Bertil var en tuff back

HBK:s herrlag har hittills spelat 55 säsonger i Allsvenskan och 35,5 säsonger i den näst högsta serien. Under de här åren har det passerat många spelare i A-laget. Nu under december kommer vi ha texter med några av de här spelarna. Först ut är Bertil Andersson som kom till HBK 1974 och var med i laget som tog HBK:s första SM-guld 1976.

Bertil Andersson debuterade i sin moderklubb Hässleholms IF:s A-lag redan som 17-åring. Då var han vänsterytter men blev så småningom omskolad till vänsterback. När HBK gick upp i Allsvenskan 1974 blev han värvad till HBK.

- Jag började spela fotboll i Hässleholms IF när jag var 8–10 år. Vi hade en fantastisk ledare som hette Stig Eriksson och han stöttade alltid oss unga spelare. Jag var rätt liten som barn och kallades då för ”Lille Bertil”. I tonåren började jag växa och jag kunde debutera som 17-åring i A-laget. Då spelade jag vänsterytter. Vi hade ett bra lag och Hässleholms IF spelade i div. 2, som då var den näst högsta serien. När Rolf Svensson slutade att spela fotboll tog jag över hans plats som vänsterback, berättar Bertil.Lagbild från hans första säsong i HBK. Bertil står fyra från höger i översta raden.

- Jag värvades av HBK inför säsongen 1974. Min pappa kom från Halland och jag hade många släktingar där. En av släktingarna var på mig att gå till HBK och 1973 spelade Hässleholms IF och HBK i samma serie, så de hade koll på mig. Jag vet att Roland Fransson, som spelade på kanten i HBK och då mötte mig som vänsterback, pratade med Stig Nilsson och sa att HBK måste värva mig för han ville inte möta mig fler gånger.


När Bertil flyttade till Halmstad började han som asfaltsläggare på Skanska.

- Jag jobbade i två år som asfaltsläggare i samma arbetslag som mina lagkamrater Rutger Backe och Roland Fransson. Vi jobbade de åren i Falkenberg. Därefter blev det några månader på kyrkogårdsförvaltningen på Västra kyrkogården i Halmstad innan jag kom till Örjans vall som vaktmästare. På Örjan var jag kvar till att jag pensionerades, säger Bertil.


Många som har sett Bertil spela fotboll kommer ihåg att han kunde slå fina passningar med vänsterfoten och var en säker straffskytt.

- Min styrka som fotbollsspelare var att jag hade en bra teknik och framför allt då med vänsterfoten. Jag kunde också spela tufft och det hade jag lärt mig när jag spelade ishockey i min ungdom. TV-experten och fotbollstränaren Hasse Backe kallade mig en gång för ”Slaktaren” med tanke på att jag kunde spela tufft. Smeknamnet är lite roligt eftersom min pappa var slaktare. Jag hade också lätt för att läsa spelet, menar Bertil.1978 års upplaga av HBK. Bertil står tvåa från höger i översta raden jämte Roy Hodgson.

HBK klarade sig kvar i Allsvenskan 1975 på bättre målskillnad och inför 1976 var Roy Hodgson ny tränare i HBK. Många tippade att HBK skulle hamna långt ner i tabellen med tanke på hur säsongen 1975 slutade men så blev det inte.

- Roy var en fantastisk tränare och han hade fingertoppskänsla. Det var många spelare som fick nya positioner i laget. Jag blev till exempel mittback och Rutger Backe, som hade spelat på mittfältet, blev en målfarlig anfallare, säger Bertil.


- Att vi vann SM-guldet 1976 är mitt starkaste HBK-minne. Det var mycket stort att ”Lille Bertil” från Hässleholm kunde bli svensk mästare i fotboll.


Bertil tillhörde HBK till sommaren 1979 och då värvades han av IFK Kristianstad, som tränades av Tom Prahl.

- Bosse Mattsson kom tillbaka till HBK 1979 och Roy valde att satsa på Bosse och Alf Peterson som mittbackar. Jag gjorde min sista match i HBK-tröjan hemma på Örjans vall mot Kalmar FF i juli 1979. Under hösten spelade jag i IFK Kristianstad i div. 3 och det gick bra för oss. Vi klarade kvalet och blev uppflyttade till division 2. De ville ha kvar mig och att jag skulle flytta till Kristianstad men familjen ville inte flytta från Halmstad. Så jag spelade ett år i BK Astrio 1980 och sedan blev det några matcher i Snöstorps IF 1981, innan jag slutade att spela fotboll, säger Bertil.


Bertil har efter den aktiva spelarkarriären arbetat som tränare i många föreningar, bland annat i Arvidstorps IK, BK Start, Smålandsstenars GoIF och Båstads GoIF. I början av 80-talet tränade han HBK:s juniorlag med bland annat de blivande A-lagsspelarna Ola Svensson, Roger Johansson och Eggert Gudmundsson. Han var också assisterande tränare till Stuart Baxter i slutet på 80-talet.Bertil Andersson under sin sista säsong som spelare i HBK - 1979.

Nu hjälper Bertil HBK:s materialförvaltare Sven Karlsson 2–3 dagar i veckan när det är träning. Han är också med när det är matcher för HBK:s A-lag.

- Jag tycker att HBK är en mycket bra förening. Det är en familjär stämning, som jag kände av direkt när jag kom till HBK 1974. Det var Stig Nilsson som bidrog mycket till att det var så och det är fortfarande så att alla i föreningen hjälps åt för att det ska bli bra. Efter att jag pensionerades, så har jag hjälpt till på olika sätt i HBK. Jag var under sju år säkerhetsansvarig och nu hjälper jag till som materialförvaltare. Det är kul att vara kvar i föreningen och ge något tillbaka till föreningen, menar Bertil och fortsätter:


- Jag har fortfarande mycket kontakt med gamla lagkamrater i Föreningen Gamla Bollklubbare. Vi träffas och gör saker tillsammans. Det är trevligt. Jag träffar också många när det är hemmamatch på Örjan och då brukar vi snacka lite.BERTIL ANDERSSON

Född 14 april 1948

Från Hässleholms IF 1974, till IFK Kristianstad 1979

Allsvenska matcher/mål 101/3

UEFA-matcher 2/0

Vinnare SM-Guld i HBK 1976, div. 3 med IFK Kristanstad 1979 och BK Astrio, 1980

Spelarkarriär Hässleholms IF (-1973), Halmstads BK (1974–1979), IFK Kristianstad (1979), BK Astrio (1980), Snöstorps IF (1981)