Guld och rekordnolla

HBK vann Allsvenskan rättvist! Det kan man konstatera efter att laget lett serien i samtliga omgångar utom de två första och omgång 5. Ändå vann HBK "bara" sju av tretton hemmamatcher och var bättre på bortaplan med nio segrar. Och det var i en bortamatch som det senaste guldet säkrades...
HBK hade inte gjort några större förändringar i truppen. In hade bara Mikael Nilsson, från Åhus Horna BK, kommit och försvunnit hade spelare som bara spelat sporadiskt förra säsongen gjort.

HBK fick en perfekt start på säsongen med 2-0 nere mot Trelleborgs FF, innan man tog emot AIK på Örjans vall och vann med förkrossande 4-0. Detta följdes upp av två 1-0 segrar mot Västra Frölunda IF och IF Elfsborg. Mot boråsarna fick HBK straff på övertid och den förvaltades av Stefan Selakovic.

Under de inledande fyra matcherna gjorde Stefan Selakovic inte mindre än sex mål. Här i stort juble sedan han gjort 1-0 mot Elfsborg på övertid. Firande lagkamrater är Mikael Gustavsson och Fredrik Andersson.

Fyra vinster och målskillnaden 8-0, varav sex av målen gjorts av Stefan Selakovic, ett av Robert Andersson och ett självmål av AIK:aren Mattias Thylander (senare bollklubbare).

Hemma mot Örgryte IS bröts både nollan bakåt och vinstsviten. I matchens 79:e minut gjorde Magnus Källander 1-0 till ÖIS och Håkan Svenssons målnolla stannade på 808 minuter, ett rekord som gäller än i dag (2021).
Stefan Selakovic fick chansen i 85:e minuten att bli matchhjälte och målskytt för femte matchen i följd men hans straff klarades av ÖIS-målvakten Thomas Perstedt. Förlusten var ett faktum.

Petter Hansson tog över hjälterollen när han svarade för ett hattrick när BK Häcken besegrades på bortaplan med 4-2. I bortamatchen mot Hammarby IF kom man i underläge med 0-2 men det stoppade inte HBK, som vände och till slut återigen kunde vinna med 4-2.

Detta följdes upp av tre raka matcher utan mål, varav hemmamatcherna mot Örebro SK och IFK Norrköping båda förlorades med 0-1. Innan serien skulle vända återstod tre matcher och HBK tog tag i det igen.

Borta mot GIF Sundsvall vann HBK med 2-1 trots att man sista halvtimman fick spela med tio man sedan Håkan Svensson blivit utvisad. Detta gjorde att Conny Johansson fick göra allsvensk debut och även stå efterföljande match mot Helsingborgs IF hemma där HBK vann med 3-1.

I seriefinalen borta mot IFK Göteborg var Håkan Svensson tillbaka mellan målstolparna och släppte endast in en reducering med drygt tio minuter kvar. Men då hade Robert Andersson och Henrik Bertilsson gjort var sitt mål och HBK kunde vinna med 2-1. Det var HBK:s sjätte bortavinst på sju matcher och serieledningen var efter halva serien fem poäng.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 16 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Men poängavståndet var uppätet tre omgångar senare efter förlust mot HIF på Olympia och 2-2 både mot GIF Sundsvall hemma och IFK Norrköping borta.

Mot GAIS hemma avgjorde Torbjörn Arvidsson i slutminuterna och gjorde matchens enda godkända mål. Michael Svensson hade tidigare fått bollen i mål men efter lite rabalder dömdes målet bort för hands. 2-2 borta mot mot IFK Göteborg i nästkommande match innan HBK med fem raka segrar i praktiken säkrade guldet.

Segrar mot Örebro SK (2-1), Hammarby IF (4-1), Örgryte IS (2-1), BK Häcken (4-1) och Västra Frölunda IF (2-0). Med tre omgångar kvar ledde HBK serien med nio poäng och sexton mål.

Läget kunde dock varit annorlunda efter matchen mot ÖIS. Det stod 1-1 i matchen när Håkan Svensson blivit utvisad efter att fått Johan Elmander på fall. Rött kort för andra gången under året för rekordmålvakten och straff för hemmalaget. Marcus Allbäcks straff klarade dock Conny Johansson och en stund senare stressades hemmalaget Martin Ulander till att nicka bollen i eget mål efter en utspark av just Conny.

Torbjörn Arvidsson har gjort matchens enda mål hemma mot GAIS och omfamnas av Jeffrey Aubynn och Stefan Vennberg.

Ett poäng räckte nu under de tre kommande matcherna för att säkra guldet. Första matchen borta mot AIK, som låg tvåa i tabellen, förlorades med 0-1, innan det var match i Borås mot IF Elfsborg.

Hemmalaget fick en gyllene chans att ta ledningen i första halvlek men Fredrik Berglund missade sin straff. Tommy Jönsson förvaltade efter paus HBK:s straff till 1-0 och när sedan Fredrik Gustafson gjorde sitt första HBK-mål när han i 90:e minuten definitivt säkrade föreningens fjärde guld.

Epilogen hemma mot Trelleborgs FF förlorades men HBK hyllades av 8 000 personer när föreningen för fjärde gången lyfte von Rosens pokal - ett bevis på att man var svenska mästare!

Under året deltog Michael Svensson (2) i herrlandslaget.