Ljung höll nollan 13 gånger

Det blev en kopia på föregående säsong. Åttonde plats i serien och ingen bortaseger, vilket innebar 26 raka matcher på bortaplan utan seger sedan första guldet säkrades i Norrköping i oktober 1976.
Bildtext: Lennart Ljung höll inte nollan mindre än 13 gånger. Här syns han i action mot Malmö FF på Örjans vall. Övriga HBK:are är Peder Amberntsson och Alf Peterson.

Om det gick mindre bra på bortaplan så började det riktigt bra hemma på Örjans vall. Fem raka segrar och inget insläppt mål på hemmaplan. I premiären hemma mot Åtvidabergs FF avgjorde debutanten Nils-Olof Pettersson med matchens enda mål. Förlust i Kalmar följdes upp av 0-0 borta mot IFK Norrköping.


Kramkalas på Örjans vall när Sigge Johansson gjort matchens enda mål mot IFK Göteborg. Rutger Backe sträcker armarna i luften medan Roland Johansson och Mats Jingblad gratulerar matchhjälten.

Ny hemmamatch mot IFK Göteborg och då var det Sigge Johanssons tur att göra enda målet. 2-2 på Värendsvallen följdes upp av två hemmasegrar mot Hammarby IF (1-0) och Örebro SK (2-0). Tio poäng efter sju matcher gav en fjärdeplats när det var dags för VM-uppehåll (Argentina).

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 36 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.
 
När Allsvenskan startade igen i juli gick det inte riktigt lika bra längre. Tre poäng på de fem första matcherna gjorde att HBK tappade lite jämfört med topplagen och låg på en sjätteplats vid vändningen.

Just vändningen var lite typisk för HBK detta år, då det skilde på hemma- och bortaplan, Först besegrade Landskrona BoIS på hemmaplan med klara 4-1 och en vecka senare blev det förlust mot samma lag med ännu klarare 0-5.


Hasse Selander ger HBK ledningen med 1-0 i hemmamatchen mot Västerås SK. HBK:aren till vänster är Rutger Backe.

På höstens sex hemmamatcher blev det bara en vinst mot Västerås SK, innan de spelade fem raka hemmamatcher utan vinst. Under den sista delen av serien var HBK förankrade på åttonde plats i serien och de avslutade serien med tre raka 0-0 matcher. Detta innebar att Lennart Ljung kom upp i inte mindre än tretton nollor. Nio av dessa hölls på Örjans vall.

Vid sidan om Roy hade HBK tagit in ett ytterligare en engelsman som assisterande tränare: Colin Toal. Denne var bara en säsong i föreningen och blev senare allsvensk tränare för IFK Norrköping.


1978

Placering  8:a
Största seger  HBK - Landskrona BoIS  4 - 1 
Största förlust  Landskrona BoIS - HBK  5 - 0 
Antal spelare  16
Flest matcher  Lennart Ljung, Bertil Andersson, Hans Selander, Rutger Backe och Sigge Johansson, 26
Bäste målskytt  Rutger Backe, 5
Tränare  Roy Hodgson
Ass. tränare  Colin Toal
Fotbollssektions ordförande  Stig Nilsson

Tabellrader
Hemma   13   7   4   2   16 -    8   18
Borta      13    0   7   6   8 -    21    7
Totalt     26   7   11   8  24 -  29   25

Nya spelare 

Nils-Olof Pettersson (Markaryds IF)

Bengt Sjöholm (Trelleborgs FF)

Lämnat

Lars Carlsson (Västerås SK)

Johnny Wärn (IFK Malmö)

Lennart Larsson (Schalke 04)


Tabell 1978