Tränarbyte före seriestart

Ett målsnålt HBK låg illa till med några omgångar kvar men genom att vända underläge i två raka bortamatcher fixade man nytt allsvenskt kontrakt. Den mest överraskande segern tog när IFK Göteborg besegrades på Ullevi med 2-1 efter dubbla mål av Håkan Pettersson.
Bildtext: Nye tränaren Stefan Lundin instruerar HBK:s mittbackspar Ulf "Puh" Jönsson och nyförvärvet Mats-Ola Carlsson vid en träning.

Efter förra säsongen hade Ken Allen lämnat målvaktsstolparna och in som förste målvakt kom nu Eggert Gudmundsson, 20 år, och med Björn Nordberg, 18 år, som reserv. Landslagsmannen Peter Larsson hade lämnat för spel i IFK Göteborg och det gjorde tränaren Jan Mak upprörd. Det hela slutade med en schism mellan holländaren och HBK-styrelsen, vilket resulterade i ett tränarbyte före säsongen. Ny tränare blev Stefan Lundin som under två år varit tränare för Gefle IF.

Det blev en tuff start i HBK. I premiären borta mot AIK blev det 0-1 efter att Tommy Frejdh blivit utvisad. Därefter 2-1 hemma mot IK Brage men detta följdes av sex matcher utan vinst och bara fyra mål gjorda på dessa matcher.

Tommy Frejdh nickar in ett mål bakom Thomas Ravelli i Östers IF:s mål.

Tre viktiga 2-1 segrar i följd gav lite andrum och där 2-1 segern borta mot IFK Göteborg var sensationell. Håkan Pettersson gjorde sitt livs båda allsvenska mål inom loppet av sex minuter i första halvlek och då hjälpte det inte att IFK reducerade med dryga kvarten kvar.

Hösten började med fyra uddamålsförluster innan det blev seger mot Malmö FF. Då man på de kommande tre matcherna bara tog en poäng låg HBK pyrt till med tre omgångar kvar. Med bara tre mål på åtta matcher var det uddlöst framåt och nu väntade två bortamatcher mot Östers IF och IFK Norrköping. HBK låg nia i tabellen och med samma poäng som Örgryte IS som låg under nerflyttningsstrecket.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 30 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Östers IF, som låg platsen ovanför HBK, gjorde 2-0 under första tjugo minuterna och då såg det tufft ut för HBK. En snabb reducering av Mats Jingblad och när Jan Jönsson kvitterade efter en timmes spel så såg allt trevligare ut. Bättre skulle det bli.

För målsnåla HBK som inte gjort fler än två mål i någon match under året, och som aldrig hade vunnit på Värendsvallen, gjorde 3-2 med sex minuter kvar genom inhopparen Peter Andersson. Två värdefulla poäng hem och upp på sjunde plats i en rekordjämn tabell. Med två omgångar kvar skilde det bara två poäng mellan lag sex och lag tolv i tabellen.

I kommande match mot IFK Norrköping tog hemmalaget ledningen med Mats Jingblad kvitterade strax efter, och sekunderna innan paus gjorde Bengt Månsson vinstmålet för HBK. Andra resultat gick HBK:s väg och laget var klart för SM-slutspel och hade säkrat kontraktet.

Sigge Johansson tackade för sig efter denna säsong. Här i en match mot IF Elfsborg där det blev 0-1 förlust och HBK var verkligen nerdragna i bottenstriden med tre matcher kvar.

Förlusten i sista matchen mot Kalmar FF innebar att HBK ställdes återigen i en SM-kvartsfinal mot IFK Göteborg. Hemma på Örjans vall förblev det mållöst och uppe i Göteborg hade HBK 1-1 i paus - och var då vidare. Torbjörn Nilsson avgjorde dock en kvart in i andra halvlek men HBK var bara en ribbträff (Peter Andersson) från att kvittera i matchens slutskede.

I HBK tackade veteranen Sigge Johansson för sig efter elva säsonger i HBK med dubbla SM-guld och landslagsspel. Sigge missade för övrigt inte en enda match från juni 1977 till elitkarriären var över i oktober 1984.

Överlag hade HBK problem med målskytten och svarade bara för sex mål på elva hemmamatcher. I sju av matcherna gjorde inte HBK mål på Örjans vall. Totalt gjorde de bara mål i elva av matcherna.

Under året spelade Mats Jingblad sina fyra sista A-landskamper.