Sigges Cirkus - HBK:s nya podd

Unibet är samarbetspartner till svensk fotboll sedan 2020. Inför detta år valde de att tillsammans med Spotify starta poddar för samtliga allsvenska klubbar. I dag släpper gänget som ligger bakom Sigges Cirkus, som HBK-podden heter, det åttonde avsnittet.

De fyra som gemensamt kör Sigges Cirkus är Staffan Karlsson, Martin Nilsson, Thomas Petersson och Lasse Pop. Det var Lasse som fick ett samtal från ett produktionsbolag i Stockholm där de undrade om Lasse ville vara med och sätta igång en podd för HBK.

- Det fanns ju en del befintliga poddar, så även i Halmstad, då det finns något som heter Stigs Himmel. De hade fått frågan först men de vill inte åta sig uppdraget.


David Axelsson som är med och driver Stigs Himmel föreslog Lasses namn och därför blev han kontaktad. Lasse var intresserad men vill först kolla om det fanns några som vill vara med.

- Jag kontaktade först Staffan, för jag tänkte att han är viktig för han kan det här med ljud och han är inte heller rädd för att ha åsikter, det ville jag gärna ha med. Staffan hoppade på direkt, berättar Lasse och sedan sa Thomas Petersson att han är med i mån om tid.


Det fjärde namnet Martin Nilsson kom Thomas och Staffan med, för det var ingen som Lasse kände sedan tidigare.

- Det blev jättebra, vi fyra fungerar alldeles utmärkt ihop, säger Lasse, som berättar att de träffas en gång i veckan för att leverera program. De har nämligen förbundit sig att göra ett program i veckan under ett års tid. Den här veckans avsnitt spelades in i måndags hemma i Lasses vardagsrum.


Lasse själv spelade några år i HBK:s pojk- och juniorlag, men är ganska tydlig på vad som är hans moderklubb.

- Jag har min karriär i BK Start och det framgår om man lyssnar på podden, det är min moderklubb, säger han stolt.




Staffan Karlsson, som fungerar som ljudtekniker, harmspelat med Janne Andersson i Alets IK:s seniorlag, men även han har förflutet i HBK:s ungdomsavdelning.

- Jag spelade faktiskt två år i HBK:s fotbollsskola när jag var liten, 1976 och 1977, men det gjorde inga större avtryck, säger Staffan som i början på 1980-talet började följa HBK och har gjort så sen dess.


Att han blev HBK:are tycker han inte är så konstigt:

- Kan man bli något annat när man bor i den här stan, kan man bli något annat när man bor den här på planeten?


Komikern Thomas Petersson är känd att vara stor HBK:are men samtidigt vet nog alla att han inte har haft någon egen fotbollskarriär.

- Den började på ängen utanför mellanstadieskolan i Tönnersjö där det sluttade så in i helsike. Man kunde slå en boll till höger och springa runt till vänster och bollen gick tillbaka till en. Sen var det faktiskt två träningar i Trönninge IF när jag var 11-12 år men efter de träningarna lade jag ner det, säger Thomas.


När han hade blivit känd som komiker ringde Stig Nilsson upp honom 1995 och tiggde sig till ett gratisjobb.

- Jag sa att det gör jag inte, utan gör gratisjobb endast vid välgörande ändamål. Då sa Stig att det passar perfekt, det är Halmstads Bollklubb - det är välgörande ändamål, berättar Thomas som krävde två platser på Örjans vall och inte minst ett hedersmedlemskort i HBK.


- Stig fixade det och då var jag tvungen att se på fotboll och det har jag gjort sedan dess.


Martin Nilsson är statistikern i gruppen, vilket inte är så konstigt då han som minnesmästare nästan gick och vann Talang i våras. Hans fotbollskarriär har han delat med kanske HBK:s störste fotbollsspelare genom tiderna.

- Den låter bra om man säger så. Om man tittar i Kvasten 1987 så ser man att jag och Fredrik Ljungberg spelade i samma lag, men där någonstans började likheterna gå isär. Två matcher och noll mål för mig och Fredrik gjorde väl något i trakten av 78 mål, säger Martin som sedan spelat lite på korpnivå men framför allt följt Halmstads Bollklubb.


- Största minnet är 1997 i augusti när vi slår IFK Göteborg med 6-0 hemma, det går aldrig att toppa. Sen är det också ett stort minne att se ”Fidde” lyfta pokalen 2000, det sitter väldigt varmt om hjärtat, säger Martin som har en positiv framtidstro:


- 2021 tror jag faktiskt att vi (HBK) kommer landa rätt så bra. Jag tycker att bit för bit trillar rätt och vi är på ett väldigt bra och spännande spår. 2021 bra, men det här är bara början…


Gruppen som driver Sigges Cirkus är också inne på ett väldigt bra spår och här är det också bara början. I dag släpps det åttonde avsnittet och där är Per ”Texas” Johansson gäst.


Podden Sigges Cirkus hittar du givetvis på Spotify. Stigs Himmel finns på andra plattformar (t.ex. acast).


Varifrån namnet Sigges Cirkus kommer behöver ingen större förklaring…



....

På bilden ovan syns från vänster Martin Nilsson, Thomas Petersson, Lasse Pop och Staffan Karlsson.