Oj, så nära guldet...

Nye tränare Janne Andersson fick sätta ihop ett nytt anfallspar när de gamla Igor Sypniewski och Robert Andersson lämnat. Han hittade Yaw Preko i Turkiet och lånade in Markus Rosenberg från Malmö FF. Det blev succé och HBK var bara en halvlek ifrån att vinna SM-guldet.
Bildtext: Markus Rosenberg jublar efter att ha gjort 1-0 i seriefinalen mot Malmö FF, från vilka han var utlånad ifrån till HBK.

I premiären borta mot Örebro SK blev det 0-1 i inledningen men Magnus Svensson kvitterade ganska snabbt. Runt paus gick HBK ifrån till 4-1 och vann till slut med 5-2. En riktigt bra start för HBK och som följdes upp med 1-0 hemma mot Trelleborgs FF.

Mållöst på Gamla Ullevi mot IFK Göteborg innan Helsingborgs IF kom till Örjans vall. Strax före paus ledde HIF med 2-0 men på övertid i första halvlek fick Markus Rosenberg göra sitt första mål på hemmaplan. I andra vände HBK till 3-2 och hade startat med tio av tolv poäng.

Hemmaseger direkt. Sharbel Touma gjorde enda målet när Trelleborgs FF besegrades med 1-0 på Örjans vall. Här blir han omklappad av Mikael Nilsson och Tomas Zvirgzdauskas.

Det var inte stopp där. HBK fortsatte att rada upp segrar och slog i tur och ordning AIK, borta (2-0), Landskrona BoIS, hemma (5-3), Kalmar FF, borta (3-1) och IF Elfsborg, hemma (3-0). På de inledande åtta omgångarna hade det blivit sju vinster, en oavgjord och noll förluster med målskillnaden 22-8. Enda smolken var att Per "Texas" Johansson gick sönder i bortamatchen mot AIK och missade resten av säsongen.

I sista matchen innan EM blev det sen förlust borta mot GIF Sundsvall. Återuppstarten blev sedan två matcher på Örjans vall med liknande avslutningar men på olika sätt. Först hemma mot Djurgården blev det tidigt 0-2 men i 95:e minuten kunde Tommy Jönsson kvittera till 2-2.

Veckan efter ledde HBK med 2-0 mot bottenlaget Örgryte IS med bara fem minuter kvar av ordinarie tid. ÖIS hann göra två mål och det slutade 2-2.

Nu väntade toppmatch mot Malmö FF borta. Inför över 20 000 åskådare vann MFF med 2-1 men HBK borde haft poäng. HBK jagade poäng och på övertid slängde man in målvaktsreserven Marcus Sahlman på topp, för att denne skulle försöka vinna nickduellerna. Nu blev så inte fallet, men en mycket märklig allsvensk debut.

Yaw Preko jublar efter ett av sina mål på Örjans vall. Den tidigare OS-medaljören (brons 1992) firar ihop med Sharbel Touma.

Sex dagar senare slog HBK Hammarby på hemmaplan med 2-1 inför 15 547 åskådare och ledde serien efter halva serien. För Mikael Nilsson var det sista matchen med gänget då han lämnade för spel i Southampton.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 12 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Därefter blev det klar seger i Landskrona med 4-0 innan det blev smolk i bägaren när man förlorade på hemmaplan för enda gången under året. Detta mot AIK som senare skulle få lämna Allsvenskan.

Nu kom en period med bara en seger på fem matcher och HBK låg i trea i guldracet efter Malmö FF och IFK Göteborg. En av matcherna var mot Malmö FF hemma och här gav Markus Rosenberg HBK ledningen med 2-0 i paus. I andra halvlek både reducerade och kvitterade MFF och i sluttabellen blev det avgörande.

HBK kom i gång igen och pulveriserade Trelleborgs FF borta med 4-0 innan man vann än större mot Örebro SK med 5-0. Rosenberg var i toppform och svarade för fem mål under dessa två matcher.

1-1 borta mot IF Elfsborg efter sen kvittering av Patrik Ingelsten följdes upp av 1-0 hemma mot Kalmar FF. Med två omgångar kvar ledde HBK återigen serien. Alla tre lagen hade 46 poäng men HBK hade bäst målskillnad (+25) före MFF (+19) och IFK (+14).

I näst sista omgången väntade Helsingborgs IF borta och Markus Rosenberg gjorde två före paus och HBK kunde till slut vinna med 2-1. Samtidigt vann Malmö FF borta mot IFK Göteborg och nu stod det mellan HBK och MFF inför sista matchen.

Det var nära att 20-årige Dusan Djuric hade blivit guldhjälte efter att ha gett HBK ledningen med 1-0 i avgörande fajten mot IFK Göteborg.

Inför 16 867 åskådare tog HBK emot IFK Göteborg. Tidigt i matchen blev skyttekungen Markus Rosenberg skadad efter en tuff närkamp med Kalle Svensson. Båda fick till slut lämna plan. Markus gick av fem minuter in i andra då det inte gick att spela längre och Kalle blev utvisad i 67:e minuten.

Då hade Dusan Djuric precis före halvtidssignalen gett HBK ledningen med 1-0 men åtta minuter på andra halvlek fick IFK en straff som omsattes. Samtidigt nere i Malmö fick MFF en straff mot Elfsborg som resulterade. Några fler mål blev det inte, trots några riktigt fina chanser. Säsongen som var värd ett guld slutade med ett stort silver för Janne Anderssons mannar.

Under året spelade Mikael Nilsson åtta landskamper och var med i EM-slutspelet och efter säsongen fick Sharbel Touma debutera. Tomas Zvirgzdauskas spelade tre landskamper för Litauen.