Olle Göransson har lämnat oss

En av de stora profilerna från silverlaget Olle Göransson har lämnat oss i en ålder av 96 år. Han debuterade i slutet på 1940-talet och spelade i HBK under nio säsonger, oftast som högerytter. Våra tankar går i dag till hans nära och kära.
Olle Göransson prövade på lite fotboll i HBK:s pojklag men bestämde sig senare för friidrott som han utförde i IF Spänst. Det var en ren slump att han kom tillbaka till fotbollen, då han under sin värnplikt började spela i IS Örnia bara för att kunna få permission.

Det blev ett år i IS Örnia innan Bengt Winge upptäckte honom och såg till att han kom tillbaka till HBK. Premiären blev i tvåan mot IFK Malmö i september 1948. Olle spelade högerytter i en match där kanariefåglarna vann på Örjans vall med 3-1 och där Olle svarade för reduceringsmålet fem minuter före slut.

Hans två första säsonger i A-laget spelade han lite periodvis men 1950/51 var han ordinarie ute på högerkanten, oftast med nr 7 på ryggen. I september 1951 bröt han benet i en bortamatch mot Landskrona och det skulle dröja ett och ett halvår innan han var tillbaka i HBK:s A-lag.


HBK 1954. Övre raden fr v Lars-Olof Johansson (Jingblad), Olle Göransson, Sven Nilsson, Östen Ståhl, Lennart Westergren, Sylve Bengtsson, Bengt Winge. Främre raden fr v Gunnar Johansson, Agne Persson, Rune Ludvigsson, Åke Hallström, Olle Ericsson.

Under sommaren där emellan var han över i USA och hann då att gästspela i den svenskamerikanska klubben Bridgeport. Tillbaka i Sverige blev han uppvaktad av olika klubbar men det blev HBK.

Genom den s.k. mammutserien 1943/54 tog HBK sig upp i Allsvenskan och där spelade Olle samtliga matcher under silversäsongen 1954/55. Det blev inget mål för honom under debutsäsongen men under nästkommande säsong blev han matchhjälte direkt i premiären där hemmamatchen mot Göteborgskamraterna vanns med 1-0.

Hans sista allsvenska match kom i bortamatchen mot IFK Malmö i april 1957 där HBK vann med 1-0. Efter den matchen bestämde sig Olle för att sluta med fotbollen.

Vid sidan om fotbollen spelade han under tio år handboll i Drott, och har senare även varit ordförande i handbollsklubben. Han har även varit adjungerad i HBK:s styrelse.

Olles far Olof spelade i HBK i föreningens unga år och har även varit ledamot i föreningens styrelse på 1930-talet.


SVEN-OLOF ”OLLE” GÖRANSSON

Född 14 november 1925, avled 20 april 2022 (96 år)
Från IS Örnia 1948, slutade 1957 (gästspel i Bridgeport (USA) 1952)
Allsvenska matcher/mål 53/4
Div. 2-matcher/mål 74/12
Stora silver 1954/55
HP-Dribblern 1955
Adjungerad i styrelsen 1985