5-0 efter hattrick av "Alle"

HBK avgjorde på Stadsparksvallen redan före paus genom att gå in till pausvila med 3-0. När Alexander Johansson gjorde sitt tredje mål för kvällen hade J Södra redan en man mindre så var matchen definitivt över. Det hela slutade 5-0 till HBK
Efter att ha vunnit de fem senaste matcherna före denna match valde Magnus Haglund att inte ändra startelvan sedan senast mot Dalkurd. Än en gång var det en uppställning 4-3-1-2.

J-Södra hade värvat flera spelare under transferfönstret och laget hade tagit sju poäng på de tre senaste matcherna. Vid matchen firade även Jönköping föreningens 100-årsjubileum.

Magnus Haglund inför matchen i intervju med discovery+:
- Vi vet att Södra är ett lag som har utvecklats sista tiden där de tagit poäng och förbättrat sig inte inte minst försvarsmässigt där de blivit tajtare, vi har  en tuff match framför oss. Varje match är tuff då alla lag har något att spela för, varje match äger sin utmaning och svårighet.

Redan i första minuten kom Phil Ofosu-Ayeh runt nere vid kortlinjen, spelade bakåt men Thomas Boakye fick inte alls till sitt skottförsök.

Hemmalagets första chans kom när de slog en boll bakom försvaret (5) och där Edin Hamidovic från ett läge ut till höger men Malkolm Nilsson Säfqvist kunde styra bort bollen från mål. Två minuter senare fick "Malle" än mer att avstyra då Marko Nikolic fick dubbla chanser. Den första räddades med händerna och den andra med fötterna.

HBK fick ett frisparksläge (10) strax utanför straffområdet lite till höger, men Erik Ahlstrands vänsterskott hamnade i muren och Kazper Karlssons retur kunde täckas undan.

Jönköping hade lite mer boll inledningsvis av matchen. Ändå var det HBK som hade nästa chans (16) när Thomas Boakyes fina inlägg gick precis förbi Sadat Karims kalufs.

I 18:e minuten tog HBK ledningen när Alexander Johansson snodde bollen av en hemmaförsvarare nere vid kortlinjen, drog med sig bollen inåt innan han rullade iskallt in bollen vid sidan om hemmamålvakten.

Efter målet jämnade det ut sig och efter drygt 23 minuter blev det vattenpaus då temperaturen visade runt 27-28 grader på Stadsparksvallen.

I 26:e minuten kom det en snabb omställning men där "Alles" skott, från trängt läge, gick via ribban och över. Minuten efter kom Phil Ofosu-Ayeh till avslut efter att följt med i ett anfall men målvakten kunde plocka bollen nere vid stolproten.

HBK hade tagit över matchen och kunde i 38:e minuten göra 0-2. Ett fint anfall där Svedberg spelade upp till Karim, som spelade ut den till Ofosu-Ayeh. Denne slog ett perfekt inlägg till en helt fristående Alexander Johansson som bara kunde skalla in bollen i mål.
- Det är ett världsklassinlägg från Phil, berömde "Alle".

Innan avspark gjorde J Södra ett byte för att försöka ändra matchbilden. I 43:e minuten blev det tilltrasslat inne i HBK:s straffområdet men där "Malle" kunde klara David Ljungs skott. I anfallet efter fick Edin Hamidovic ett väldigt bra läge inne i boxen men hans direktskott gick strax utanför högra stolpen. Anfallaren var inte nöjd efter sin miss:
- Jag hade ett jätteläge snett inåt bakåt som jag missade. Anfallet efter gör de mål, suckar Edin.

I 45:e kom 0-3. Hemmalaget slarvade när Sadat Karim störde dem inne i straffområdet och bollen gick via hemmaförsvarare till en löpande Joel Allansson som placerade bollen vid målvaktens närmaste stolpe.
- Det är en pressituation där jag chansade lite. Sadat gör det bra och jag försöker placera bollen, säger Joel efter årets andra mål.

Så mycket mer hände inte innan domaren blåste av efter fyra stoppminuter.

3-0 i paus var tvåmålsskytten Alexander Johansson nöjd med:
- Vi gör det stundtals en helt okej första halvlek. Vi leder trots allt med 3-0, då går det inte att klaga, menade "Alle" i intervjun med discocery+ i paus.

