HBK undvek kvalspel

Under nye holländaren Jan Maks ledning låg HBK på kvalplats med bara fyra omgångar kvar. Men med en strålande avslutning med tre 1-0 segrar på fyra matcher klarade sig HBK kvar utan att behöva kvalspel.
Bildtext: Peder Amberntsson, Peter Andersson och "Lie" Larsson gjorde alla mål på Elfsborg.

Det blev seger i premiären när Peder Amberntsson i slutminuterna satte matchens enda mål på straff mot nykomlingen AIK på Örjans vall. Med bara en seger på de sex närmaste matcherna låg HBK på näst sista plats efter 2-6 borta mot IFK Göteborg.


Säker straffskytt i Peder Amberntsson mot Elfsborg på Örjans vall. Övriga HBK:are på bilden är Lennart "Lie" Larsson, Mats Jingblad och Rutger Backe.

Inför vändningen skulle HBK möta tokjumbon Djurgårdens IF som bara tagit tre poäng på de tolv fösta matcherna. I första matchen på Stadion ledde HBK med 2-0 efter sexton minuter, men järnkaminerna vände och vann med 3-2.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 33 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

I  returen veckan efter tog HBK ledningen med 2-1 med en kvart kvar och ledde fram till 87:e minuten då Djurgården först kvitterade och strax därefter gjorde avgörande 3-2.

Det blev en tuff höst och efter 18 omgångar låg HBK näst sist och skulle till Malmö Stadion för att möta MFF. En enklare uppgift kan man ha, men bollklubbarna tog sig i kragen och vann överraskande med klara 5-2.


Jan Jönsson och Bengt Sjöholm jublar över ett av målen i den överraskande bortasegern mot Malmö FF.

Det följdes upp av 1.-0 hemma mot Kalmar, men med två raka förluster låg de på elfte plats med fyra omgångar. HBK visade styrka och vann först mot Östers IF hemma på en regntung plan efter att Sigge Johansson avgjort med matchens enda mål.

Borta mot Elfsborg kvitterade Rutger Backe till 1-1 och i de två avslutande matcherna vann HBK med 1-0 mot både Åtvidabergs FF och AIK efter mål av "Lie" Larsson och Mats Jingblad.

Lennart Ljung var tillbaka i målet och stod samtliga matcher. Det var dock hans sista år, precis som för flera andra gamla guldhjältar; Bo Mattsson, Hans Selander, Bengt Sjöholm och Rutger Backe. 

Under våren gjorde Lennart "Lie" Larsson sina två sista A-landskamper.


1981

Placering  9:a
Största seger  Malmö FF - HBK   2 - 5 
Största förlust  IFK Göteborg - HBK  6 - 2 
Antal spelare  19
Flest matcher  Lennart Ljung, Jan Jönsson och Sigge Johansson, 26
Bäste målskytt  Mats Jingblad, 9
Tränare  Jan Mak
Hjälptränare  Rolf Andersson 
Fotbollssektions ordförande  Stig Nilsson

Tabellrader
Hemma   13   8   0   5   16 - 15   16
Borta      13    3   2   8   19 - 29    8
Totalt     26   11   2   13  35 - 44  24

Nya spelare 

Peter Andersson (BK Astrio)

Mikael Gustafsson (Laholms FK)

Mikael Johansson (GAIS)

Carl-Johan Jönsson (Getinge IF)

Frank Schinkels (Feyenoord)

Lämnat

Stefan Larsson (Östers IF)

Bengt-Göran Svensson (Smålandsstenars GoIF)

Stefan Regfeldt (slutade)

Under säsong

Mikael Johansson (GAIS)


Tabell 1981