Egna produkten Janne Olsson

Janne Olsson spelade i HBK:s A-lag i början av 60-talet och var med om att kvala till Allsvenskan 1964. HBK lyckades inte i kvalet och året därpå åkte HBK ur div. 2. Janne Olsson följde inte med ner i trean utan värvades av storsatsande Åtvidabergs FF.

- Jag började i HBK som ungdomsspelare och vi hade ett bra juniorlag och flera av spelarna blev A-lagsspelare. Det var ett ungt lag som vann div. 2 Västra Götaland 1964 och fick kvala till Allsvenskan. Tyvärr så räckte vi inte till utan hamnade sist i kvalgruppen, berättar Janne och fortsätter:


- Vi fick starta om i tvåan 1965 och vi hade räknat med toppstrid men det blev bottenstrid i stället och vi åkte ur serien. Då hörde Åtvidabergs FF av sig och lockade med en utbildning som programmerare. Det var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Jag är fortfarande tacksam mot HBK att de släppte mig. Jag jobbade sedan fram till min pension som programmerare på Facit.


Åtvidabergs FF låg 1966 i div. 2 och 1967 vann de serien och klarade kvalet upp till Allsvenskan tillsamman med Östers IF. De var starten på en mycket framgångsrik period för ÅFF och Janne Olsson var med hela tiden.


- Det var fantastiskt att få uppleva alla framgångarna. Vi vann två SM-guld och Svenska cupen två gånger och spelade kvartsfinal i både Europacupen och Cupvinnarcupen. Åtvidabergs FF var duktiga på att scouta spelare och många av spelarna blev landslagsspelare som t.ex. Kent Karlsson, Conny Torstensson, Ralf Edström och Roland Sandberg. Klubben hade hela tiden ett stort stöd från företaget Facit och många spelare, precis som jag, jobbade på Facit och vi behövde bara jobba halvtid och det gav ju bra förutsättningar för vårt fotbollsspelande, säger Janne.


Janne började som forward men blev tidigt i sin karriär högerback.

- Jag hade en ettrig spelstil och var mycket löpstark som ytterback och ville gärna ha bollen. Det var mina forwardstakter som satt i. Jag var nog först med att vara en offensiv ytterback. Det ledde till att jag fick debutera i landslaget 1973, som 31-åring och då var det den äldsta debuten i ett svenskt landslag, menar Janne.


Har du varit ledare efter karriären?

- Jag slutade i Åtvidaberg efter säsongen 1978 och efter det var jag ungdomstränare i fyra år i min sons ungdomslag i ÅFF men några andra tränaruppdrag har jag inte haft. För att ge lite tillbaka till Åtvidabergs FF så har jag under många år hjälpt till på deras marknadssida och då kontakten med sponsorerna.


Med vilka ord vill du beskriva föreningen HBK?

- Jag pratar alltid väl om HBK med andra personer och det är roligt att se att HBK är på gång igen. När jag spelade i HBK hade vi inställningen att hela tiden hjälpa varandra och vi hade en bra kamratanda. Vi blev formade på ett bra sätt, säger Janne.


Vilket är ditt bästa minne från tiden i HBK?

- Det blir kvalet till Allsvenskan 1964. Det var en stor överraskning att laget, med så många unga killar, skulle vinna serien och spela kval. Vi visste att Östers IF, som vi mötte i den första matchen på Örjans vall, hade ett bra lag och vi förlorade tyvärr matchen med 4–2. Det var en härlig stämning på matchen med över 17 000 i publiken, minns Janne.


Har du kontakt med någon gammal HBK:are nu för tiden?

- Vi har rotat oss här uppe i Östergötland och har bott här i många år, så jag har ingen kontakt med Halmstad och gamla HBK:are nu för tiden. Men jag följer alltid hur det går för HBK genom att kolla i tidningar och på TV, för det var HBK som skapade min framgång, säger Janne avslutningsvis.


JANNE OLSSON

Född 30 mars 1942

Från egen produkt till Åtvidabergs FF 1966

Kvalmatcher/mål 3/1

Div. 2 matcher/mål 97/9

Allsvensk i Åtvidabergs FF 1968–1978 (230/1)

Vinnare HP-Dribblern 1964, SM-Guld i Åtvidabergs FF 1972 och 1973, Cupmästare i Åtvidabergs FF 1970 och 1971

VM-spelare 1974 4/0

Landskamper 1 U och 17 A (i Åtvidabergs FF)

Spelarkarriär Halmstads BK (–1965), Åtvidabergs FF (1966–1978)