Tillbaka där elitkarriären började

När HBK skulle avsluta säsongen 2010 fick dåvarande tränaren Lasse Jacobsson återbud och ringde in Marcus Antonsson. Han befann sig då på älgjakt men hans pappa Rickard körde honom till 25:an där han mötte HBK-bussen. Sen dess har mycket hänt i Marcus karriär. Spel har det blivit i Kalmar FF, Leeds, Blackburn, Malmö FF och Stabaek BK innan han nu återvänder till HBK.
Bildtext: I sin senaste match på Örjans vall som HBK:are gjorde Marcus Antonsson två mål mot Falkenbergs FF i oktober 2014. Här jublar han efter ett av målen i 4-0 matchen.


Marcus Antonssons fotbollskarriär började hemma i Unnaryd. Där spelade han fram till några månader innan sin 18-årsdag då han bestämde sig för att söka lyckan inne i HBK:s Akademi. I slutet på sin andra säsong i Bollklubben fick han göra allsvensk debut borta mot Djurgården i oktober 2010.


Vid debuten var Lasse Jacobsson tränare i HBK och året därpå blev det först på sommaren som Josep Pep Clotet gav honom chansen. I spanjorens sista match som tränare fick Marcus göra ett inhopp mot AIK. Det blev betydligt fler chanser när Jens Gustafsson tog över och i sista matchen borta mot Mjällby fick han förförsta gången vara startspelare.


2012 i Superettan var han avbytare i samtliga matcher men hoppade in vid 18 tillfällen. Det blev dock bara ett mål och det var i bortamatchen mot Umeå i maj. Antonsson skulle dock svara för ett mål till under säsongen – och det var lite av årets mål, och kanske t o m det avgörande målet för uppflyttning till Allsvenskan. För när han gjorde 3-0 hemma mot Sundsvall i första kvalmatchen så innebar det i praktiken att HBK var klara för Allsvenskan.



Marcus Antonsson jublar efter att ha avgjort matchen mot Syrianska FC 2013. På bilden syns även Mikael Boman och Andreas Landgren.


Tillbaka i Allsvenskan 2013 var han åter avbytare i de flesta matcherna men han svarade för fyra mål som alla gav viktiga poäng för HBK. Han avgjorde i slutminuten borta mot Syrianska, kvitterade mot samma lag hemma på Örjans vall och i sista omgången gjorde han båda målen när det blev 2-2 mot Brommapojkarna.


2014 var han bara med i startelvan vid ett tillfälle under första halvan medan han på hösten spelade de flesta av matcherna i anfallet tillsammans med Mikael Boman. Det skulle dröja till omgång 26 innan första målet kom då han sprang in en boll på Grimsta mot IF Brommapojkarna. Ytterligare fem mål producerades av Antonsson i de kommande omgångarna, då han gjorde dubbla mål både mot Kalmar FF och Falkenbergs FF.


2015 gick han över till Kalmar FF och vann där den interna skytteligan på tolv mål. Efter en fin vår året därpå skrev han på för Leeds United, där han fick sin gamle tränare Josep Pep Clotet som assisterande tränare. Första säsongen fick han inte så mycket speltid i Leeds och lånades därför ut till League One-laget Blackburn Rovers i augusti 2017.



Antonsson jublar efter att ha gjort mål för Leeds United mot Sheffield Wednesday 2016.


Sommaren 2018 skrev han på för Malmö FF och var med om att skjuta dem till Europa League. Under sina två första säsonger i MFF spelade han inte mindre än 25 internationella matcher och svarade för sex mål. Under förra året fick han dåligt med speltid i Malmö FF och blev under hösten utlånad till Stabaek BK i Norge. Han spelade ändå så pass många matcher för MFF  att han fick mottaga ett SM-guld efter säsongen.


Utlåningen var över och han var tillbaka i Malmö FF. Så sent som i lördags spelade han sin sista match i MFF och gjorde ett mål mot HBK i cupmatchen. Senare samma kväll värvade MFF en ny anfallare, vilket gjorde att det än tydligare blev aktuellt med en utlåning för Antonsson.



MARCUS ANTONSSON

Född  8 maj 1991

Från  Unnaryds GoIF 2009, till  Kalmar FF 2015

Allsvenskamatcher/mål  53/10

Kvalmatcher/mål  4/1

Superettan-matcher/mål  18/1

Allsvensk i Kalmar FF 2015-16 (41/22), Malmö FF 2018-20 (49/14)

UEFA-matcher/mål  25/6 med Malmö FF

ChampionChips-matcher/mål 16/1 med Leeds United

League One-matcher/mål 31/7 med Blackburn Rovers

Svensk mästare 2020 med Malmö FF

Klubbar Unnaryds GoIF (-2008), Halmstads BK (2009-14), Kalmar FF (2015-16), Leeds United (2016-17), Blackburn Rovers (2017-18), Malmö FF (2018-21), Stabaek BK (2020, lån)