Amir: Vi ska gå ut och visa styrka

Amir Al-Ammari inför helgens match mot Kalmar FF och hur det var att spela i landslaget.

Efter en lång förlustfri svit har HBK nu förlorat två raka. Vad är det som har gått snett?

- Det är väl inget som direkt har gått snett, känner jag. Vi var ganska nöjda med matchen mot Varberg, vi skapade en del målchanser men förlorade matchen ändå. Men i matchen mot Göteborg kom vi inte alls upp i nivå, det är vi inte nöjda med. Samtidigt var det första gången i år som vi inte var ”där”. Det kommer sådana matcher ibland. Det är bara att jobba på.


Laget skapade ett par stora möjligheter mot Blåvitt men har fortsatt vissa problem med att komma till målchanser. Vad beror det på?

- Det är svårt att sätta fingret på någon särskild orsak, men kanske måste vi vara lite mer bestämda när vi väl är där, när inläggsmöjligheten eller målchansen kommer. Vi har våra principer offensivt, vi jobbar på dem kontinuerligt, det handlar om inläggsspel, att kombinera sig igenom motståndarnas försvar, med mera. Principerna är där. Om vi utför dem med mer bestämdhet kommer målen komma.


Amir har självgjort några fina poäng i år men ligger ofta ganska lågt i banan och gör ett viktigt defensivt jobb. Hans roll i tidigare klubben Jönköping var mer offensiv. Hur ser han på de delvis olika rollerna?

- Det stämmer, i Jönköping var vi tre på mitten, i HBK bara två. För att behålla balansen i laget gäller det då att värdera rätt och vara noggrann när man väl ger sig iväg. Jag gillar båda rollerna, lite mer defensiv, lite mer offensiv, jag är bekväm oavsett. Det fungerar bra i Halmstad, vi har fått ihop det bra. Jag gör ett defensivt jobb men ger också understöd framåt och hamnar i skottlägen. Sen ska skillnaden inte överdrivas. Jag tog defensivt ansvar i Jönköping också men det överskuggades kanske av att jag gjorde många poäng framåt.



Seriepremiär 2019 på Stadsparksvallen. Amir Al-Ammari i J-Södra möter sin blivande klubb HBK. Här är det Gabriel Gudmundsson som han försöker jaga i fatt.

Förra året i Jönköping i Superettan, alltså. Nu en bärande spelare i Halmstad och Allsvenskan. Och inte nog med det. Under året har Amir även gjort a-landslagsdebut för Irak och representerat dem i VM-kvalmatcher. 

- Jag vill alltid utvecklas som fotbollsspelare. Jag har haft en bra utveckling hittills och vill fortsätta så, bli bättre på allt och bidra till laget och klubben och vara del i att säkra en plats i Allsvenskan för HBK 2022. Det är mitt primära mål. Sen är det ju så att när laget fungerar, när man har bra tränare, så kommer utvecklingen automatiskt. Vi gör ett stort, hårt jobb tillsammans i HBK. För egen del är jag väldigt stolt, men inte nöjd. Jag vill alltid mer.


Har Amir tidigare landslagsmeriter för Sverige eller Irak?

- På ungdomsnivå har jag ett antal matcher för Sveriges U17, U19 och även U23 för kanske ett och ett halvt år sen. Men A-landslagsdebuten kom i år.


Har han varit i dialog med Iraks förbundsledning tidigare, visste han att chansen fanns?

- Ja, jag vet att jag har presterat på en bra nivå och att möjligheten borde finnas. Det har också varit en del snack en tid. Jag tror att det var avgörande att Irak fick en ny förbundskapten med bättre koll på spelarna i Europa. Han såg några matcher med mig och var nöjd med det han såg och sen fick jag en kallelse.


- Jag är född i Sverige men min mamma kommer från Palestina och pappa från Irak. Jag har naturligtvis svenskt medborgarskap men har också irakiskt medborgarskap på grund av min pappas ursprung.



