Blev bara en säsong

Tillbaka i Allsvenskan efter tretton år men där räckte laget inte riktigt till. P.g.a. serieomläggning åkte bara ett lag ur och det blev HBK efter att GAIS gått förbi i sista omgången. Fjorton mål på 22 matcher är det genom tiderna det sämsta antalet gjorda mål, och då hjälpte inte att man besegrade de blivande mästarna Åtvidabergs FF på hemmaplan.
Bildtext: I trettonde omgången tog HBK sin första seger och det mot blivande mästarna Åtvidabergs FF. Här avvärjer Lennart Ljung och Ingvar Sandberg framför fötterna på Weine Wallinder. Till vänster syns Tommy Södergren och den andra spelaren i vit tröja är Conny Torstensson.

Comebacken i Allsvenskan började nere i Malmö mot regerande mästarna Malmö FF. Redan efter 21 minuter stod det 2-0 till MFF och strax efter paus blev det 3-0. HBK gjorde då ett byte när Jan Nissmo gick ut och in kom John Lindau, således det första bytet för HBK i Allsvenskan någonsin.

Det var en tuff inledning på serien med en poäng på de fyra första matcherna. I den femte matchen ställdes man borta mot den andra nykomlingen GAIS. Vid ställningen 2-1 till HBK fick laget en straff, som dock missades av Tommy Södergren. GAIS kvitterade och det blev en poäng med sig hem.


Fyra nyförvärv: Ingvar Sandberg (Djurgårdens IF), Jan Nissmo (Skövde AIK), Erling Persson (IFK Simrishamn) och Lennart Ljung (AIK).

På våren blev det blott fyra oavgjorda och våren avslutades med 0-4 på Kopparvallen mot Åtvidabergs FF.

Hösten började med hemmamatcherna mot de två topplagen AIK och Åtvidabergs FF. Först vann AIK med 2-0 på Örjans vall, men sen chockade HBK hela fotbollssverige när man slog de blivande mästarna Åtvidaberg med 3-1 på Örjans vall.

Har du missat de tidigare artiklarna om HBK:s allsvenska säsonger? De finns här tillsammans med andra historiska artiklar om HBK.
I dag återstår det 41 dagar till den allsvenska premiären den 11 april hemma mot BK Häcken.

Två raka 0-0 matcher på bortaplan mot Örgryte IS och Östers IF gjorde att man överlämnade jumboplatsen till GAIS. Men två raka förluster gjorde att man låg sist igen inför hemmamatchen mot just GAIS.

Med mål av Rutger Backe och Bengt-Göran Svensson tog HBK två viktiga poäng i bottenstriden, men efter katastrofala 0-7 mot Hammarby var man sist igen. Med två 0-0 matcher hemma mot Landskrona BoIS och Malmö FF så var HBK två poäng före GAIS inför sista omgången.


Det var en tung söndagseftermiddag i Örebro för Rutger Backe och Lennart Ljung. Fem år senare var de båda med i Sveriges bästa lag.

Eftersom GAIS slog Djurgårdens IF behövdes poäng på Eyravallen. Örebro SK tog ledningen med 2-0 men med tjugo minuter kvar reducerade Rutger Backe. Chanserna fanns. Sven-Gunnar Larsson reflexräddade en kanon från "Svängsta" Larsson, Bengt-Göran Svensson sköt i ribban, det ropades på straff men det blev ingen utdelning. Matchen slutade 2-1 och HBK fick lämna Allsvenskan efter en säsong.


1972
Placering  12:a
Största seger  HBK - Åtvidabergs FF  3 - 1
Största förlust  Hammarby IF - HBK  7 - 0
Antal spelare  22
Flest matcher  Ingvar Sandberg, 22
Bäste målskytt  Rutger Backe, 6
Tränare   Bernt Andersson
Lagledare  Sylve Bengtsson

Tabellrader
Hemma        11   2   4   5     6 - 14    8          
Borta            11   0   4   7    8 - 28    4     
Totalt           22  2   8  12   14 - 42   12

Nya spelare
Rutger Backe (IF Böljan)
Lennart Ljung (AIK)
Jan Nissmo (Skövde AIK)
Erling Persson (IFK Simrishamn)
Ingvar Sandberg (Djurgårdens IF)
Alf Peterson (egen produkt)
Bo Nilsson (juniorleden/IF Leikin 1970)
Lämnat
Bo Göransson (BK Astrio)
Lars-Göran Nilsson (Laholms FK)
Christer Hackberg (Nyhems BK)
Under säsong
Lars Nordin (Strömsnäsbruks IF)

Tabell 1972