Förlust mot Malmö FF

I Svenska cupens tredje och sista omgång ställdes HBK mot svenska mästarna Malmö FF. Efter en förstahalvlek som dominerades av MFF men slutade 1-1 efter ett drömmål av Amir-Al-Ammari lyckades HBK inte stå emot anstormningen utan föll till slut med 1-4.

HBK:s lagkapten Andreas Johansson före avspark:

”Förlusterna i cupen är en besvikelse, självklart vill vi göra resultat och vinna matcherna. Men vi har tränat hårt länge och kanske inte varit helt i toppform, vårt primära mål är Allsvenskan. Idag möter vi svenska mästarna. Det är en härlig utmaning och möjlighet för oss att se om de delar vi jobbar på offensivt och defensivt håller mot riktigt svårt motstånd.”

Matchen blåstes igång och redan i andra spelminuten fick MFF en målmöjlighet. En förvånansvärt ensam Malmöspelare avancerade ohotad inåt längs kortlinjen till höger. Ett lågt inspel nådde Ola Toivonen som bara hade att sätta dit bredsidan för 1-0, men avslutet seglade ett par meter över och Toivonen begravde ansiktet i händerna i besvikelse.

Men två minuter senare hamnade bollen i maskorna bakom HBK:s målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist. Malmös Berget tog skott från straffområdeslinjen. Nilsson Säfqvist räddade men returen hamnade hos Nanasi som fick två möjligheter. Den första räddades återigen, men sedan fick Nilsson Säfqvist kapitulera. Avblåst för offside i förstaläget, dock. Fortsatt mållöst.

Malmö hade ett tydligt grepp om matchen och hotade främst från högerkanten. Endast i undantagsfall stack HBK upp offensivt. Vid ett av dessa (9) testade Joel Allansson utifrån. Bra träff men Marco Johansson i Malmömålet hade kontroll och bollen gick en bit utanför.

Malmömålet var mycket nära med knappa halvtimmen spelad (29). En misslyckad bakåtpassning från HBK ledde till omställning och friläge för Malmö – trodde alla. Men Amir Al-Ammari lyckades efter en defensiv maxlöpning fläka sig och blockera skottet.

Men till sist skulle MFF få hål på Halmstad då Toivonen hittade in till Marcus Antonsson som bara hade att vinkla in bollen. 1-0 (33).

Minuten efter var det nära igen. Antonsson löpte på en djupledsboll på vänsterkanten. Nilsson Säfqvist mötte upp men lurades av Antonsson som höll i istället för att avsluta. Istället kom ett inlägg mot bortre stolpen med Nilsson Säfqvist ur position, men nickavslutet utanför och över.

Halmstad stack oväntat upp och kvitterade, inte särskilt rättvist men oj så vackert då Erik Ahlstrand tunnlade sig förbi sin bevakning vid kortlinjen till höger, avancerade inåt och spelade snett-inåt-bakåt till Al-Ammari som fick fritt skottläge med sin vänsterfot. Det hårda vristskottet borrade sig otagbart in i Marco Johansons vänstra hörn, 1-1 (39).

HBK:s mål var vackert. Ahlstrands dribbling och Al-Ammaris vrist höll hög klass.

Halmstad hade nu några bra minuter med etablerat anfallsspel, någon offensiv hörna och ett ytterligare skottavslut från Al-Ammari, men denna gång högt över.

Resultatet stod sig till pausvilan.

Antonsson var på språng tidigt i andra halvlek (47) och kom helt fri efter en låg djupledsboll av Toivonen, men hårfin offside enligt linjedomaren.

Men målet skulle komma några minuter senare (51) då Nanasi skarvade in bollen i bortre hörnet efter ett snett-inåt-bakåt-inspel från vänsterkanten. 2-1 till Malmö FF.

Ett misslyckat uppspel av Joseph Baffo ledde till MFF-omställning (54). Antonsson stack in den till Toivonen som ensam med Nilsson Säfqvist inte gjorde något misstag. 3-1 till MFF.

Halmstad fortsatte uppträdda darrigt och i 57:e minuten borde det kanske blivit ännu ett Malmömål efter avslut från nära håll i straffområdet, men inte bättre än att Nilsson Säfqvist lyckades reflexparera och sedan hålla bollen.

Byte i HBK (71). Emil Tot Wikström ersattes av Simon Lundevall.

Men matchbilden bestod. En spelvändning av MFF (74) följdes av ett snabbt inspel till Sarr som avslutade högt i Nilsson Säfqvist högra hörn. 4-1 till MFF.

Nytt byte i HBK (74). Amir Al-Ammari ersattes av Dusan Djuric.

Något odisciplinerat och lojt HBK-spel mot slutet av matchen ledde till ytterligare några mycket farliga Malmömöjligheter, ett av dem ledde också till mål men än en gång offside. Det blev inga ytterligare mål, matchen slutade 4-1 till MFF.

Malmö FF - Halmstads BK, Svenska Cupen, 4-1 (1-1)

Startelva Malkolm Nilsson-Säfqvist - Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Thomas Boakye - Erik Ahlstrand, Joel Allansson, Amir Al-Ammari (Dusan Djuric, 74), Emil Tot Wikström (Simon Lundevall, 71) - Mikael Boman, Sadat Karim
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Andreas Bengtsson, Alexander Berntsson, Edvin Kurtulus, Isac Larsson
Mål 1-0 (33) Marcus Antonsson, 1-1 (40) Amir Al-Ammari (Erik Ahlstrand), 2-1 (51) Sebastian Nanasi, 3-1 (54) Ola Toivonen, 4-1 (74) Amin Sarr