Vändning ledde till tre nya poäng

En match med mycket dueller och en tuff kamp på Södermalms IP i Skövde i första seriematchen mellan lagen sedan början på 70-talet.
HBK inledde väl. Första bra chansen fick HBK på Erik Ahlstrands hörna i tredje minuten. Men bollen gled på något sätt förbi alla HBK:arna. Det dröjde till sjunde minuten innan Skövde kom in på HBK:s planhalva och det ledde till en fast situation på hörna som ställde till lite problem men Jack Cooper Love sköt dock utanför.

Mycket fasta situationer genom hela första halvlek. Till båda lagen. Frisparkar på offensiv planhalva, inkast och hörnor.
  • Gustav Friberg i Skövde har nog Superettans längsta inkast och varje möjlighet tas till vara på. I den 10:e minuten ledde en sånt inkast till en tilltrasslad situationen i målområdet. Nästan som en hörna vid varje inkast.
  • På en variant i den 13:e minuten kom Ofosu-Ayeh till avslut på hörnan och sen kontrade Skövde och Thomas Boakye kände sig nog tvungen att stoppa anfallet. Gult kort förstås.
  • 24:e minuten. Erik Ahlstrand blev nedriven i vänster innerkorridor mitt på Skövdes planhalva. Svedbergs frispark var av bra kvalitet och Sadat Karim fick nicka. Dock avvinkat för offside.
  • Inkast Skövde i 26:e minuten. Skövde packade in 6-7 man i HBK:s straffområde varje gång. Denna gång dock frispark till Malkolm Nilsson Säfqvist efter ruff.
  • 28:e minuten. Hörna HBK. Andreas Johansson fick komma till avslut på bortre. Skottet täcktes via försvarare tillbaka på "Ante G" och inspark till hemmalaget.
  • 33:e minuten. Hörna Skövde och mål till hemmalaget. Nick med konstig bollbana in vid första stolpen. Målskytt Filip Schyberg.
  • 36:e minuten. Efter en minut med tre inlägg i HBK-anfallet ledde till slut till HBK-hörna. Jonathan Svedberg med bollen och kvittering kom av Andreas Johansson som tryckte in bollen på bortre stolpen med knät(!).

Ante och Villiam jublar efter kvitteringen i första halvlek.

Unika och intressanta situationer varje gång Skövde fick inkast på offensiv planhalva. Skövde var tunga och det var svårförsvaret när bollarna bara damp ner från hög höjd ner i målområdet. Dubbla inkast bland annat från Skövde i slutskedet av halvleken.

Ante G till Discovery+ i paus.

Om första halvlek:

- Vi vet om deras spelidé och det blev mycket duellspel. En annan typ av fotbollsmatch än vi är vana vid.

Om sitt kvitteringsmål:

- Bollen damp igenom och det var skönt att få in den, fortsatte Ante G om sitt mål.

Samuel Kroon tvingade Fröjdh i Skövde-målet till en räddning direkt i andra halvlek och ny hörna för HBK. Avslut på mål av oidentifierbar HBK-spelare.

Kroon kom avslut igen i den 49:e minuten. Kombinationsspel på vänsterkanten mellan Boakye och Ahlstrand. Inspel från Boakye till Kroon som klippte till och 1-2.

Samuel Kroon firar efter sitt 1-2-mål.

Första halvlek var jämn med mycket kamp och kampen fortsatte i andra även om HBK var mer spelförande i andra halvlek.

Väldigt lite fotboll mellan minut 60 och 65. Först varning till Ofuso-Ayeh för en tackling på mittplan som krävde vård till Skövdespelaren. Direkt efter en duell igen när Skövde fick frispark och ytterligare en spelare låg ner och behövde vård. Dessutom fick Tobias Linderoth (Skövdes tränare) rött kort för något också.

Samuel Kroon tog varje möjlighet att avlossa sin vänsterdoja även om avslutet i 69:e minuten inte träffade mål. HBK var bra i andra. Lite aggressivare att få in press att stoppa Skövdes långa spel och lite finurliga själva i spelet.

Sadat Karim gjorde sitt första Superettanmål för året när han utökade ledningen till 1-3 när HBK gjorde sitt andra mål på hörna i den 70:e minuten. Bra leverans av Jonathan Svedberg igen.

HBK firar Sadat Karims 1-3-mål.

Farligt frisparksläge strax utanför straffområdet för Skövde efter att Samuel Kroon hade dragit ner Linus Mattsson. Abraham försökte skruva bollen över muren med Samuel Kroon styrde, via sin kind, bollen till hörna.

I 76:e minuten kom HBK-fostrade Gabriel Wallentin in i Skövde dit han är utlånad för anda året i rad. Gabriel och Erik Ahlstrand kom till HBK i unga år och spelade tillsammans i alla ungdomslag upp till A-laget. Tyvärr för "Gabbe" blev det bara åtta minuters spel pga en smäll.

Kroon testade vänsterdojan igen i 81:e minuten. Den gången i ribban. Högerdojan hans kom till användning strax därefter men dock täckt avslut.

Det skulle nog bli några spännande 10 minuter som avslutning. Magnus Haglund och c:o förväntade sig mycket bollar in i straffområdet och Alexander Berntsson ersatte Samuel Kroon. Då förstärktes mittlåset med huvud- och duellstarke "Berra". Inte mycket blev det av det under de sista 10 minuterna av ordinarie tid. Fyra minuters tillägg väntade...

En hörna lyckades Skövde få till i sista tilläggsminuten. Ett avslut med pannan från Granath men en bra bit över. Tre poäng med hem till Halmstad!

- Vi höjde oss i andra halvlek. Vi kom ifrån deras spel lite mycket fasta och att det tog tid. Jag försöker bara hitta ytor där jag kan få boll för då kan jag vara farlig. Det blev ju bra med ett fint mål. Jättebra inspel av Boakye och det var skönt. När vi spelar som vi spelat de senaste matcherna så är vi svårslagna, säger Samuel Kroon efter matchen till Discovery+.

Skövde AIK - Halmstads BK, 1-3 (1-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffoe, Thomas Boakye - Samuel Kroon (Alexander Berntsson, 82), Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Erik Ahlstrand - Villiam Dahlström (Emil Tot Wikström, 89), Sadat Karim (Mikael Boman, 78)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Kazper Karlsson, Andreas Bengtsson, Alexander Johansson
Mål 1-0 (33) Filip Schyberg, 1-1 (36) Andreas Johansson (Jonathan Svedberg), 1-2 (49) Samuel Kroon (Thomas Boakye), 1-3 (70) Sadat Karim (Jonathan Svedberg)