Motståndarkollen Örebro SK

På torsdag, 28 oktober, kommer Örebro SK på besök till Örjans vall och match mot HBK:s herrlag. På den här matchen är det fri entré för alla HBK-medlemmar. Det är en viktig match i botten av tabellen. HBK ligger på kvalplats med 26 poäng, tio poäng före ÖSK, som ligger på 15:e plats i tabellen.

I senaste omgången mötte HBK BK Häcken på Bravida Arena och vann en händelserik match med 3 – 2. Marcus Antonsson bröt sin måltorka när han gjorde 1 – 0 till HBK på straff. I slutet på halvleken gjorde Häcken två snabba mål genom Jasse Tuominen och Leo Bengtsson och gick till halvtidsvilan med en 2– 1-ledning.

På ett perfekt inlägg från Andreas Bengtsson kvitterade Sadat Karim till 2 – 2 i den 58:e minuten och tio minuter från slutet sköt Emil Tot Wikström in 3 – 2 till HBK. Det var hans första allsvenska mål. På tilläggstid gjorde Malkolm Nilsson Säfqvist två fantastiska räddningar och räddade segern till HBK.

Örebro spelade i måndags ett länsderby mot Degerfors IF och förlorade med 1 – 2. Redan i den 6:e minuten drabbades ÖSK av ett avbräck när anfallaren Martin Broberg tvingades utgå på grund av en knäskada.

Victor Edvardsen gav Degerfors ledningen i den 25:e minuten och åtta minuter senare sköt Abdelrahman Saidi, med ett distinkt skott, in 2 – 0 till Degerfors.

I andra halvlek skapade ÖSK fler avslut och på tilläggstid kunde inhopparen Agon Mehmeti reducera till 1 – 2.

ÖSK fick under matchen sex gula kort och följande spelare är avstängda mot HBK: Andreas Skovgaard Larsen, David Seger, Michael Almebäck och RichardFriday.

Så här skriver de på ÖSK:s hemsida om matchen och vad tränare Marcus Lantz sa:
” Han förklarade att det blev stökigt direkt i och med Brobergs skada och tidigt byte. Han var missnöjd med målen som kom i första halvlek efter två slumpsituationer. I andra halvlek blev det bättre eget spel, men fortsatt väldigt svårt att få in bollen. Han avslutade med att säga att han inte gett upp än, att det är sex matcher kvar att kämpa i.”

Det har hänt en hel på tränarfronten i Örebro det här året. Axel Kjäll, som har tränat A-laget sedan augusti 2017, blev i somras sportchef i ÖSK. Portugisen Vitor Gazimba blev då ny huvudtränare efter att ha varit assisterande tränare sedan januari 2020. På fjorton omgångar blev det två segrar för ÖSK och då beslutade klubben att sparka Vitor Gazimba. Den 7 oktober blev Mjällbys förre tränare Marcus Lantz Örebros nye tränare. Han har skrivit ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut.

Under sommarens transferfönster hände också en hel del i Örebros spelartrupp. De värvade Nahir Besara, Jiloan Hamad och Ahmed Yasin, som var kontraktslösa. Ahmed kör under hösten rehabträning efter en korsbandsskada.

Försvararen Nasiru Moro värvades från HNK Gorica, anfallaren Richard Fridag lånades från den lettiska klubben FK Spartaks Jurmala och anfallaren Patrick Luan kom på lån från FC Sion.

Rasmus Karjalainen, som var på lån från Fortuna Sittard, lämnade ÖSK i somras. Han spelar nu i Helsingborgs IF. Mittfältaren Taha Ali och anfallaren Erik Björndahl har lånats ut till Västerås SK och den unge mittfältaren Noel Milleskog är utlånad till Karlslunds IF FK. Lånet från Malmö FF, mittfältaren Romain Gall, har återvänt till MFF. Anfallaren Deniz Hümmet, som var på lån från IF Elfsborg, har lämnat ÖSK och spelar nu i den turkiska klubben Caykur Rizespor.

När lagen möttes i den femte omgången vann Örebro matchen med 1 – 0. Målskytt var Deniz Hümmet.

Senaste elva inbördes möten:

2021 Örebro SK – HBK 1 – 0 (Allsvenskan)
2017 Örebro SK – HBK 0 – 1 (Allsvenskan)
2017 HBK – Örebro SK 0 – 0 (Allsvenskan)
2015 HBK – Örebro SK 2 – 2 (Allsvenskan)
2015 Örebro SK – HBK 1 – 1 (Allsvenskan)
2014 Örebro SK – HBK 1 – 2 (Allsvenskan)
2014 HBK – Örebro SK 1 – 2 (Allsvenskan)
2011 Örebro SK – HBK 1 – 0 (Allsvenskan)
2011 HBK – Örebro SK 0 – 0 (Allsvenskan)
2010 HBK – Örebro SK 1 – 1 (Allsvenskan)
2010 Örebro SK – HBK 3 – 0 (Allsvenskan)

Varningar för Örebro SK 2021:
6 st: Andreas Skovgaard Larsen (avstängd mot HBK)
5 st: Kevin Walker
4 st: Bobby Allain, Johan Mårtensson och Nordin Gerzic
3 st: Hussein Ali, David Seger (avstängd mot HBK), Michael Almebäck (avstängd mot HBK) och Richard Friday (avstängd mot HBK)