Han har gjort 485 A-lagsmatcher i HBK

Det blev 13 säsonger för Tommy Jönsson i HBK och under de åren spelade han 485 A-lagsmatcher och 304 av dem var allsvenska matcher. Tommy har bara Torbjörn Arvidsson, med 306 matcher, före sig när det gäller antalet allsvenska matcher i HBK. 

Tommy växte upp i Lomma utanför Malmö och började spela fotboll i GIF Nike.


- När jag började spela fotboll i GIF Nike, så var jag mest mittfältare och forward. Det gick bra för mig och då fick Malmö FF upp ögonen för mig. Jag började i MFF som 15-åring och gick i en fotbollsklass på gymnasiet. I skolan hade vi förmånen att träna fotboll på två förmiddagar i veckan. I MFF blev det en förändrad position på plan för mig. Laget med spelare, som var två år äldre behövde en vänsterback och då fick jag den platsen. Det fortsatte att gå bra för mig och när jag var 18 år fick jag debutera i Allsvenskan med MFF, berättar Tommy.


Det blev 66 allsvenska matcher i MFF för Tommy under åren 1994–1997. Inför säsongen 1998 valde han att gå till HBK.


- Mitt kontrakt med MFF gick ut 1997 och det skulle inte förlängas, så jag skulle lämna MFF. Det var ett antal klubbar i Sverige och utlandet som var intresserade av mig. Bland annat hörde Tom Prahl av sig från Dubai där HBK var på en guldavslutningsresa och vi bestämde att vi skulle ses när de var tillbaka i Sverige, säger Tommy och fortsätter:


- När jag skulle välja klubb, så stod HBK högt upp på listan. HBK tillhörde eliten i Sverige och var nyblivna svenska mästare och hade vunnit Svenska cupen 1995. Jag kände att det var det bästa steget för mig och min fortsatta utveckling att gå till HBK.


I HBK blev det mest mittbackspositionen för Tommy. Första året i HBK bildade Tommy mittbackspar med Jesper Mattsson under större delen av året. Året därpå spelade Tommy tillsammans med Michael Svensson i mittförsvaret och de var också mittbacksparet under guldåret 2000. När Michael Svensson blev proffs utomlands 2001, så blev bland annat Petter Hansson Tommys nya mittbackspartner. Hösten 2002 värvades Tomas Zvirgzdauskas till HBK och då bildade han mittbackspar med Tommy. De spelade under åtta år tillsammans i HBK och var då ett av Allsvenskan bästa mittbackspar.- Det blev några matcher i HBK som vänsterback men i de flesta matcherna spelade jag mittback. Fördelningen är nog 80 % mittback och 20 % vänsterback under min karriär. Mina styrkor som fotbollsspelare var att jag hade lätt för att läsa spelet och kunde då vara ett steg före motståndarna. Jag var också passningssäker och framför allt då med vänsterfoten. Mitt mål var också att göra andra spelare bättre, säger Tommy.


Söndagen den 7 november 2010 spelade Tommy sin sista match i HBK-tröjan. De mötte Djurgårdens IF på Stockholms stadion och vann med 2–0.


- Efter tiden i HBK var jag inte sugen på att spela i någon lägre division. Jag kände mig färdig med fotbollen. Jag ville satsa på min civila karriär. Jag läste olika kurser på högskolan under tiden som jag spelade fotboll. Det var kul att träffa människor som inte spelade fotboll. Jag började 2011 på Danske Bank, som privatrådgivare och där var jag i nio år. Sedan två år tillbaka har jag samma typ av tjänst på Länsförsäkringar Bank i Falkenberg, berättar Tommy och fortsätter:


- Min kontakt med fotbollen idag är att jag är tränare för min son i Astrios P16-lag och det är mycket roligt. Jag är också sedan 2019 styrelsemedlem i HBK och är med i styrelsens fotbollsgrupp. Det är ett intressant uppdrag.


Vilka är dina bästa minnen från tiden som spelare i HBK?

- Guldet 2000 är mitt bästa HBK-minne. Det är en häftig känsla att vinna ett SM-guld. Man kämpar tillsammans från januari till november och det är en lång resa och då känns det extra bra att man vinner guldet. Mina andra bästa minnen är våra cupvinster mot Benfica 2000 och Sporting Lissabon 2005. Det var starka prestationer.


Hur vill du beskriva föreningen HBK?

- När jag kom till HBK så upplevde jag en oerhörd närhet och fin gemenskap från ordförande Stig till alla spelare. Stig var duktig på att se till så att alla var involverade i föreningen på olika sätt och att våra partners även togs om hand på ett bra sätt. Det är det som vi ska vara duktiga på nu också. Att spelare med familjer ska trivas i HBK och Halmstad.


Har du kontakt med någon gammal lagkamrat nu för tiden?

- Jag träffar Sella, Stefan Selakovic, och Petter Hansson regelbundet. Michael Svensson brukar jag se på stan och när det är hemmamatcher på Örjan, så träffar jag flera gamla lagkamrater.


Hur mycket följer du fotboll i allmänhet i dag?

- Jag är på Örjan när HBK har hemmamatcher och bortamatcherna ser jag på TV:n. Vi bor i Söndrum så jag följer också Astrios hemmamatcher. Av utländska lag är det Milan, som jag har stenkoll på och följer, avslutar Tommy med att säga.


TOMMY JÖNSSON

Född 4 mars 1976

Från Malmö FF (1998), slutade inför säsongen 2011

Allsvenska matcher/mål 304/29

UEFA-matcher/mål 23/4

Royal League-matcher/mål 3/1 

Allsvensk i Malmö FF 1994–1997 (66/2)

Vinnare SM-Guld 2000, Årets kvast 2001, HP-Dribblern 2003

Landskamper 3 A och 7 U21 i HBK, 23 U21 i MFF

Spelarkarriär GIF Nike (-1991), Malmö FF (1992–1997), Halmstads BK (1998–2010)