Bakom kulisserna

Det är många som ställer upp ideellt och jobbar när HBK har hemmamatcher. Många av medarbetarna syns tydligt. 

Det är t.ex. publikvärdar i sina gula eller blåa västar, parkeringsvakter, personal som skannar biljetterna vid entrén, personal i Kvasterian, kiosk- och souvenirförsäljare, SLO, bollkallar. Men det behövs också personal bakom kulisserna och några av dem är Jonas Lundqvist, Philip och Isak Hansson samt Jan Wiking. Jonas är ljudansvarig på hemmamatcherna, bröderna Hansson är matchsekreterare och Jan Wiking är domarvärd.


Jonas, Philip och Isak sitter i speakerhytten, mitt på huvudläktaren, tillsammans med speakern Stefan Edström och ofta är planspeakern Christopher Dahlström där också.


Ljudansvarige Jonas

- Det är min tredje säsong som ljudansvarig när HBK har hemmamatcher. Jag är kompis med Stefan Edström, som har varit speaker under många och när Lasse Palmgren slutade som ljudansvarig, så frågade Stefan om jag ville ta över jobbet. Jag är allmänt mycket fotbollsintresserad och Bollklubbare, så jag tog gärna över jobbet som ljudansvarig, berättar Jonas Lundqvist som i det civila jobbar på HMS Networks i Halmstad.


Vilka uppgifter har du som ljudansvarig?

- Jag har ett körschema som jag och speakern ska följa. Det handlar om olika reklamjinglar från HBK och Superettan, som ska spelas upp. Jag ser till att det som speaker Stefan och planspeaker Christopher säger hörs bra i högtalarna. Under matchen har vi kontakt med innerplanskoordinatorn Thomas Edström och får av honom information om t.ex. byten, som vi sedan går ut med i högtalarna. 


- Det roligaste med jobbet är naturligtvis när jag får trycka på måljinglet när HBK gör mål. Vi som sitter i speakerhytten har också en mycket viktig funktion när t.ex. brandlarmet går. Då måste vi snabbt gå ut med tydlig och bra information om vad publiken ska göra.


- Jag väljer också ut musiken som spelas före matchen och i pausen. Det ska finnas i bakgrunden och jag försöker ha blandade musikstilar, eftersom Örjan besöks av åskådare i alla åldrar, säger Jonas.


Har du själv spelat fotboll?

- Jag har spelat fotboll i både Alets IK och BK Astrio och sedan har jag varit fotbollstränare för mina barn.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- I närtid är det när HBK besegrade Helsingborgs IF med 2–1 på Olympia i kvalmatchen 2016 och gick upp i Allsvenskan. Det var också roligt på 70-talet när HBK tog två SM-guld. Då var jag på Örjan som en liten grabb och viftade med min HBK-flagga, minns Jonas.


Vad tror du om årets säsong?

- Det ser bra ut och jag har förhoppningen att det ska gå vägen att HBK 2023 spelar i Allsvenskan igen. De har goda chanser och jag håller tummarna för det, avslutar Jonas med att säga.


Matchsekreterare Philip och Isac

När det spelas matcher i Allsvenskan och Superettan ska det finnas en matchsekreterare på plats. När HBK har hemmamatch är det bröderna Philip och Isak Hansson som oftast tillsammans sköter uppdraget.

- Vi började med att vara matchsekreterare 2020 när matcherna kom i gång först i juni på grund av pandemin. Vi har kollat på HBK sedan vi var små och när vår morbror Christopher Dahlström, som är planspeaker, berättade att HBK sökte medarbetare så anmälde vi oss till det. Det är kul och intressant att se hur olika saker fungerar i bakgrunden när det är match, berättar Philip och Isak, som bor i Markaryd.


Vilka uppgifter har ni när det är en hemmamatch?

- Vi är på plats två timmar före matchstart och då kontrollerar vi att datorn fungerar och att uppkopplingen till olika hemsidor också fungerar. En och halv timme för matchen delar vi ut laguppställningslappar till lagens lagledare och senast 75 minuter före avspark ska vi ha laguppställningarna med lagens formation. Vi skriver in laguppställningar i ett dataprogram och gör utskrifter som vi delar ut tillmedia- och lagrepresentater och senast 60 minuter före att domaren blåser tillspel rapporterar vi laguppställningarna till Fogis. Det är Fotbollens Gemensamma Informationssystem och laguppställningarna kan man t.ex. se på Livescore, som finns på svenskfotboll.se.


- Under en match noterar vi händelser, som byten, mål och varningar/utvisningar. Händelserna rapporterar vi till Svensk Elitfotbollssystem för matchrapportering. Alla händelser på en match, som man kan se på Livescore på svenskfotboll.se, sköts centralt, så vi noterar inte t.ex. avslut och hörnor. Vid något tillfälle har det centrala systemet slutat att fungera och då har vi fått anteckna allt som hände på ett papper. Det var stressigt och då var det bra att vi var två.


