50 år sedan: Första allsvenska vinsten på 13 år

17 augusti 1972 - idag för femtio år sedan. Det hade gått 4 694 dagar senast som HBK vann en allsvensk match. Den senaste segern kom 11 oktober 1959 när HBK besegrade AIK med 4-2 men resultatet innebar ändå nerflyttning.
Nu väntade i Allsvenskans trettonde omgång 1972 serietvåan Åtvidabergs FF. På de inledande tolv omgångarna hade HBK fått med sig fyra oavgjorda matcher och hade tre poäng upp till GAIS ovanför nerflyttningsstrecket. Åtvidaberg, som senare skulle bli svenska mästare för första gången, låg på en andra plats en poäng bakom AIK.

I Åtvidabergs lag återfanns fem spelare (Olsson, Karlsson, Augustsson, Magnusson och Torstensson) som skulle vara i den svenska VM-truppen två år senare, 1974 i Västtyskland. Tränare för laget var Sven-Agne Larsson som året efter tog över HBK. Faksimil från Hallandsposten 17 augusti 1972.

I östgötarnas lag saknades fyndet Ralf Edström, som legat inlagd på sjukhus, och hans anfallskollega Roland Sandberg. Ändå hade Åtvidaberg ett namnkunnigt lag och fick chansen redan efter tio minuter att ta ledningen i matchen när de tilldömdes en straffspark. Veine Wallinder föll och Benno Magnusson fick chansen från elva meter. Straffen var välriktad men Lennart Ljungs räddning var grandios.

Åtvidaberg hade flera farliga chanser före paus men HBK stod emot och kunde gå in i paus med ett oavgjort resultat, 0-0.

Rutger Backe hade före matchen gjort två mål i Allsvenskan men inget av dessa på hemmaplan. Nu var det dags i andra halvleks nionde minut. Erling Persson slog en lurig boll som Åtvidabergsmålvakten Ulf Blomberg missbedömde och Rutger hade bara att slå bollen i mål.

Tre minuter senare kom även 2-0. Jerker Jönsson slog en perfekt passning till Roland Fransson på högerkanten. "Frasse" snuvade ÅFF-kaptenen Kent Karlsson, väntade ut målvakten och klippte till med vänstern. Bollen gick i mål via vänstra stolpen.

HBK:arna Tommy Södergren, Lennart Ljung och Ingvar Sandberg ser till att det inte blir mål. ÅFF-spelarna är Veine Wallinder och bakom Conny Torstensson.

I mitten på andra halvlek kom även 3-0. Lars-Erik "Svängsta" Larsson kom fram på vänsterkanten och slet sig ifrån sin bevakning och sköt ett skott som målvakten inte kunde hålla. Där dök Rutger Backe upp och gjorde sitt andra mål före kvällen.

Med tio minuter kvar kunde inhopparen Leif Franzén reducera till 3-1.

Till stor glädje för 5 031 åskådare tog HBK sin första allsvenska seger på nästan tretton år. Dessvärre tog HBK bara en seger till och åkte ur Allsvenskan på sämre målskillnad än GAIS.