Motståndarkollen Kalmar FF

På söndag, den 19 september, kommer Kalmar FF till Örjans Vall för att möta HBK:s herrlag. Kalmar ligger på sjunde plats i tabellen med 27 poäng och HBK är på 12:e plats med 20 poäng.

I söndags spelade HBK mot IFK Göteborg på Ullevi och förlorade med 2 –0. Precis före halvtidsvilan slog Gustaf Norlin i Blåvitt ett långt inlägg från högerkanten som nådde fram till Tobias Sana, som omarkerad kunde skjuta bollen i mål.

I början av andra halvlek var Joel Allansson nära att styra in bollen i mål efter ett inspel från Mikael Boman men bollen gick tätt utanför stolpen. I stället för 1 – 1 tog Göteborg ledningen med 2 – 0 i den 63:e minuten när ett uppspel fastnade på Tobias Sana och med en snabb passning kunde han friställa Marcus Berg, som ensam med Malkolm Nilsson Säfqvist kunde skjuta bollen i mål.

Kalmar FF mötte Degerfors IF i senaste omgången och tog en övertygande seger med 4 – 1. I den 20:e minuten tog Kalmar ledningen med 1 – 0 på straff. Oliver Berg (bilden), som poängmässigt är näst bäst i Allsvenskan med 12 poäng (7 mål och 5assist), sköt straffen i mål. Sista 20 minuterna i andra halvlek ökade Kalmar takten och gjorde ytterligare tre mål. Den unge mittfältaren Isak Jansson gjorde 2 – 0 till Kalmar i den 73:e och två minuter senare gjorde Oliver Berg sitt andra mål i matchen och 3 – 0 till Smålandslaget. Degerfors Victor Edvardsen reducerade till 1 – 3 i den 82:a minuten innan Sebastian Ring minuten senare fastställde slutresultatet till 4 – 1.

Kalmartränaren Henrik Rydström har i år infört en mer passningsorienterad fotboll i laget. Det syns även i statistiken. I måndags släppte CIESFootball Observatory en undersökning där man tittar på antalet passningar per match under nuvarande säsong. I urvalet finns klubbar från 36 olika ligor (32 från Europa och 4 från USA). Med på listan hittar vi Kalmar FF på en tiondeplats med 658 passningar i snitt/match och de är den enda svenska klubben på listan.

Sedan lagen möttes i augusti har den unge talangen Elias Olsson lånats ut till FC Groningen, den brasilianske anfallaren Maxwell blivit utlånad till den brasilianska klubben Guarani FC och den kenyanska anfallaren David Majak Chan har lånats ut till IFK Luleå.

När lagen möttes i omgång 15 på Guldfågeln Arena i augusti blev det 1 – 1. Nils Fröling gav Kalmar ledningen med 1 – 0 i den 9:e minuten. Strax före halvtidsvilan kvitterade Mikael Boman till 1 – 1. HBK hade ett flertal heta målchanser under matchen men några fler mål blev det inte.