ändå är det lättare nu för efter fem säsonger i allsvenska Vittsjö GIK flyttade Ebba förra vintern till Madrid CFF men efter dryga halvåret är hon tillbaka i Sverige och då i Djurgården.
- Vi var där nere och hälsade på. Hon trivdes bra men den tränaren som tagit dit henne fick sparken och hon fick sen lite speltid. Den nye tränaren valde då andra spelare men hon vill gärna ut igen, säger Mattias som i dag arbetar som säljare mot livsmedelsindustrin.

Genom återgången till Sverige börjar Ebba hota Mattias över antalet allsvenska matcher. Dock leder Mattias den interna ligan än med sina 144 matcher. Ebba har i dag gjort 114 medan Alvas pojkvän Malte Påhlsson än så länge står på en match för HBK i högsta serien.

Än så länge är det bara Mattias som vid familjedagarna kan berätta om hur det är att bli svensk mästare. Vem vet om någon annan i familjen om några år också vill prata om det…


MATTIAS HED  

Född 15 maj 1969. 
Klubbkarriär  Lilla Tjärby IK U (-1981), HBK U (1982-87), Halmstads BK (1988-99), Laholms FK (2000-05)
UEFA-matcher/mål 10/0. 
Allsvenska matcher/mål 144/6. 
Kvalsvenskan matcher/mål 22/1. 
Div. 1-matcher/mål 17/3. 
Vinnare  SM-Guld 1997, div. 1 1988, Söderettan 1992, Kvalsvenskan 1992 
Landskamper 2 J, 1 P.