Motståndarkollen Mjällby AIF

På torsdag, den 23 september, åker HBK:s herrlag till Listerlandet i Blekinge och möter Mjällby AIF. Mjällby ligger på kvalplats, tre poäng bakom HBK. Det är två målsnåla lag som möts. Båda lagen har hittills bara gjort tretton mål.

I söndags hade HBK hemmamatch mot Kalmar FF och förlorade med 1 – 0. Isak Jansson gav Kalmar ledningen i den 20:e minuten. Kalmarförsvararen Lars Saetra stoppade ett HBK-anfall och Kalmar kontrade snabbt. Jonathan Ring hittade Isak Jansson med en passning mellan HBK:s backar och Isak avslutade sedan högt i Malkolms vänstra hörn. I andra halvlek jobbade HBK sig in i matchen men lyckades inte kvittera.

Det var HBK:s första förlust hemma på Örjans vall på över ett år och tredje raka förlusten i Allsvenskan.

Mjällby AIF mötte i lördags BK Häcken på bortaplan och matchen slutade 0 – 0. Det var fjärde matchen i rad i Allsvenskan som Mjällby höll nollan. I matchen mot Häcken hade Mjällby tio avslut, fyra på mål, utan att få in bollen i mål. Fyra spelare i Mjällby fick syna det gula kortet under matchen och två av dem är avstängda mot HBK. Det är Kadir Hodzic och Viktor Gustafson.

Sedan lagen möttes i maj har huvudtränare Christian Järdler och assisterande tränare Alf Westerberg fått sluta som ansvariga för A-laget. Ny huvudtränare, sedan i början av augusti, är Anders Torstensson och han har tidigare varit verksam som huvudtränare i Mjällby säsongen 2013.

Även i spelartruppen har det under sommaren skett en del förändringar. Försvararen Eric Björkander har sålts till den turkiska klubben Altay SK och Mjällby bröt kontraktet med den holländske försvararen Daan Klinkenberg i mitten av augusti. Försvararen Magnus Wörts värvades i somras från HB Köge och försvararen Carlos Gracia kom i juli från polska LKS Lodz. Carlos spelade i GIF Sundsvall 2017 –2019.

I mitten av juli kom anfallaren Amin Sarr på lån från Malmö FF. Den tidigare Djurgårdsspelaren och anfallaren Sam Johnson anslöt till Mjällby i början av augusti från den malaysiska klubben Sabah FC. Mittfältaren Elias Andersson har kommit på lån från Djurgårdens IF och sedan har Mjällby flyttat upp två spelare från U19-laget: Otto Rosengren och Noah Persson.

Mjällbys målvakt, Carljohan Eriksson, fick under landslagsuppehållet i slutet på augusti debutera i det finska landslaget när de mötte Wales. Matchen slutade 0 – 0 och Carljohan gjorde en bra match och räddade bland annat en straff.

När lagen möttes i omgång 6 på Örjans Vall i maj blev det 1 – 1. HBK tog ledningen med 1 – 0 på straff i den första halvleken genom Marcus Antonsson. I andra halvlekens slutminuter räddade Malkolm Nilsson Säfqvist en straff från David Löfquist men slutresultatet 1 – 1 fastställde Jacob Bergström i den 93:e minuten när han från nära håll tryckte in bollen i mål.

Den 19 juni träningsspelade lagen mot varandra på Strandvallen, inför omstarten av Allsvenskan, och då vann HBK med 2 – 1. HBK:s mål gjordes av Simon Lundevall och Sadat Karim. Mjällby reducerade till 1 – 2 genom Mamudu Moro.

Det hör till ovanligheten att HBK vinner på Strandvallen mot Mjällby. I seriesammanhang kom den senaste HBK-segern 1988 i div. 1 Södra när HBK i femte omgången från slutet av serien vann med 1 – 0 på Strandvallen. Målskytt var Sven-Åke Landgren och efter den matchen avslutade HBK serien med fem raka vinster och vann serien på bättre målskillnad än Mjällby och gick upp i Allsvenskan.