HBK fick en bra utdelning i första halvlek där skott på mål var lika med 4-4 mellan lagen och där J-Södra hade ett par riktigt skarpa chanser. Någon missade de själva men även Malkolm Nilsson Säfqvist fick svara för viktiga räddningar.

Inför andra halvlek gjorde J-Södra ytterligare ett byte när kultspelare Fredric Fendrich lämnade. Inledningsvis ganska avvaktande och första skottet hade Erik Ahlstrand när han drev fram bollen (50) men skottet gick en bit över.

Två minuter senare (52) tog sig Thomas Boakye fram på kanten innan Adam Ben Lamin, som kom med sträckt ben och utan chans på bollen, kapade Boakye. Domaren visade direkt det röda kortet för J-Södraspelaren. På den efterföljande frisparken hamnade bollen hos Joel Allansson som fick till en bra träff men bollen gick decimetrar över ribban.

Alexander Johansson fick göra sitt tredje mål (56) efter en fin genomskärare av Jonathan Svedberg. I kamp med en hemmaförsvarare behöll han balansen, tog sig runt målvakten och placerade in 0-4.

Minuterna senare gjorde hemmalaget ytterligare två byten och tog in två av nyförvärven från transferfönstrets sista dagar.

Nästa chans hade Thomas Boakye när han drog sig in i banan (63) men hans skruvade skott gick strax utanför bortre krysset.

Minuten senare hade Sadat Karim ett skott som via ett hemmaben gick i burgaveln. Det blev dubbelhörna på den andra hann inte Joseph Baffo riktigt med och nicken gick utanför från ganska fritt läge.

Med tjugo minuter kvar gjorde HBK ett trippelbyte där båda anfallarna och Kazper fick lämna plan. In kom Dahlström, Boman och Tot Wikström.

Med resultatet 0-4 och en man utvisad i hemmalaget så blev det ganska avslaget ute på Stadsparksvallens matta. Dock ville Mikael Boman fick tag i bollen och kunde göra 5-0. Detta efter att Svedberg spelade fram Dahlström i djupled och denne på något konstigt sätt fick fram bollen till "Bosse".

Med femton sekunder kvar kunde hemmalagets Malkolm Moenza gjorde årets mål när han klippte till med vänstern. Skottet gick i Malkolms ribba, nära krysset, via "Malles" rygg i stolpen, innan målvakten kunde plocka bollen. Ofta har ett topplag mer tur än ett bottenlag vilket denna situation vittnar om.

Villiam Dahlström var nära att även göra sexan men vred lite för mycket fram och tillbaka när han var ren med målvakten. Några fler mål blev det inte utan matchen slutade med storseger 5-0!

Efter matchen intervjuades Joel Allansson i discovery+.
- Jag tycker vi börjar ganska bra och har 3-0 i paus, vilket är viktigt när det är så varmt. Vi överbelastar centralt och fick många mål. Vi hade fler lägen att göra mål men "Malle" gör några viktiga räddningar i början.
- Vi gör mål, det gör inte dem. I andra spelar vi av det hela utan att göra det bra, menade Joel Allansson.

- Vi har kvalité och trupp till att vinna alla matcher. Det är mycket upp till oss själva att hålla uppe kvalité och det mentala. Det kommer komma matcher som blir svårare än denna men det är mycket upp till oss själva, menar Joel om resten av säsongen.

Just nu ser det bra ut men det är aldrig klart för allt är klart. Därför behövs du på Örjans vall kommande söndag när Västerås SK kommer på besök. Köp din biljett här och nu!

JÖNKÖPINGS SÖDRA IF - HBK  0 - 5

Malkolm Nilsson Säfqvist - Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Thomas Boakye (Andreas Bengtsson, 83) - Kazper Karlsson (Emil Tot Wikström, 72), Jonathan Svedberg, Erik Ahlstrand - Joel Allansson - Sadat Karim (Villiam Dahlström, 72), Alexander Johansson (Mikael Boman, 72)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Taulant Parallangaj
Varning -
Mål 0-1 (18) Alexander Johansson, 0-2 (38) Alexander Johansson, 0-3 (45) Joel Allansson, 0-4 (56) Alexander Johansson, 0-5 (84) Mikael Boman