Oavgjort mot Landskrona BoIS

I kvällens träningsmatch ställdes Halmstads BK mot Landskrona BoIS som gör comeback i elitfotbollen efter att ha besegrat Dalkurd i kvalet till Superettan i höstas. Efter en fin förstahalvlek gick skåningarna till pausvila med en rättvis 1-0-ledning. I andra halvlek höjde sig HBK och kvitterade genom Sadat Karim. Slutresultat: 1-1.

Magnus Haglund inför matchen:

”Vi kommer från en period då vi har varit tungt nedtränade. Snart släpper vi lite på träningen, då kommer benen bli lättare. I Svenska cupen var det framförallt lärorikt att möta Malmö FF. Mot ett sådant lag har man inte råd att ge bort en millimeter, det utnyttjas direkt. Det är något vi tar med oss och lägger på minnet. Samtidigt har planen hela tiden varit att vara som bäst från april och framåt för att vinna en plats i Allsvenskan 2022, det är där prioriteringen ligger.”

”I dag är målsättningen att sätta press på motståndarna, sen får vi se hur det biter. Extra spännande att se Marcus Antonsson och de egenskaper han bidrar med. Samhandlingen kan vi inte ha så höga krav på för hans del ännu men på sikt tror vi att han blir en fantastisk spelare för HBK.”

Ettbollskickligt Landskrona var inte blyga i matchöppningen och etablerade oftaanfallsspel på HBK:s planhalva. Via spelvändningar och fint passningsspel komde framåt och skapade en del oreda, främst från högerkanten, men inget av demånga inläggen hotade på allvar. Med kvarten spelad hade HBK bara iundantagsfall kommit framåt.

Efter den något avvaktande HBK-inledningen fick de blåsvarta till sist fatt i bollen och lyckades hålla den inom laget i något längre perioder. Debuterande Marcus Antonsson låg på rulle men den sista passningen ville dittills inte leta sig fram. Första HBK-avslutet dröjde tills matchminut 23, ett skott utifrån av Simon Lundevall som via Landskronaben rann ut till en resultatlös hörna.

Strax därefter (25) kom matchens första heta möjlighet, och den var Landskronas. Efter en omställning tog Filip Olsson avslut från en position något till vänster runt straffområdeslinjen. Bollen gick farligt mot bortre stolpen, men lyckligtvis utanför.

En boll hamnade i maskorna bakom Landskronamålvakten (29) efter att bollen spelats in från höger till Mikael Boman som elegant vinklade in den ur dålig vinkel, men avblåst för offside.

Målet kom istället med dryga halvtimmen spelad (31). Lite väl enkelt kom Landskrona fram och igenom, återigen på högerkanten. Efter HBK-nickskarv damp inlägget först ned hos en svartvit, ingen träff, och sedan hos nästa som skickade in bollen hårt bakom Nilsson Säfqvist. Något passivt försvarsspel av HBK, 0-1 till Landskrona.

Nära utökad Landskronaledning (42) efter en till synes intränad hörnvariant som avslutades med fint skott av Robin Hofsö, strax utanför.

0-1 i paus. Halvleken gick till Landskrona BoIS, såväl mål- som spelmässigt. Gång på gång hotade de från högerkanten, ofta via kantspringaren Dennis Olofsson, samtidigt som HBK hade problem med att komma framåt mer än sporadiskt.

När andra halvlek blåstes igång hade HBK genomfört två byten. Thomas Boakye och Sadat Karim ersatte Phil Ofuso-Ayeh och Mikael Boman.

Matchbilden från första halvlek bestod i öppningen av den andra, fortsatt Landskronagrepp. Men halvlekens första möjlighet var Halmstads. Joel Allansson hittade Antonsson (54) som kom loss i ett friläge ur dålig vinkel till höger. Det låga avslutet sökte bortre stolpen men en fin benparad av målvakten.

Landskrona fortsatte försöka framåt med högt bolltempo. Efter ett inspel avslutades farligt i straffområdet (58), men efter touch gick bollen strax utanför Nilsson Säfqvists högra stolpe.

Mycket nära HBK-mål (68) då Andreas Johansson med precision nådde Antonsson i djupet. Återigen friläge, även denna gång från höger. Målvakten mötte upp och Antonsson lobbade – i ribbans ovansida och ut.

Matchen präglades nu av kamp och ett böljande spel. Halmstad lyckades inte etablera något vidare offensivt tryck, men defensivt var vänsterkanten stabiliserad.

Fin parad av Nilsson-Säfqvist (72) på avslut från halvdistans efter ex-HBK:aren Oscar Petersson långa offensiva löpning.

Byte i HBK (75). Amir Al-Ammari ersattes av Dusan Djuric.

Kvitteringen kom genom Sadat Karim (78). En hög lyra nådde Thomas Boakye djupt nere till höger. Med en fin aktion tog han ned och förflyttade boll i samma rörelse och skickade den sedan in hårt mot Sadat Karim som bara hade att springa in den i mål vid bortre stolpen.

Detta markerade inledningen på en bättre HBK-period. Lundevall förflyttade boll (82) och tog sig skickligt förbi ett par Landskronaspelare, ett anfall som avslutades med ett fint volleyläge för Erik Ahlstrand centralt i boxen – men målvakten lyckades avvärja.

Det blev inga fler mål denna afton och matchen slutade 1-1 efter att HBK bjudit på en markant bättre andra halvlek än den första, dock utan att glänsa.

Marcus Antonsson efter slutsignalen:
”Det är skönt att komma igång med nya gänget! Första halvlek var tyvärr riktig dålig idag men vi tog oss i kragen i den andra och det känns bra att avsluta så. För min del borde det ha blivit något mål. Jag hade tre möjligheter i andra halvlek. En där målvakten gjorde en fin benparad, en då skottet blockerades av en back, annars är det mål, och lobben i ribban. Efter bara en träning med laget har jag inte kommit in i det helt och hållet men det kommer. Målen också.”

HALMSTADS BK – LANDSKRONA BOIS 1 - 1

Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofuso-Ayeh (Thomas Boakye, 46), Andreas Johansson, Edvin Kurtulus, Andreas Bengtsson – Erik Ahlstrand, Joel Allansson, Amir Al-Ammari (Dusan Djuric, 75), Simon Lundevall – Mikael Boman (Sadat Karim, 46), Marcus Antonsson

Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Joseph Baffo, Isac Larsson Alexander Berntsson, Alexander Johansson
Mål: 0-1 (31), 1-1 Sadat Karim (78)

Domare: AdiAganovic, Kristianstad

Publik: 0 (Söndrums IP, Halmstad)