Spelar ni fotboll?

- Vi spelar i HiTs, som är Hinneryds IF tillsammans med Traryds IF, och det är division 6, säger Isak som spelar som högermittfältare och Philip som är vänsterback i laget.


Vilket är ert bästa HBK-minne?

- Eftersom vi på grund av vår ålder inte har upplevt klubbens glansdagar, så får det bli kvalmatcherna 2016 mot Helsingborgs IF. När Jordan Larsson gjorde 1–0 till HIF i returen på Olympia gick jag ifrån TV:n, för då kändes det hopplöst. En kort tid efter Jordans mål högre jag två skrik från TV-rummet och då gick jag tillbaka tillmatchen och fick se alla HBK:are jubla över kvalvinsten och avancemanget till Allsvenskan. Det är ett härligt minne, berättar Philip.


Vilka favoritspelare har ni i HBK?

- I dagens lag är det Ante och jag gillar också Sadat Karimför hans spelstil, säger Isak.

- Ante är också min favorit och när jag var yngre så var det Dusan Djuric. Jag gillade också Sead Hakšabanović, när han spelade i HBK, säger Philip.


Vad tror ni om årets säsong?

- Vi hoppas och tror att HBK tar en direktplats till Allsvenskan.


Domarvärd Janne

För att ge domarna bra service närde kommer till Örjans vall, så har de hjälp av domarvärden Jan Wiking. Han har varit engagerad i HBK under många år.

- Jag flyttade från Stockholm till Halmstad i mitten av 80-talet och det var kärleken som tog mig till Halmstad. Då jobbade jag på F14 och efter något år i Halmstad, hörde jag av mig till Mikael Kaller på HBK:s kansli och berättade att jag ville hjälpa till i HBK. Det första jag gjorde i HBK var att jag hjälpte Olle Eriksson med ”Fotboll på lek” och sedan tränade jag 85-orna tills de var 12 år, berättar Janne.


- 1993 blev jag säkerhetsansvarig i HBK och från 1997 till 2012 var jag anställd av HBK och jobbade då på kansliet med säkerhetsfrågorna och andra uppgifter. Jag gick i pension 2012 och slutade då på kansliet. Därefter har jag varit domarvärd på hemmamatcherna.


Janne Wiking passar utmärkt som domarvärd eftersom han har varit elitdomare i ishockey.

- Jag spelade både fotboll och ishockey i Stockholm men det var inte på någon högre nivå. Jag satsade istället på att bli ishockeydomare på elitnivå och det lyckades jag med. Det blev 138 elitseriematcher, 100 landskamper och jag har fått äran att döma i två VM-turneringar och i tre junior-VM.


Vilka uppgifter har du som domarvärd på en hemmamatch?

- Domarna kommer 1,5 timme före matchstart och då har jag fixat lite fika till dem. Sedan handlar det om att hjälpa dem med olika saker. Det kan vara allt ifrån att fixa ett nytt skosnöre till att jag får hämta Simon Bakkioui, om någon domare behöver ha hjälp av en sjukgymnast. Efter matchen får de en dricka och en macka och då brukar vi sitta ner och prata lite. Alla domare vill komma till Halmstad och Örjans vall, för vi ger dem bra service, säger Janne.


- Det kan hända olika saker när man är domarvärd. Sommaren 2011, när HBK skulle möta AIK på Örjans vall, blev domaren sjuk och då fick Jonas Eriksson avbryta sin semester på Öland och komma som ersättare. Det blev min uppgift att hämta Jonas. Jonas håller jag som den bäste domaren i Sverige och nu när han har slutat, så tycker jag att Glenn Nyberg är bäst.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Det är Parma-matchen 1995 som spelades på Gamla Ullevi och HBK vann med 3-0. Mikael Kaller och jag åkte upp till matchen i bil tidigt på dagen. Då satt jag och kollade på oddsen till matchen och satte sedan 10 kr på 3–0 till HBK. Det blev ett lyckokast, HBK vann med 3–0 och jag vann 1 000 kr på mitt spel. Ett härligt minne i dubbelbemärkelse.


Vad tror du om årets säsong?

- Som tabellen visar, så vore det sjuttsingen om de inte går upp i Allsvenskan. De ser stabila ut och jag hoppas att de går upp.


Varför är det roligt att jobba på HBK:s hemmamatcher?

- Man träffar mycket folk och jag har fått många vänner genom mitt engagemang i HBK. Det är en gammal och anrik förening med en bra gemenskap. Man är alltid välkommen.



På bilden ovan syns från vänster Jonas Lundqvist, Isac Hansson och Philip Hansson.