Lasse vann DN:s guldklocka 1985

Lars Ytterbom spelade som yttermittfältare i HBK 1985–1986 och 1985 var han den snabbaste målskytten i premiäromgången av Allsvenskan.

Lars Ytterbom började spela fotboll i Brynäs IF som 12-åring och 1977 debuterade han som 17-åring i Brynäs A-lag, som då spelade i div. 2. Han spelade också ishockey i Brynäs IF men slutade med hockeyn när han debuterade i fotbollens A-lag.


Inför säsongen 1979 slogs Brynäs fotbollssektion ihop med Gefle IF och från säsongen 1981 hette laget enbart Gefle IF. Lars var med om att laget, genom att vinna ett kval mot Kalmar FF 1982, tog sig upp till Allsvenskan. Efter två säsonger i den högsta serien åkte laget ur och då flyttade Lars Ytterbom söderut och till västkusten.


- När jag åkte ur Allsvenskan med Gefle IF 1984, så hörde Stefan Lundin av sig och ville ha mig till HBK. Stefan var tränare i HBK och jag hade haft honom som tränare i Gefle. Vi spelade också ihop i Gefle 1979 i div. 3. Jag kände mig bekväm med att flytta till Halmstad, berättar Lasse och fortsätter:


- Jag trivdes oerhört bra i Halmstad och med HBK. Det var en härlig gemenskap i föreningen och jag tänker på alla människor som på olika sätt hjälpte till med olika saker. Jag kommer till exempel ihåg Margit som skötte marktjänsten och fixade mat till oss spelare.


Lasse gjorde sin debut i HBK-tröjan 1985 när laget mötte Östers IF borta i premiäromgången. Han presenterade sig direkt när han gjorde 1–0 till HBK redan i den sjunde minuten. Det blev premiäromgångens snabbaste mål och Lasse belönades för prestationen med DN:s guldklocka.


- Jag kommer ihåg målet. Thomas Ravelli stod i Östers mål och han bröt ett längre uppspel från HBK och satte bollen i spel. Han missade passningen och träffade mig i stället. Jag kunde ta ner bollen och från ca 30 meter kunde jag skjuta bollen över Ravelli in i mål. Det var en härlig känsla. Det blev en bra debut i HBK, minns Lasse.


Det blev totalt fyra mål för Lasse första säsongen i HBK och alla målen kom under de första nio omgångarna. Han missade bara en match och var ordinarie som vänstermittfältare under hela året.


- I Brynäs började jag som forward i ett tremannaanfall men när Stefan Lundin blev tränare i Gefle och vi började spela med 4-4-2, så blev jag yttermittfältare. Jag var tvåfotad, så jag kunde spela både till vänster och höger på mittfältet. Det var en styrka för mig och att jag gjorde mål, säger Lasse.


Efter två år på västkusten längtade Lasse hem till Gävle och skrev på för Gefle IF i en förhoppning att åter få spela allsvenskt med dem men han blev inte allsvensk spelare igen.


- Jag spelade i Gefle till och med säsongen 1992. Därefter var jag tränare i Forsbacka IK, som då låg i div. 5. Det blev några inhopp som spelare också. Jag var tränare för Forsbacka i åtta år. Sedan var jag tränare i Sandvikens AIK, som är den mindre klubben i Sandviken. Där hoppade jag också in som spelare i någon match. Under några år satt jag också i styrelsen för Gefle IF, säger Lasse.


I dagens HBK är det assisterande tränaren Pelle Olsson som har kontakt med Lasse.


- Pelle Olsson känner jag från Gefle och vi spelade 1986 tillsammans i HBK. Vi har fortfarande kontakt och träffas ibland. När jag är i Halmstad brukar jag träffa Tommy Frejdh och Uffe Sjölin. Tommy och jag spelar lite golf. Nu i somras var jag nere i Halmstad och var med på Gamla Bollklubbares träff på Örjan när Örjans vall firade 100 år. Det var roligt att träffa gamla lagkompisar, berättar Lasse och fortsätter:


- Om jag är i Halmstad, så försöker jag kombinera det med att gå till Örjan och se när HBK spelar. Jag följer hur det går för HBK och Gefle och ibland går jag till Gavlevallen och kollar när Gefle spelar. HBK:s matcher kan jag se på datorn.

Lasse bor i Forsbacka som ligger mellan Gävle och Sandviken. Han arbetar på ett företag i reklambranschen.


- Jag jobbar tre dagar i veckan på ett företag som heter Deltab och vi jobbar med arbetskläder, profilkläder och presentreklam. Vi trycker en hel del till Gefle IF.


LARS YTTERBOM

Född 15 mars 1960

Från Gefle IF (1985), till Gefle IF (1987)

Allsvenska matcher/mål 43/6

Allsvensk i Gefle IF 1983–1984, 42/3

Vinnare av DN:s guldklocka för snabbaste målskytt 1985

Spelarkarriär Brynäs IF (-1979), Gefle IF (1980–1984), Halmstads BK (1985–1986), Gefle IF (1987–1992), Forsbacka IK (1993), Sandvikens AIK (2001)