U21 vann på nytt efter straffar – Malte avgjorde

Än en gång kunde HBK vinna efter straffsparksläggning och än en gång blev Malte Påhlsson hjälte. Först genom att rädda en straff och sen skjuta det avgörande målet. Under själva matchen var HBK det bättre laget och borde avgjort under ordinarie tid.

HBK inledde matchen piggt men Elfsborg hade bästa chansen när Jacob Ondrejka (9) sköt över från 8-9 meter. Elfsborg hade sen lite mer bollnmen i 15:e minuten kom Viktor Håkansson fram på vänterkanten och fick till ett fint inlägg till Emil Tot Wikström vid bakre stolpen men nicken gick i målvaktens famn.

Matchens största chans dittills (17) kom när Pontus Carlsson kom på högerkanten och slog in bollen till Alexander Johansson som klippte till direkt men målvakten räddade. Returen gick ut till Simon Lundevall som i bra läge tog lite för lång tid på sig och det hela slutade med hörna.

Elfsborg fick sitt bästa läge (22) när Ondrejka slog ett inlägg från vänster till Gudjohnsen som fick bollen utanför stolpen efter att Malte Påhlsson kommit ut och stört honom.

Alexander Johansson fick en ännu större chans tio minuter senare när han vrickade sig fram och sköt ett fint skott som tog i bortre stolpens insida. Matchens hetaste chans hittills och HBK hade mycket boll men det var Elfsborg som tog ledningen efter en hörna som Sveinn Gudjohnsen nickade i mål.

Det blev första halvleks enda mål, en halvlek där båda lagen ville framåt och där HBK har haft fler heta chanser än hemmalaget.

Direkt i början på andra halvlek var det mycket HBK och ofta var Simon Lundevall inblandad. Elfsborgs första chans efter paus (60) kom när Söderberg fick till ett bra skottläge inne i slottet men HBK-ben täckte bollen till hörna.

I 66:e matchminuten kom ett inspel från höger som nådde Lundevall inne i straffområdet men han fick inte till avslutet i ett bra läge. Bara någon minut senare fick Alexander Johansson bollen till skänks av målvakten, slog bollen förbi denne men en hemmaförsvarare hann först upp bollen och kunde rensa undan bollen.

Med dryga kvarten kvar fick Elfsborg sin vänsterback utvisad och HBK fick möjligheten att spela med en man mer. Bara två minuter senare kom 1-1 efter en hörna. Nyinsatte Jonathan Wadensten slog en andraboll mot bortre stolpen där Erik Ahlstrand dök upp och kunde knäa in bollen.

Efter utvisningen blev det mycket HBK och de hade lite inlägg och hörnor men det blev inga mål och även denna match fick avgöras på straffsparkar.

Där satte båda lagen sina straffar innan båda lagen sköt över. Lika efter två omgångar när Erik Ahlstrand sköt bollen i mål efter att placerat den högt vid stolpen. Malte Påhlsson knep sen Ahmed Qasems straff och HBK hade övertag.

I den fjärde straffomgången gjorde båda lagen mål och nu hade Malte Påhlsson chansen att avgöra då han skulle slå femte straffen. Han placerade bollen säkert vid ena stolpen och HBK vann titeln som Sveriges bästa U21-lag och vann i och med detta 100 000 kr.

IF ELFSBORG – HBK U21 3 - 5 (1 – 1 full tid)

Malte Påhlsson – Filip Larsson, Alexander Berntsson, Taulant Parallangaj, Viktor Håkansson – Pontus Carlsson (Remo Gottfredsen Grgic, 90), Erik Ahlstrand, Dusan Djuric (Melvin Sjöland, 85), Simon Lundevall – Alexander Johansson, Emil Tot Wikström (Jonathan Wadensten, 76)

Avbytare Zackarias Nilsson, Eric Svensson, Mattias Saleem Almgren, Charlie Dagård

Mål 1-0 (41) Sveinn Gudjohnsen, 1-1 (79) Erik Ahlstrand

Straffar: HBK Alexander Berntsson 1-2, IFE Sveinn Gudjohnsen 2-2, HBK Simon Lundevall miss, IFE Kevin Holmén miss, HBK Erik Ahlstrand 2-3, IFE Ahmed Qasem miss, HBK Alexander Johansson 2-4, IFE Gustav Lagerbielke 3-4, HBK Malte Påhlsson 3-5