Motståndarkollen: IF Elfsborg

Redan på måndag, 17 maj, är det dags för en ny match för HBK:s herrlag. De åker då till Borås och möter IF Elfsborg på Borås Arena. Elfsborg som förra året kom på andra plats i Allsvenskan och nu ligger på femte plats i tabellen.

I torsdags spelade HBK mot Mjällby AIF på Örjans Vall och matchen slutade 1 –1. HBK tog ledningen med 1 – 0 i första halvlek när Marcus Antonsson säkert satte en straff i mål. I andra halvlek försökte HBK göra 2 – 0 men ofta träffade skotten inte målet. I slutet på halvleken tryckte Mjällby tillbaka HBK och skapade ett flertal chanser.

I den 89:e minuten räddade HBK:s målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist en straff från Mjällbys David Löfquist. Mjällby fortsatte med att slå in bollar i HBK:s straffområde och i den 93:e minuten kunde Jacob Bergström i Mjällby i en trång och rörig situation i straffområdet trycka in 1– 1 – målet.

Elfsborg hade match i onsdags mot IK Sirius på Studenternas i Uppsala och vann med 2 – 0. Redan i den 11:e minuten nickade Marokhy Ndione in Elfsborgs ledningsmål. Det var Ndiones fjärde mål i år och på det är han bäst i Boråslaget. I andra halvlek räddade Sirius målvakt ett antal chanser från Elfsborg.

I slutet på andra halvlek bytte manager Jimmy Thelin in tre unga spelare; Alexander Bernhardsson, Noah Söderberg och Ahmed Qasem. Med ungdomligfrenesi var de alla inblandade i Elfsborgs 2 – 0 mål, som kom i den 81:a minuten. Alexander Bernardsson, som var borta hela förra säsongen på grund av en knäskada, tryckte in målet på ett inlägg från 17-årige Ahmed Qasem.

Statistiken visar också att Elfsborg var det starkaste laget. De hade 13 avslut (8 på mål) och Sirius hade 8 avslut (4 på mål).

I matchen mot Sirius saknade Elfsborg Simon Andersson, Joseph Okumu, Gustav Broman, Frederik Holst, Simon Olsson, Rasmus Alm och Prince Isaac Kouame på grund av olika skador.

Lagen möttes i genrepet inför årets Allsvenska och då vann HBK med 1 – 0 efter mål av Marcus Antonsson. Det var HBK:s första seger mot Elfsborg på Borås Arena. Arenan invigdes 2005 och lagen har mötts 11 gånger i Allsvenskan och Elfsborg har vunnit åtta gånger och det har blivit oavgjort tre gånger.

HBK:s huvudtränare Magnus Haglund har en stark koppling till Elfsborg eftersom han har varit tränare i Boråslaget under sammanlagt elva år. Den första sejouren varade i åtta år och då ledde han fram Elfsborg till SM-guld 2006. Det var starten på en mycket framgångsrik period för Elfsborg. Efter guldet blev det ytterligare fem medaljer för laget under Magnus ledning. Magnus var sedan tillbaka i Elfsborg 2015-17 och då var den bästa placeringen en fjärdeplats 2015.

I Elfsborg finns nu också målvakten Simon Andersson, som har varit ungdomsspelare i HBK.

I dagens HBK-trupp är det Simon Lundevall, som har anknytning till IF Elfsborg. Han värvades av Magnus Haglund till Elfsborg och var där 2015-19 och spelade 138 matcher i den gula tröjan och gjorde 19 mål.