Matchdax: HBK - Västerås SK

TRE SNABBA FRÅGOR TILL MAGNUS HAGLUND

Det blev klar seger med 5-0 senast mot Jönköpings Södra. Hur har ni analyserat den matchen?

- Inledningsvis så är J-Södra bra inför sin entusiastiska hemmapublik och Malkolm gör då tre riktiga räddningar under den perioden. Vi gör 1-0 i 18:e minuten och efter det är vi det klart starkaste laget resten av matchen. Vi är dessutom effektiva vilket vi har varit under den senaste tiden. Så när vi summerade upp matchen blir det så klart en väldigt bra match i en svår bortamatch.


Alexander Johansson var avbytare länge. Nu har han gjort mål fyra matcher i följd och leder skytteligan. Kommentar?

- "Alle" har kommit igång. Han har startat fem matcher och har gjort mål i de fyra senaste. Han har utvecklat många delar i spelet. Han har allt eftersom blivit bättre i det felvända spelet, bättre på att göra det som laget behöver i olika situationer. God avslutare har han varit länge men har nu klarat av den offensiva och defensiva samhandlingen bättre med sina lagkamrater, vilket gör att han då tagit plats i laget och gjort mål. Han har haft en fin utveckling.


I morgon väntar Västerås SK. 2-2 där uppe i våras efter sena mål. Vad har de som ni måste se upp med och hur vill du själv att ni ska uppträda?

- I våras när vi mötte Västerås så var det sista matchen innan uppehållet och vi hade haft väldigt tätt matchande. Flera spelare hade matchat tätt och var inte riktigt i ordning, spelare som hade kommit tillbaka efter långtidsskador, Svedberg var t ex inte med i den matchen. VSK gjorde en av säsongens bästa matcher. De har ett väldigt bra eget spel som det gäller att få tag i, så vi behöver vara väldigt aggressiva i vårt försvarsspel och att vi sen kör på i vårt eget spel som vi har gjort de senaste matcherna, för då får vi till väldigt mycket i spelet. Så fart och energi framåt och aggressivitet i vårt försvarsspel, där har vi nycklarna.



TRUPPEN (18 man)

1. Malkolm NILSSON SÄFQVIST
2. Thomas BOAKYE
4. Andreas JOHANSSON
5. Joseph BAFFO
6. Joel ALLANSSON
8. Jonathan SVEDBERG
9. Villiam DAHLSTRÖM
10. Sadat KARIM
12. Malte PÅHLSSON
14. Mikael BOMAN
15. Kazper KARLSSON
16. Erik AHLSTRAND
17. Phil OFOSU-AYEH
18. Emil TOT WIKSTRÖM
20. Pontus CARLSSON
21. Andreas BENGTSSON
23. Taulant PARALLANGAJ
30. Alexander JOHANSSON


EJ MED I TRUPPEN

3. Alexander BERNTSSON
11. Samuel KROON
19. Albin AHLSTRAND
24. Marcus OLSSON
27. Melvin SJÖLAND


I FAROZONEN

Avstängda vid nästa gula kort: Erik Ahlstrand, Samuel Kroon, Phil Ofosu-Ayeh och Jonathan Svedberg.



POÄNGLIGAN

13 (13+0) Alexander Johansson

10 (3+7) Sadat Karim

9 (6+3) Mikael Boman
7 (7+0) Joseph Baffo

6 (3+3) Samuel Kroon

6 (2+4) Villiam Dahlström



NOTERAT

5-0 SENAST BORTA MOT Jönköpings Södra innebar sjätte raka vinsten för HBK i Superettan. På dessa har HBK hela 20-4 i målskillnad.


PÅ HEMMAPLAN HAR HBK fyra raka segrar med målskillnaden 12-3 efter vinster mot Jönköpings Södra IF 3-0, Utsiktens BK 4-1, Landskrona BoIS 2-1 och senast 3-1 mot Dalkurd FF.


I PUBLIKLIGAN LIGGER HBK ETTA med ett snitt 3 279. Därefter återfinns Örebro SK 2 788, Jönköpings Södra IF 2 221 och Östers IF 2 211. Minst har Utsiktens BK med 301 åskådare per match.


ALEXANDER JOHANSSON HAR NU GJORT 13 mål på de inledande omgångarna. De som lyckats svara för 13 eller fler mål tidigare i Superettan för HBK är:

19 mål: Rasmus Wiedesheim-Paul (2019)

16 mål: Gudjon Baldvinsson (2012)

13 mål: Mikael Boman (2012), Alexander Ruud Tveter (2016), Kosuke Kinoshita (2018), Rasmus Wiedesheim-Paul (2020), Alexander Johansson (2022).


I ÅR HAR TRETTON SPELARE GJORT mål i Superettan. Senast fler spelare gjorde mål under en och samma säsong var 2017 när femton spelare gjorde mål i Allsvenskan.


HBK OCH VÄSTERÅS SK HAR MÖTTS sex gånger tidigare på Örjans vall. HBK har tre vinster och en oavgjord mot VSK på de fyra senaste matcherna. VSK vann de två första matcherna på Örjans vall och där den senaste segern är från 1958.


SEDAN VSK KOMMIT TILLBAKA till elitfotbollen har lagen mötts totalt fem gånger i Superettan. Tre av matcherna har vunnits av HBK medan två matcher slutat oavgjort. Bl.a. senast mot VSK när HBK gjorde två mål på övertid och där Malkolm Nilsson Säfqvist fixade kvitteringen med en nick efter hörna.