Sex Akademispelare från start

När Halmstads Bollklubb på söndagen mötte IFK Göteborg fanns inte mindre än sex spelare i startelvan som kommer från föreningens Akademi- och ungdomsverksamhet.
Bildtext: Andreas Johansson, Marcus Antonsson och Emil Tot Wikström är alla fostrade i HBK:s Akademi- och ungdomsverksamhet.


- Detta är otroligt glädjande. Fundamentet i vårt truppbyggande är spelare från vår egna akademi, menar Magnus Haglund, HBK-manager.


I årets 23-mannatrupp är inte mindre än 13 spelare uppväxta i föreningen.
- Det avspeglar sig i laget. I söndags var sex av spelarna från start egna. Därutöver har vi två hemvändare i Mikael Boman och Joseph Baffo. Det är också en strategi vi har att ta hem gamla HBK:are. ”Ante” är ju dessutom både och.


De andra tre som var med från start och som inte fostrats i klubben var Joel Allansson, Thomas Boakye och Amir Al-Ammari.
- Vi har fyllt på med spetspelare utifrån och då rekryterat dessa. Det har varit vår avsikt när vi byggt trupperna, och det visar sig att de egna spelarna tar för sig. De är inte bara en del av truppen utan ser till att få speltid. Återigen är det ett kvitto på hur ofattligt stark Akademi vi har i föreningen, berömmer Magnus.


Akademichefen Robert Nordström är otroligt stolt över antalet egna spelare i laget.

- Det är fantastiskt. Våra egna spelare kommer från så många olika bakgrunder vilket visar att man ta olika vägar att bli elitspelare. Några har börjat redan i fotbollsskolan medan andra kommit senare, säger Robert.


Han är inte sen att berömma alla lokala klubbar som gör ett bra arbete i sina ungdomsverksamheter.

- Vi har en bra fotbollsmiljö i Halland och Halmstad med dess omnejd. Vi vill ha, och behöver, hjälp från andra klubbar i närområdet. Det fungerar bra i deras ungdomsverksamheter och de gör ett jättebra jobb, säger ”Robban”.


HBK har än en gång fått ett kvitto på att de kan odla talanger som tar sig till elitfotbollen.
- Som ung spelare är det en framkomlig väg att genom vara Akademispelare kan du utvecklas och få möjligheten att ta sig ända fram till att bli allsvensk spelare, säger Magnus Haglund avslutningsvis.F A K T A

Följande sex spelare med bakgrund i HBK:s Akademi- och ungdomsverksamhet: Malkolm Nilsson Säfqvist, Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Andreas Bengtsson, Emil Tot Wikström och Marcus Antonsson.


En blev inbytt: Alexander Berntsson.


Tre var avbytare: Erik Ahlstrand, Dusan Djuric och Albin Binnefors.


Ingår i truppen men skadade just nu: Isac Larsson, Victor Ljung och Alexander Johansson.


Kommer från annan klubb i närområdet: Malte Påhlsson.


I söndags var det 630:e seriematchen i följd där HBK startade med minst en spelare som fostrats i HBK. Denna svit påbörjades 1998.