Amir Al-Ammari flyttade tidigt till Bröndby och spelade några år i deras ungdomslag.


Hur ser den irakiska truppen ut i övrigt, i vilken typ av klubbar spelar de andra spelarna?

- De flesta är från den inhemska ligan, men andra spelar runtom i olika länder. Jag vet att många med irakiskt ursprung inte har irakiskt medborgarskap trots att man har möjlighet till det. Iraks förbund jobbar på detta och inom några år tror jag de kommer ha tillgång till många fler spelare som bor i till exempel Europa. Det var bara jag från Allsvenskan vid denna samlingen men jag tror att till exempel Jiloan Hamad i Örebro och Mohanad Jeahze i Hammarby kan vara aktuella framöver.


Amir nämnde förbundskaptenen. Det är inte vem som helst utan Dick Advocaat med en lång karriär bakom sig, först som spelare och sen som tränare i en mängd klubbar och landslag. Vilket intryck har han gett?

- Ett väldigt bra intryck! Han är verbal och har stort engagemang. Det är en erfaren, klok tränare som vet vad han vill med laget. Han har använt mig på lite olika sätt. I min första match liknade uppgifterna de jag har i HBK, då hade vi två sittande mittfältare och förflyttningarna var ganska lika de jag gör i Halmstad. Men i andra matcher har jag haft andra, mer offensiva uppgifter.



Nu spelar Amir för Iraks landslag men har tidigare burit den svenska landslagströjan.

Åter till Allsvenskan. Härnäst väntar Kalmar hemma. Tankar?

- Kalmar är ett bra, spelande lag. Men vi har bra koll på deras styrkor och svagheter. Vi gjorde en stark match mot dem i Kalmar men lyckades inte vinna. Förhoppningen är att ta tre poäng nu istället, vi har en bra känsla.


På mitten kommer Amir stöta på succémannen Oliver Berg. En offensivt skicklig spelare som gör många poäng. Är det något man tänker på eller förbereder sig lite extra inför?

- Ja, Oliver är duktig. Jag har mött honom i Superettan också, han är väldigt skicklig när han spelar i mellanrummet. Men det är många duktiga spelare i Allsvenskan. För min och vår del gäller det att fokusera på oss själva och det vi ska göra. Givetvis har man ett extra öga på en skicklig motståndare under match, men det är inget man tänker på innan. Det är vi som spelar hemma. Vi ska gå ut och visa styrka.


Matchen i Kalmar slutade oavgjort efter tydlig HBK-dominans. Hur ska laget bära sig åt för att knacka hål på dem nu?

- Vi ska gå ut mot dem precis som senast. Jag var själv avstängd i den matchen, men det handlar om att ha en framåtlutad attityd, att gå högt i pressen, göra Kalmar obekväma och vinna många bollar för att skapa målchanser. Anledningen till att vi inte vann förra matchen var framför allt att deras målvakt gjorde sitt livs match. Om vi har samma attityd nu och skapar lika många möjligheter har vi stora vinstchanser.



I år har Amir tagit steget över till HBK. Hittills har det blivit 17 matcher och 2 mål för Amir. Men han slog också frisparken som ledde till att Östersunds FK gjorde ett självmål i sista minuten och HBK kunde bärga tre poäng.

Om vi förutsätter att årets viktigaste mål, nytt allsvenskt kontrakt, nås och Amir får tänka på sina personliga målsättningar – hur går tankarna inför framtiden då?

- Det är klart att tankarna kommer ibland när man hör rykten och så. Men jag har alltid varit bra på att koppla bort sånt. Man måste vara fokuserad här och nu, annars påverkas prestationen negativt. Att leva i nuet, att vara förberedd på nästa match – det är den inställningen man måste ha. Och för mig och laget är den enda målsättningen nu som sagt att bidra till att Halmstad får spela allsvenskt 2022. Utöver det… Självklart har jag ambitioner. Jag vill ta fler steg i min utveckling. Jag är inte nöjd.