Motståndarkollen: Degerfors IF

På söndag, 23 maj, är det den sista matchen för HBK:s herrlag före EM-uppehållet och då blir det ett nykomlingsmöte när Degerfors IF kommer på besök till Örjans vall.

HBK mötte i måndags IF Elfsborg på Borås Arena och gjorde en mycket bra insats när de vände ett 0 – 2 underläge till vinst med 3 – 2. Amir Al-Ammari gjorde sitt första mål i Allsvenskan när han i första halvlek snyggt skruvade in en frispark i mål. I andra halvlek kvitterade Marcus Antonsson till 2 – 2 och i den 88:e minuten gjorde Sadat Karim 3 – 2 till HBK och det var hans första mål i Allsvenskan.

Degerfors spelade i tisdags ett klassiskt derby mot Örebro SK hemma på Stora Valla och vann med 3 – 0. Degerfors anfallare Victor Edvardsen gjorde ett hattrick och stolparna och Degerfors målvakt Ismael Diawara såg till att Örebro inte gjorde något mål.

Efter matchen var Degerfors tränare Andreas Holmberg mycket nöjd med hur Degerfors hade genomfört matchen.
- Vi gör en fantastisk första halvlek och då spelar vi den fotboll vi vill göra. Vi vinner mark med vårt passningsspel. Vi har arbetat hårt med vårt anfallsspel för att hitta hot i djupled. Allt för att lag inte ska ha så lätt för att pressa oss. I dag är vi ungefär som vi var förra året fast mot bättre motstånd.

I intervjun hyllade Andreas också mittfältaren Christos Gravius:
- Jag sa i halvtid att spelarna skulle ge Gravius bollen. Han styr allt vårt offensiva spel i första halvlek.

Det blir ett revanschmöte mot Degerfors eftersom HBK:s senaste förlust hemma på Örjans Vall kom den 7 september förra året när lagen möttes i Superettan. Den matchen vann Degerfors med 4 – 1.

Senaste matchen mellan lagen i Allsvenskan var den 22 september 1997 på Örjans vall och då vann HBK med 2 – 0. Målskyttar var Tommy Andersson och Mats Lilienberg.

Senaste tio inbördes möten:

2020 HBK – Degerfors IF 1 – 4 (Superettan)
2020 Degerfors IF – HBK 0 – 2 (Superettan)
2019 HBK – Degerfors IF 3 – 0 (Superettan)
2019 Degerfors IF – HBK 2 – 1 (Superettan)
2018 Degerfors IF – HBK 1 – 2 (Superettan)
2018 HBK – Degerfors IF 2 – 1 (Superettan)
2016 HBK – Degerfors IF 0 – 1 (Superettan)
2016 Degerfors IF – HBK 0 – 2 (Superettan)
2012 HBK – Degerfors IF 2 – 0 (Superettan)
2012 Degerfors IF – HBK 2 – 2 (Superettan)

Matchstatistik för HBK mot Degerfors IF i Allsvenskan under årens lopp:
 24    11    6    7     51 – 44

Victor Edvardsen gjorde samtliga tre mål när Degerfors i tisdags besegrade Örebro SK med 3-0.