Mak släppte fram debutanter

HBK tog sig till det nya slutspelet med nio debutanter, vilket får betraktas som en stark bedrift. Väl i slutspelet var man till slut chanslösa mot UEFA-mästarna IFK Göteborg.
Bildtext: Tränare Jan Mak lät nio debutanter spela för HBK i Allsvenskan. Bakre raden Tommy Frejdh, Ola Svensson, Peter Larsson. Mellersta raden Carl-Johan Jönsson, Mikael Gustafsson, Leif Nilsson, Ulf Sjölin, Eggert Gudmundsson. Främre raden Magnus Peterson.

Inför säsongen tappades mycket erfarenhet då flera gamla guldhjältar hade spelat färdigt, bl.a. Lennart Ljung, Hans Selander och Rutger Backe. In värvades två spelare från Vätterns södra strand; Tommy Frejdh från Jönköpings Södra IF och Peter Larsson från IF Hallby.

Dessa båda, tillsammans med Carl-Johan Jönsson, fick som debutanter uppleva 1-4 i Kalmar. En tuff inledning men på de kommande tio matcherna till vändningen kom bara ytterligare en förlust. Visserligen en rejäl mot de nyblivna UEFA-mästarna IFK Göteborg där det blev 1-5 på bortaplan.

Debutanterna Peter Larsson och Tommy Frejdh stoppar en hammarbyare i matchen på Örjans vall.

Efter halva serien låg HBK fyra i tabellen utan förlust på hemmaplan. Tre av deras fyra segrar dittills hade tagit på Örjans vall och en togs på bortaplan på Kopparvallen när Åtvidabergs FF besegrades med 2-0.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 32 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Efter vändningen blev det tufft på bortaplan och fem av höstens sex bortamatcher fick man sätta sig i bussen utan något poäng med sig hem. Det var endast i bortamatchen mot IFK Norrköping som det blev seger efter att Tommy Frejdh gjort enda målet i matchen.

På hemmaplan fortsatte man att ta poäng och det var bara Östers IF som kunde lämna Örjans vall med full pott efter en 4-2 seger för Växjölaget.

I näst sista omgången blev det förlust borta mot IK Brage med 2-3, efter att ljuset slocknat på Domnarvsvallen och matchen var avbruten i 45 minuter. Detta gjorde att inför sista omgången låg HBK sjua och det var fyra lag som slogs om de två sista platserna i det nya SM-slutspelet. HBK var en poäng före Örgryte IS och Kalmar FF, dessa skulle mötas i sista omgången, samt IFK Norrköping.

Efter ett tidigt 0-1 mål i hemmamatchen mot AIK så låg HBK under slutspelsstrecket en stund. Man kom upp på säkrare mark när Jan Jönsson kvitterade mitt i första halvlek och än bättre blev det när Peter Andersson gjorde 2-1 i början på andra. Detta höll sig till sista minuten när AIK snöpligt kvitterade. HBK klarade sig till slutspel men målet innebar SM-kvartsfinal mot IFK Göteborg i stället för mot Hammarby IF.

Peter Andersson kom tvåa i allsvenska skytteligan med sina tio mål. Här gör han ett av dem i matchen mot IFK Norrköping.

HBK började hemma och Peter Larsson gav lag ledningen på straff i inledningsminuterna. Dock kvitterade Dan Corneliusson efter dryga kvarten och det resultatet stod sig matchen ut. Uppe i Göteborg punkterade nämnde Corneliusson matchen med två mål i mitten på första halvlek och när Glenn Strömberg gjorde trean i början på andra var det över. I slutet reducerade Stefan Hermansson till 3-1. HBK:s säsong var därmed över.

Under en säsong med inte mindre än nio debutanter, kom Peter Andersson tvåa i skytteligan med sina tio mål. För "Lie" Larsson tog säsongen och karriären slut i juli när han fick en knäskada på Söderstadion mot Hammarby IF. Tre gamla guldhjältar, Claes-Göran "Lillis" Karlsson, Anders Westergren och Alf Peterson, spelade sporadiskt och tog farväl av elitfotbollen under året.

Mats Jingblad fick debutera i herrlandslaget och svarade för ett mål när det 2-2 borta mot Tjeckoslovakien.