Oavgjort inför publik

I Allsvenskans fjärde omgång gästades HBK av IFK Göteborg för ett klassiskt västkustmöte. I HBK var Mikael Boman och Emil Tot Wikström tillbaka i en startuppställning som innehöll hela sex egna produkter. HBK gick till paus i 1-0-ledning efter mål av Marcus Antonsson. I andra halvlek kvitterade IFK och en tät, fysisk match slutade 1-1.
Lagen kände på varann i första tio utan tydlig tendens. Men plötsligt smällde det till. Malkolm Nilsson Säfqvist slog en lång boll mot Mikael Boman som gick upp i nickduell mot en Blåvittförsvarare. Ingen av dem hade bollkontakt och istället gick bollen vidare till Marcus Antonsson som ryckte sig loss till ett friläge. Inget misstag – 1-0 till HBK (9).

Ett för dagen helrött Göteborg fick nu anledning att gå framåt, men istället var det Halmstad som fick ett ”nästanläge” då Joel Allansson snappade upp ett misslyckat uppspel (17) och ställde om snabbt. Bollen till en felvänd Boman i straffområdet, ett läge där han ofta är farlig, men han kom aldrig till avslut.

Med halva halvleken spelad var det alltjämt IFK som försökte mest, dock utan att ha skapat mer än några hörnor. På ett publiktomt Örjans vall, sånär som på åtta entusiastiska supportrar på västra läktaren, hördes lagkapten Andreas Johansson högljutt dirigera sitt lag i det defensiva spelet. Så långt med framgång.

Halmstad var inte ofarliga. Efter ett långt anfall (30) kom Thomas Boakye till avslut utifrån, men den fina vänsterträffen gick precis utanför vänster stolpe.

Nästa möjlighet var också Halmstads (35). Efter aggressivt presspel med bollvinst för Halmstad skickade Edvin Kurtulus in ett inlägg från höger. Boakye mötte upp men nickskarven rakt i famnen på IFK:s målvakt Anestis.

Ännu ett fint nickavslut från en aktiv Boakye (37) då bollen denna gång spelades in från vänsterkanten och Andreas Bengtsson. Men bollen i bakhasorna på en försvarare och bollen rensades undan.

Halmstad fortsatte spela vägvinnande. Efter att Emil Tot Wikström rivits ned på vänsterkanten tilldömdes HBK frispark (43). Amir El-Ammari slog den hårt, Boman störtade mot bollen, satte till huvudet – klockrent i ribban. Något lägre och det skulle varit mål.

Halvleken blåstes av, 1-0 till Halmstad efter en mycket väl genomförd första akt.

Målskytten Marcus Antonsson i paus:
”Skönt med mål igen. Det är en lång boll från ”Malle”. Boman går in i duellen men jag ser att den kommer gå över båda så jag är beredd, får med mig bollen och får friläge. Annars är det en bra halvlek av oss. Vi behåller bollen inom laget mer än tidigare, men vi kan bli ännu vassare i sista tredjedelen, lite mer rejäla i straffområdet.”

IFK kom ut aggressiva i början av andra halvlek med aktiv coaching från tränare Roland Nilsson på sidlinjen. Och just som tempot såg ut att bedarra kom chansen och målet. Efter duellspel centralt en bit utanför HBK:s straffområde tog Tobias Sana avslut utifrån. Nilsson Säfqvist nådde inte bollen som smet in (51) vid vänstra stolpen. IFK:s första avslut på mål innebar 1-1.

Fin Halmstadmöjlighet då Boman bröt fram (59), tryckte undan sin försvarare, sökte sig inåt banan och avlossade ett tungt vänsterskott som gav Anestis problem, men returen rensades undan.

Hög energi i matchen nu, tuffa dueller. Två lag som ville mycket.

Anestis höll på att ställa till det för sig rejält (66) då han lät Boman komma för nära och sånär blev av med bollen.

Bra HBK-period nu. Först försökte Antonsson curla in den från distans. Anestis räddade, rullade igång bollen som omgående vanns tillbaka av Halmstad som skapade ett nytt läge via Tot Wikströms vars skott (68) seglade precis utanför höger kryss.

Byte i HBK (75): Simon Lundevall ersatte Emil Tot Wikström.

Frispark vid mittlinjen för HBK (76). Kurtulus långa boll curlades in bakom backlinjen där Boman sånär nådde den för friläge. Nära där.

Nytt byte i HBK (80): Sadat Karim ersatte Mikael Boman.

Och ännu ett HBK-byte då Joseph Baffo linkade av efter en duell, ersatt av Alexander Berntsson (83).

Kampbetonat och chanssnålt när matchens slutminuter närmade sig. Skulle den stora möjligheten uppenbara sig för något av lagen?
Svaret: nej. Närmare än en nick över vid IFK-hörna i fjärde stopptidsminuten kom inget av lagen. Slutresultat: 1-1.

IFK Göteborgs tränare Roland Nilsson efter matchen:
”Vi visste att det skulle bli en tung match mot ett lag som är tungt att möta. Det blir ett fysiskt spel. Vi tog fajten på ett bra sätt men tyvärr hamnade vi fel vid ett tillfälle och släpper in ett mål. Men vi hanterar det bättre idag än senast mot Degerfors och kommer tillbaka in i matchen på ett bra sätt. Stundtals har vi ett okej passningsspel men kommer inte hela vägen fram. I andra halvlek får vi ett momentum efter kvitteringen men klarar inte av att bemästra planen riktigt, det blir en del chansbollar och några dåliga beslut. Samtidigt fortsätter Halmstad med sitt långa spel så det blir lite utdraget. En match utan alltför många målchanser och totalt sett ett rättvist resultat.”

Magnus Haglund:
”Jag är nöjd med mina spelares prestation. Vi flyttade fram vårt försvarsspel och var mer framåtlutade idag än i de tidigare tre omgångarna. Vi satte press högt och tidigt och fick ganska bra betalt för det genom att få tag i bollar i intressanta lägen. Matchinledningen är jämn där vi jobbar med längre bollar. Senare får vi till en bättre variation i spelet med bollen på marken. Av de fyra matcherna i år är detta den med klart bäst passningsspel från vår sida.”

”Vi går till paus med 1-0. Utöver målet har vi Bomans nick i ribban och ytterligare ett par chanser. Det är ett rättvist halvtidsresultat. I andra kvitterar IFK i ett läge där Hamsik visar sin klass. Det blir flipperspel utanför vårt straffområde och Sana avslutar skickligt. Efter målet reser vi oss igen och har fyra stora möjligheter.”

”Vi skapar lägena idag. Vi har sex avslut på mål och tio totalt vilket är en klar förbättring. Göteborg är en stark motståndare, det var en tuff match, men vi känner att det fanns förutsättningar att vinna den. Det är totalt sett en match där vi tar ett steg framåt och fortsätter växa in i den allsvenska kostymen.

HALMSTADS BK – IFK GÖTEBORG 1 – 1
Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo (Alexander Berntsson, 83), Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Emil Tot Wikström (Simon Lundevall, 75) – Mikael Boman (Sadat Karim, 80), Marcus Antonsson
Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Dusan Djuric, Albin Binnefors, Erik Ahlstrand
Varningar: Joel Allansson (13)
Mål: 1-0 (9) Marcus Antonsson, 1-1 (51) Sana
Domare: Glenn Nyberg, Säter
Publik: 8 (Örjans vall, Halmstad)