Tungt poängtapp på övertid

Halmstad bjöd på regn när Sirius från Uppsala gästade Örjans vall. Halmstad dominerade första halvlek kraftigt, 1-0 i paus efter mål av Sadat Karim. I andra gick matchen ner i tempo och HBK såg ut att gå mot segern. Men som en blixt från klar himmel vaskade Sirius fram en chans på stopptid – 1-1. Detta blev också slutresultatet.

Det dröjde inte mer än 40 sekunder tills Halmstad fick ett jätteläge efter ett mycket fint anfall. Emil Tot Wikström satte bollen i djupet till Marcus Antonsson som inte blev av med bevakningen utan spelade tillbaka till Tot Wikström som i sin tur hittade Joel Allansson i fint skottläge, men Siriusförsvararen Colley fläkte sig och fick undan nära mållinjen.

Men målet skulle komma. Efter att HBK kört fast på vänsterkanten bytte Amir Al-Ammari kant genom en boll över till Edvin Kurtulus som i sin tur snabbt satte den i djupet till Sadat Karim som tog en diagonallöpning i straffområdet. Karim avslutade direkt och bollen smet in i bortre hörnet. 1-0 till Halmstad (12).

Frispark till Halmstad (18) i bra läge efter att Tot Wikström rivits ned. Antonsson tog sats men hoppade över bollen, istället tog Al-Ammari skott med sin vänsterfot – via målvaktens fingrar i höger stolpe. Returen rakt i gapet på Samuel Kroon som bredsidade den mot mål men försvarare hann emellan och rensade innan den rullade över mållinjen.

Redan i minuten efter slog Malkolm Nilsson Säfqvist en långboll mot Antonsson på språng. Målvakten mötte upp nära kortlinjen, Antonsson fick bollen förbi målvakten och den rullade sakta mot mål – men än en gång i höger stolpe och ut.

HBK fortsatte gå framåt. Ny frispark i bra läge, återigen Al-Ammari men denna gång i muren. Strax därefter kom Allansson i nytt fint skottläge men bollen for en bra bit utanför. Kanske skulle han spelat vidare till Kurtulus med ännu bättre läge till höger. I anfallet efter nytt skottavslut, denna gång Antonsson, men en fin målvaktsparad ut till en resultatlös hörna.

Nära mål igen när Kroon hittade Antonsson (37) i straffområdet. Skottet – i ribban. Tredje ramträffen så långt. Halmstad förtjänade ett ytterligare mål nu.

Men det blev inga fler mål före paus. 1-0 var minst sagt i underkant efter något av en offensiv urladdning och närmast total dominans av HBK. Ett kraftigt övertag i duellspelet på mittbanan gav många bollvinster och möjligheter att gå framåt i våg efter våg.

Joel Allansson i paus:
”Vi gör mycket rätt hittills. Vi går i press när vi ska och har varit bra med bollen också. Jag tycker vi är som bäst när vi är så här aggressiva, då får vi energi när vi har bollen. Vi leder men det är en knapp ledning. Vi måste sätta chanserna. Det gjorde vi inte i första så det finns förbättringspotential.”

Sirius kom ut till andra halvlek med ny energi och med ett till en början bättre närkampsspel och större skicklighet med bollen. Två halvchanser skapades tidigt, men utan att på riktigt hota Nilsson Säfqvist i HBK-målet.

HBK stack upp (55). Tot Wikström petade till Karim som fick med sig bollen in i straffområdet och något ur balans fick iväg ett hyggligt vänsteravslut som målvakten skickligt nog kunde inte bara rädda utan också hålla.

Till skillnad från första halvlek var Sirius nu mestadels bollförande men i ganska lågt tempo och relativt enkelt avväpnade av Halmstad som med denna matchbild var ett ständigt, passivt hot via omställningar.

Avslutsstatistiken så långt (66): 14-2 till HBK.

Matchen var avslagen med kvarten kvar samtidigt som HBK förberedde ett byte.

HBK-byten (77): Emil Tot Wikström ersattes av Simon Lundevall och Samuel Kroon ersattes av Thomas Boakye.

Minuterna tickade iväg och med dem Sirius möjligheter att utjämna. Med fem minuter kvar upplevdes HBK ha kontroll på händelserna utan att släppa till någonting.

Nytt HBK-byte (86): Sadat Karim ersattes av Mikael Boman.

Men det som inte fick hända hände på stopptid. Ur absolut ingenting skickades en långboll upp mot HBK:s straffområde. Nickduellen vanns och i straffområdet vinner Kouakou duellen mot två blåsvarta och får iväg ett avslut som smet in bakom Nilsson Säfqvist. Oerhört snöpligt för Halmstad.

Inget mer hände i matchen. Slutresultat: 1-1.

Magnus Haglund efter matchen:
”Oerhört surt. I första skapade vi oerhört många målchanser och borde avgjort redan där. De har egentligen inga kvitteringschanser alls och målet är det enda de skapar av dignitet så det är oerhört tungt. Men en 1-0-ledning är väldigt skör, det är väldigt lite som ska till och det räckte med en enda målchans i andra halvlek. Defensivt sett gör vi det bra idag och släpper inte till nåt utöver målet. Vi hade önskat ett större bollinnehav och fler chanser i andra halvlek men totalt sett en bra fotbollsmatch av oss.”

HALMSTADS BK – IK SIRIUS 1 – 1

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon (Thomas Boakye, 77), Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Emil Tot Wikström (Simon Lundevall, 77) – Sadat Karim (Mikael Boman, 86), Marcus Antonsson

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Dusan Djuric, Alexander Johansson
Mål 1-0 (12) Sadat Karim, 1-1 (90+2) Kouakou