Motståndarkollen BK Häcken

Nu har HBK:s herrlag tre matcher på tio dagar framför sig. Den första matchen spelas på lördag, den 23 oktober, när de åker till Hisingen i Göteborg för att möta BK Häcken på Bravida Arena. Häcken ligger på åttonde plats i tabellen med 31 poäng och HBK är nu på kvalplats åtta poäng bakom Häcken.

I lördags mötte HBK Degerfors IF på Stora Valla och inför en fullsatt arena vann Degerfors med 2 – 1. Degerfors tog redan i den 6:e minuten ledningen på en straffspark, som Johan Bertilsson säkert satte i mål. Elva minuter senare fick Sadat Karim en frispark, cirka 20 meter från mål. Amir Al-Ammari tog hand om frisparken och skruvade den mycket läckert över muren stolpe in i mål. Efter 1 – 1 målet skapade HBK flera chanser utan att göra mål. I stället återtog Degerfors ledningen i den 30:e minuten. Axel Lindahl, på vänsterkanten, slog ett långt inlägg till Erik Lindell på högerkanten som kunde han spela in bollen mot mål och där hann Villiam Dahlström före några HBK-spelare och stötte bollen i mål. I andra halvlek tryckte HBK på för att kvittera men bollen ville inte in i mål. Bland annat räddade Degerfors mittback och lagkapten Oliver Ekroth bollen på mållinjen efter att Simon Lundevall hade avslutat från nära håll.

BK Häcken spelade i måndags en hemmamatch mot IFK Norrköping och vann med hela 5 – 0. Det var en jämn första halvlek som slutade 0 – 0. Häcken kom ut som ett nytt lag efter halvtidsvilan och rivstartade den andra halvleken. Tre minuter in på halvleken träffade Alexender Jeremejeff stolpen och två minuter senare skruvade Patrik Wålemark in 1 – 0 – målet med ett vänsterskott i Norrköpingsmålvaktens högra kryss. Några minuter därefter var Jeremejeff nära att utöka Häckens ledning men sköt över målet från nära håll.

I en kontring i den 55:e minuten kunde Jeremejeff friställa Leo Bengtsson som med ett lågt avslut, nära stolpen, gjorde 2 - 0 till Häcken. Leo Bengtsson var också inblandad i Häckens tredje mål. Från kortlinjen slog han en boll som styrdes ini mål av en Norrköpingsförsvarare.

Fem minuter före slutet sköt Joon Toivio en frispark som gick genom Norrköpings mur och in i mål vid stolproten. Två minuter senare fastställde Patrik Wålemark slutresultatet till 5 – 0 när han kom fri och snyggt placerade in bollen i mål.

På tilläggstid gjorde Häckens lagkapten Rasmus Lindgren comeback efter ett långt uppehåll på grund av skada.

Andreas Alm slutade i maj som tränare för BK Häcken och blev tränare i den danska klubben Odense BK. Alms ersättare blev den norske tränaren Per-Mathias Högmo, som tränade Djurgårdens IF 2013 innan han 2014 – 2016 var förbundskapten för det norska herrlandslaget.

Häcken är det lag i Allsvenskan som hittills har fått flest straffsparkar, fem stycken, och Alexander Jeremejeff har gjort mål på samtliga.

När lagen möttes i premiäromgången av årets Allsvenska på Örjans Vall vann HBK med 1 – 0. Det var Mikael Boman, som i slutet på matchen, volleysköt in segermålet efter ett inlägg från Thomas Boakye.

Lagen möttes också i en träningsmatch i juni under EM-uppehållet. Matchen spelades på Bravida Arena och HBK vann med 2 – 0. Målskyttar var Sadat Karim och Simon Lundevall.

Det var HBK:s första seger mot BK Häcken på Bravida Arena. HBK:s senaste bortaseger mot Hisingslaget kom i Häckens sista hemmamatch på den gamla arenan, Rambergsvallen, den 25 oktober 2013. HBK vann med 3 – 1 och HBK:s målskyttar var Fredrik Liverstam, Gudjon Baldvinsson och Johan Blomberg.