Stark höst gav slutspelsplats

En höst som inleddes med sju raka matcher utan förlust gav HBK en slutspelsplats, men där blev Malmö FF för svåra. Mats Jingblad blev skyttekung både i HBK (12 mål) och i landslaget (7 mål).
Bildtext: Tommy Frejdh jublar efter ett mål hemma mot Östers IF och Ulf "Muffin" Sjölin är på väg fram för att gratulera honom. I bakgrunden står en inte lika nöjd Karl-Gunnar Björklund.

I premiären borta mot Hammarby IF gjorde debutanten Bengt Månsson Allsvenskans snabbaste mål men söderbröderna vände matchen till 2-1. Därefter var det hemmamatch mot mästarna IFK Göteborg som innebar förlust 0-2. Detta följdes upp av 1-1 hemma mot IK Brage och HBK låg sist i serien efter tre omgångar.

I bortamatchen mot BK Häcken blev det seger med 2-0 efter mål av Peder Amberntsson och 18-åringen Roger "Nemo" Johansson. Detta följdes av lite blandade resultat där 0-5 på Värendsvallen mot Östers IF var förnedringen, men där HBK efter halva serien låg åtta efter 2-0 seger hemma mot Gefle IF.

Mats Jingblad laddar mot Östers IF och detta beskådas av deras lagkapten Per-Olof Bild.

Bara dagarna efter segern mot Gefle IF presenterade HBK en ny målvakt i rutinerade Ken Allen. Detta medförde att Carl-Johan Jönsson lånades ut till sin moderklubb Getinge IF.

Hösten började bra med 4-1 borta mot Gefle IF och detta följdes av upp 3-2 hemma mot BK Häcken. 2-2 borta mot IK Brage innan HBK spelade fyra raka matcher utan att släppa in mål och vann tre av dessa.

Det blev sen förluster i de två sista bortamatcherna mot Malmö FF och IFK Göteborg, men hemma på Örjans vall avslutade man serien med sju raka utan förlust.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 31 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Sexa i serien och i slutspelet blev det Malmö FF i kvartsfinalen. Hemma på Örjans vall gav Sigge Johansson HBK ledningen i början på andra men där MFF vände till 1-2 och där det avgörande målet kom i 90:e minuten efter att missat en utrusning och Anders Palmér kunde lägga in bollen i ett övergivet mål.

Hemma mot Mjällby AIF gör 18-årige Roger "Nemo" Johansson 1-0 målet i matchen.

I returen satsade Jan Mak på en offensiv taktik för att försöka göra första målet i matchen men redan efter sex minuter stod det 0-1. Ytterligare ett "iff-iff"-mål före paus och i andra halvlek rann det i väg till 0-6.

Under hösten fick Mats Jingblad spela med herrlandslaget och var bl.a. med när Sverige slog Italien i Neapel med 3-0. Efter säsongen var han med på landslagsturné till Västindien och där han svarade för hattrick både mot Trinidad och Barbados. Med på denna turné var även Peter Larsson som därmed fick debutera i landslaget.